La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

La Cambra de Contractistes de València s’uneix a altres veus empresarials valencianes a denunciar l’asfíxia econòmica a la qual està sotmetent el Govern espanyol als valencians.

La Cambra de Contractistes de la Comunitat Valenciana (CCCV) és una associació empresarial valenciana de naturalesa privada i caràcter professional, que exerceix la seua activitat dins l’àmbit del País Valencià, representat als contractistes d’obres englobats en ella, tenint el seu origen en l’associació ASVECOP (Associació Valenciana d’Empreses de la Construcció i Obres Públiques).

Entre els seus propòsits declarats figura el de “Gestionar i defensar els interessos generals dels contractes d’Obres Públiques i Privats, elevant als poders públics i òrgans de l’Administració Autònoma les seues aspiracions, iniciatives i reclamacions”.

Doncs bé, aprofitant que la ministra del ram, Ana Pastor, va estar despús-ahir de passeig per Castelló i València, visitant els que ella considera com territoris perifèrics del Llevant nacional, aquesta associació va fer públiques unes dades molt significatives i aclaridores respecte al nivell de licitacions d’obra pública i d’inversió que l’Estat espanyol ha realitzat en el nostre territori.

Convé aclarir, abans que entre en xifres concretes, que el terme Obres públiques es refereix a licitacions produïdes tant en edificació com en enginyeria civil (des d’edificis públics educatius o sanitaris fins a ponts, vies, carreteres i canals i col.lectors).

Doncs bé, segons la Cambra de contractistes, enguany al País Valencià s’han licitat, fins al 30 d’octubre, 388 milions d’euros, fet que suposa el 8,53% del que es va licitar el 2007 (4.978 milions). Aquesta xifra representa deu punts per sota que la mitjana estatal, la qual cosa ens situa als valencians en el furgó de cua de les inversions estatals, sent el quart territori que menys partida rebrà del Govern de Madrid per a inversions en obres públiques el proper any, només per davant de Canàries, Balears i Navarra.

Si la mitjana estatal és de 225,53 euros per habitant, cada valencià rebrà només 127,89 euros, aproximadament la meitat d’inversió que la resta de l’Estat. Amb l’agreujant que l’any passat la partida va ser major (197,25 euros) i que fa quatre anys l’Estat va destinar 446,47 euros al nostre País sobre els 553,50 euros de la mitjana espanyola, sempre com es pot veure per sota de la mitjana.

Castella i Lleó, Galícia, Astúries i Extremadura són les autonomies que es reparteixen la major part de la inversió estatal, amb 620, 468, 339 i 295 euros per habitant, respectivament. En dues d’elles, es dóna la circumstància que en les esmenes parcials als pressupostos generals del 2013 han aconseguit altres 6 milions (Castella i Lleó) i altres 7.100.000 (Galícia), el que comporta un augment de la ràtio de inversió per habitant.

Cal recordar que el President Alberto Fabra va presentar esmenes per un total de 144 milions d’euros, però només li van ser concedits… 100.000 euros per millorar la línia fèrria entre Xàtiva i Alcoi, el que representava un esgarrifós 0,0007%!

Aquesta mateixa setmana el BOE publicava dos anuncis relacionats amb dos grans projectes d’infraestructures ferroviàries en aqueixes dues comunitats. En un d’ells es tractava de les expropiacions per a la nova estació Porta de Galícia (Ourense) de la línia de l’AVE Madrid-Galícia, casualment l’AVE que passa per Zamora, la ciutat de la ministra Ana Pastor, i que arriba a Galícia, la comunitat de Mariano Rajoy…

I mentrestant el nostre Corredor mediterrani està en vies de ser substituït per aqueix succedani anomenat Tercer carril, que no resoldrà gran part dels nostres problemes de comunicació i exportació cap al cor d’Europa.

Les declaracions del director-gerent de la Cambra dels contractistes valencians, Manuel Mines, han estat molt clares en parlar sobre el greuge d’inversions continu que rebem els valencians per part del govern de Madrid, i s’uneixen al cor de protestes i reivindicacions procedents des d’altres àmbits empresarials valencians, com ara Cierval, Ferrmed i AVE.

Manuel Mines va dir coses com que lamentava «la contínua discriminació cap a la Comunitat. Sense obres públiques, sense inversió en infraestructures, el país no pot sortir de la crisi (…) Augmentar les inversions del Govern a la Comunitat ha de ser una prioritat per a iniciar un nou cicle de creixement».

Per a l’any 2013, si es pren com a referència la partida total, el País Valencià pateix el major càstig sobre la inversió del 2012, passant dels 1.008,56 milions d’aquest any als 654,45 previstos per al 2013.

Però no només la inversió pública reflectida en els pressupostos generals està per terra i és menor que la mitjana nacional.
Passa el mateix amb les licitacions en l’Administració general. Segons la informació de la Cambra de Contractistes, enguany el nostre territori suposa el 4,92% de les licitacions de tot Espanya. El 2011 la taxa es va situar en el 7,05% mentre que el 2007, fa cinc anys, va arribar al 13,35%.

Galícia, Castella i Lleó, Andalusia i Madrid són les comunitats que s’han repartit el pastís de les licitacions del Govern central, mentre als valencians, com és d’acostumar, ens han tocat les molletes. A més, aquesta caiguda de la inversió productiva estatal des de l’any 2000 s’ha traduït en un dèficit de 10.605.000 d’euros per al País.

Subfinançament, espoli fiscal i també manca d’inversió en obres públiques… són els tres genets de l’apocalipsi que el govern de Madrid ens envia als valencians des de fa molts anys.

Encara ressonen els paraules d’Agustí Cerdà d’ERPV adreçades a Carlos Ocaña, Secretari d’Hisenda de José Luis Zapatero, dient-li des de la tribuna del Congrés espanyol: “Así yo no puedo ser español…“.

Patraix, València (L’Horta), a 20 de desembre de 2012.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent