El Cau de l'Ós Bru de Taradell

lluisdetaradell.net - des del 14 de juliol del 2004

Un Living Lab amb molt de futur: Més enllà de la web 2.0…

Deixa un comentari

La web 2.0 és la referència que s’utilitza per parlar de la web participativa, és a dir, de la capacitat que qualsevol persona té per crear i compartir continguts digitals a través de plataformes tecnològiques de diversa forma, color i pelatge.

A la web 2.0 han fet fortuna les xarxes socials que permeten compartir històries (blocs), comentaris i converses (Twitter), noticies (Bloglines), perfils (Facebook, WindowsLive, MySpace, …), música (Last.fm) o vídeos (YouTube), però sobretot la embeded revolution, és a dir, la capacitat de compartir codi font perquè allò que has escrit al bloc aparegui al facebook o la música que tens a Last.fm soni al teu bloc o al lloc on sigui.

L’espectaclaritat comunicativa i viral d’aquestes eines és impactant, però totes tenen un taló d’Aquiles que les manté en un entorn l’accés al qual no respon a l’esperit participatiu que alimenta el concepte de web 2.0.

No sé exactament qui va utilitzar el concepte d’infraestructura 2.0 per referir-se
a Guifi.net, però arran del seu reconeixement europeu com a Living Lab que  s’ha conegut avui mateix, val la pena fer-hi esment.

Guifi.net és una malla
d’infraestructures de telecomunicacions que es construeix des de la
societat civil –qui vol entrar-hi és compra els fòtils per conectar-se
i s’espavila per a cercar els troncals de la xarxa que són finançats
mitjançant aportacions col·lectives de la gent que els necessita-
i que, si no em falla la memòria, va sorgir de la manca de resposta de les ofertes privades de telecomunicacions per abastar municipis de petit abast en l’accés a Internet.

Més enllà d’Internet i de la web 2.0 és, però, on cal ubicar el projecte de Guifi.net que, per tal de créixer amb més empenta ja ha constituït, o està a punt de fer-ho, una Fundació
que ajudi a optar a un seguit de fons de finançament que no reconeixien
aquest projecte de creació d’una xarxa de comunicació participativa i paral·lela a la xarxa d’accés mediatitzat que és Internet. I no ho feien justament pel seu caràcter de producte orgànic, d’autocreixement aparentment desestructurat i de voluntariat pur i dur.

Guifi.net
ha hagut de batallar des dels seus inicis contra, jo vull creure que la
desinformació, d’alguns càrrecs electes locals i gestors públics amb respostes adeqüades que demostren la seva idoneïtat com a veritable xarxa social al servei del territori i paral·lela a la Internet comercial.

Aquesta anotació simplement és per
assenyalar que més enllà de la web 2.0 també hi ha el concepte
d’infraestructura 2.0 o, en paraules d’abans, més enllà de la web participativa hi ha la possibilitat real i testejada de disposar d’una infraestructura, d’una malla tecnològica autoconstruida pels usuaris i que permet compartir continguts i serveis més enllà d’Internet.

El projecte té futur, un futur esplèndid, un futur que anirà
consolidant-se a mesura que tingui nous nodes, noves llars conectades,
nous creadors de continguts i, sí, també empreses que vulguin
comercialitzar productes a través d’aquesta xarxa o, com passa ara, que
proveeixin d’assessorament i fòtils per connectar-s’hi.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.