La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

El trastorn bipolar d’Alberto Fabra: tenim els valencians un Doctor Jekyll i Mr. Hyde particular esdevingut en President de la Generalitat?

El passat 16 de desembre, arran de la sentència sentència del Tribunal Suprem espanyol en la què s’admetia el recurs presentat per Acció Cultural del País Valencià contra les resolucions de la Generalitat per les quals es van tancar els repetidors que emetien el senyal de la TV3, vaig escriure un post titulat “TV3 al País Valencià… ¿Pateix el President Alberto Fabra un trastorn bipolar de la personalitat?”

Arran d’aquella sentència, la primera reacció pública del Consell d’Alberto Fabra va ser la de comunicar que acatava la decisió del Tribunal, amb aquestes paraules: “En conseqüència, s’acata la sentència i s’anul.larà la multa a ACPV, així com la prohibició de les re-emissions de TV3, atès que el Tribunal Suprem considera que una comunitat autònoma -en aquest cas la Comunitat Valenciana- no té capacitat de prohibir aquestes re-emissions radioelèctriques” (…)

Mirant enrere, quan el Consell de Francisco Camps va decidir iniciar la campanya d’assetjament econòmic a ACPV per tal de fer-los tancar els repetidors, el consistori municipal de Castelló de la Plana, éssent aleshores batlle de la ciutat Alberto Fabra, va fer una declaració signada per tots els grups dels ajuntament, inclòs el PP de Fabra, en el qual va “Instar el Govern Central a prestar conformitat a la Tramitació de la iniciativa legislativa popular ‘Televisió sense fronteres’, per tal de garantir les emissions de totes les televisions realitzades total o parcialment en la nostra llengua pròpia en el conjunt del domini lingüístic”.

Al mateix temps que es produïa aquesta declaració del consistori de Fabra, en el seu propi Facebook, Alberto Fabra apel.lava a la “llibertat” per veure la TV3 a Castelló, i deia: “Sembla mentida que al segle XXI es limite la possibilitat que les persones puguem triar el mitjà de comunicació que desitgem sintonitzar“.

Doncs bé… malgrat totes aquestes evidents declaracions favorables a  restabliment de la re-emissió dels canals de la TV3 al País Valencià, a hores d’ara el Consell presidit per Alberto Fabra no ha parat de posar tot tipus d’entrebancs i amenaçes vetllades cap a ACPV per tal d’evitar que els repetidors tornen a emetre i que els valencians pugem tornar a veure la senyal de la Televisió de Catalunya.

Arran d’aquests esdeveniments, vaig començar a preguntar-me si el nostre President podria haver esdevingut en una mena de Doctor Jekyll i Mr. Hyde però en versió genuinament valenciana, amb gust per la paella i per tirar petards!!

Aquestes sospites inicials al voltant de la doble personalitat del President Fabra, s’han vist plenament confirmades en veure el seu erràtic i contradictori comportament amb el tema de la deficient financiació que rebem els valencians per part del Govern espanyol.

Des de fa un temps, diversos membres del Govern de la Generalitat Valenciana, inclòs el mateix Alberto Fabra, s’han vingut manifestant sobre la injustícia que suposa l’actual model autonòmic de financiació de les CCAA, què discrimina clarament el País Valencià.

Fa unes setmanes, arran d’haver-se fet públiques les xifres del dèficit de les CCAA de l’Estat espanyol, una d’elles va sobreeixir sobre la resta: la del País Valencià, que va presentar una desviació del 3,45% del PIB, més del doble del previst.

La fotografia del dèficit està distorsionada“, va manifestar Alberto Fabra el dia següent de publicar-se aquestes xifres, durant una sessió de control en la què tots els grups del Parlament li van retraure per l’incompliment del límit del dèficit de 2012.

Una volta més, Fabra va denunciar durant la sessió el deficient finançament que patim, assegurant que “ingressem bastant menys del que eficientment gastem”, alhora què no se li va ocórrer un altra cosa mes que dir que convocaria als membres de la comissió d’economia dels Premis Jaume I perquè feren una proposta de un nou model de finançament autonòmic (sic), a més d’aquella en què ja treballa la comissió d’experts creada per les Corts Valencianes, com si no hagueren ja bastants estudis realitzats al respecte per diferents experts en la matèria.

Però si acò va ocórrer a la Cambra valenciana, uns dies després, el 13 de març, Fabra va marxar a Madrid per fer front comú amb el seu homòleg a la Comunitat de Madrid, Ignacio González, per tal d’exigir la revisió immediata del sistema de finançament.
Els dos dirigents del PP no van dubtar a titllar l’actual sistema de finançament de “injust i impost políticament” i van reclamar una reunió urgent del Consell de Política Fiscal i Financera per tal que analitze els resultats de l’actual sistema i que el “canvie com més aviat“.

És un model que s’ha de revisar, i s’ha de revisar ja, amb el compromís de la Conferència de Presidents autonòmics perquè l’any que ve, amb efectes del dia 1 de gener, puga ser efectiu perquè el puguem contemplar en els pròxims pressupostos (…) Si haguérem tingut el mateix finançament que un ciutadà català, haguérem complert amb l’objectiu de dèficit del 1,5%, amb el finançament d’un extremeny haguérem quedat en un 0,5% i amb la de un càntabre haguérem tingut superàvit“, va dir Alberto Fabra.

Fabra va recordar que el País València, juntament amb Múrcia, és l’única autonomia que te una renda per càpita inferior a la mitjana espanyola, un finançament també inferior a la mitjana i una balança fiscal negativa.

Doncs bé, durant els dies en què es van succeir totes aquestes reivindicatives declaracions del President en favor de la millora del sistema de finançament, Ricardo Sixto, diputat d’EUPV, presentava una Proposta de Resolució al Congres espanyol per revisar el sistema de finançament.

La proposta instava al Govern espanyol a que iniciara un procés de revisió de l’actual sistema de finançament de les Comunitats Autònomes per a corregir els desequilibris existents en el mateix, partint d’estudis objectius sobre el cost de prestació dels serveis, i en concret a “resoldre i compensar els dèficits de finançament de les CCAA que han estat i estan mal finançades, com és el cas de la comunitat autónoma valenciana”.
La proposta instava també al Govern central a “valorar i compensar el deute històric de l’estat amb la comunitat autònoma valenciana derivada de la situació en el moment de l’inici de la transferència de competències”.

Es a dir… exactament el mateix discurs i fins i tot utilitzant paraules quasi  calcades de les dites pel propi President Fabra.

Però vet ací que la majoria absoluta del PP, amb el suport d’UPyD… va tombar la proposta de Ricardo Sixto!!!

La proposta va tindre el suport d’Esquerra Plural, Compromís, socialistes, CiU i ERC, però cap diputat del PP valencià no va trencar la disciplina de vot.

Ricardo Sixto va criticar amb duresa els vots en contra del Partit Popular i d’UPyD: “Un dels principals problemes que tenim ara mateix és la situació d’impagaments per part de la Generalitat Valenciana, i encara que això és principalment responsabilitat de la nefasta gestió del PP en el Consell, també és cert que hi ha un problema estructural de finançament del País Valencià (…) El resultat de la votació demostra que el PP valencià està en coma profund i que no està per la millora del finançament del País Valencià. No tenen vergonya ni la coneixen i quan voten a Madrid tiren a la paperera les seues promeses i reivindicacions fetes a València (…) Això demostra la importància que cada grup li atorga als problemes del País Valencià, i en concret al déficit estructural de finançament que patim des de fa dècades i que llasta les nostres possibilitats d’eixida de la crisi”.

Al Parlament valencià, la oposició en ple també li va recriminar aquesta vergonyosa, servil i submisa actitud dels parlamentaris del PPCV cap als seus “amos” en al parlament espanyol.

Així, el socialista i Síndic del PSPV Antonio Torres, va qualificar a Fabra i a Rajoy de “obstacles per eixir de la crisi”, alhora que retreia als diputats valencians del PP que votaren dues vegades en contra de sengles iniciatives parlamentàries al Congrés a favor que es revise el sistema de finançament. Antonio Torres va anunciar que el seu partit tornaria a presentar una nova iniciativa en el mateix sentit. “Exíja-les que trenquen la disciplina i que es posen del costat dels valencians”, va instar al president.

També Enric Morera, de Compromís, va reptar a Fabra en aquest sentit: “Vostè és incapaç d’anar a Madrid a reclamar. Pensa dimitir? (…) S’ha equivocat i el que hauria de fer és dimitir. Vostè ha incrementat el deute en 6.000 milions d’euros”.

Per la seua banda la portaveu d’Esquerra Unida, Marga Sanz, va dir a Alberto Fabra que li semblava penós que el president de les Corts, Juan Cotino, fora més reivindicatiu que ell a l’hora d’exigir finançament en una recent conferència a València.

Perquè efectivament, Juan Cotino, en una intervenció com a ponent al Fòrum Europa Tribuna Mediterrània que va tindre lloc a València també per aqueixos dies, va demanar a l’Estat la condonació del Deute Històric, segons ell de 11.000 milions d’euros fins al 2012, que el País Valencià arrossega per la “insuficient financació” que rep del Govern central. “Sol.licite que es condone aquest deute perquè no el devem (…) El deficient finançament ha abocat a tindre que endeutar-se per no haver de deixar de prestar serveis”.
Per justificar la seua reivindicació, va aportar dades com que la mitjana de finançament per càpita a l’Estat espanyol  ha estat de 2.319 euros i en el País Valencià de 2.153 euros, el que representa 166 euros menys de mitjana. Segons Cotino, si el 2012 s’haguera rebut el que correspon “s’hauria ingressat 1.050 milions d’euros més de finançament”.

La reemissio de la TV3… el finançament dels valencians… quina serà la propera manifestació del trastorn bipolar que pateix el nostre particular Doctor Jekyll i Mr. Hyde esdevingut en President de la Generalitat Valenciana??? 

Patraix, València (L’Horta), a 25 de març de 2013. Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent