El Cau de l'Ós Bru de Taradell

lluisdetaradell.net - des del 14 de juliol del 2004

Quina és la millor edat per fer cim a l?Everest?

Deixa un comentari

Mentre ordenem i assentem les idees per a seguir enraonant amb l’Enric Faura sobre l’alquímia de les excursions, faig una aturada en el camí per incidir en una qüestió que, crec, pot resultar curiosa.

L’esca la trobo al punt de trobada dels pioners. Un web íntegrament dedicat a les expedicions extremes, ja sigui als cims més alts del planeta, al Pol Nord, a fer un tomb per l’espai o ha voltar els oceans amb closques de nou. Entre les informacions aparentment forassenyades d’aquest aplec de titans, trobo un “kit per sobreviure a l’Everest” i, entre els seus estris de supervivència, una pàgina dedicada a l’edat per aventurar-se en el somni d’abastar el Sagarmatha nepalès.

M’he permès la lleugeresa de traduir aquesta pàgina al català i servir-la tot seguit al curiós visitant del Cau. Diu així:

“Hi ha moltes opinions sobre l’edat: Que si no es pot fer això, que si no es pot fer allò. Que als 16 s’és massa jove; als 60, massa vell, i entre una edat i l’altre cal viure com un adult. Però, si això és així, quan ÉS el moment de l’aventura? Tal i com ho veiem nosaltres, qualsevol edat és bona! El moment és ara i sempre! La recerca mèdica ens diu que el punt màxim de nivell físic en els homes es troba entre els 27 i els 29 anys, aproximadament, mentres, per la dona, aquest punt màxim de nivell físic no arriba fins als 34 ó 35 anys. Però això és així, si no es fa res per evitar-ho. Perquè la mateixa recerca també demostra que la gent que té cura del seu cos amb un estil de vida propi que inclogui una nutrició i un entrenament adequats, manté el màxim nivell físic durant tota la seva vida! Nosaltres vam començar a escalar als 32 anys i vam fer cim a l’Everest amb 40. Hem entrenat karate amb homes de 50 anys durs com ossos. Hem estat superats a les muntanyes per escaladors de més de 60 anys d’edat. Hem creuat l’oceà atlàntic en un vaixell de vela petit, per trobar-nos una dona de més de 70 anys que ha fet el mateix amb el seu propi vaixell. Si penses que ets massa vell als 35 – pensa-t’ho una altra vegada. Mai és tard, per aconseguir qualsevol cosa que es vulgui – mentre es treballi una mica per a fer-ho possible. Naturalment, que hom es pot morir als 50 anys. Però aleshores hauràs viscut el millor de la teva vida, just al acabar-la. I l’hauràs omplert com s’hi n’haguessis viscut 100! Per tant, no importa l’edat – si el teu somni és pujar a l’Everest, el temps de fer-ho és ara. Recorda que l’escalador més vell en fer cim que coneixem ho va aconseguir amb 62 anys. Semblava que en tingues 40 i actuava com un de 40! No hi ha excuses possibles. Fes-ho.”

Algú s’atreveix a donar la seva opinió sobre aquest enfocament de l’aventura i la natura humana?


 1.  Hola Lluis, em sembla que no cal massa atreviment per a opinar d’aquesta qüestió, sobretot quan s’és un veterà com jo.
  Aquesta conclusió "Per tant, no importa l’edat…" em sembla, simplement, una "boutade". Vé a ser com allò de la publicitat d’aquella marca d’aigües que deia "no importan los años, importan los kilos".
  Molt propi d’uns "valors" en boga, com se sol dir, que ténen la consistència de la llauna.

 2. Per cert, tenia intenció aquest matí d’anar al Matagalls per a provar els meus 2.0 (uns bastons d’aquests moderns d’alumini que em vaig comprar), però d’ahir que tinc, amb el canvi de temps, un dolor reumàtic a l’espatlla que em fa molt la guitza i em fot de mala gaita. Per anar-hi i no gaudir-ho, m’he quedat a casa.
  Coses de l’edat, els sembli bé o no a aquests que tu deies.
  Ah, té raó, oi que la fotografia de "l’Alquímia de les Excursions" ho és del Matagalls?
  Bé, fins una altra ocasió.

 3. Home, aquesta idea que hi ha que tot depen de la voluntat és molt idealista. Cal tenir voluntat, però també salut, tècnica, experiència, mitjans i sort, molta sort. Sempre s’ha dit que l’edat era bona per les grans alçades, més que la força de la joventut. Tanmateix el text m’ha semblat una mica ingenu, potser un pel demagògic i poc realista. L’ascensió a l’Everest és quelcom molt seriós i no es pot tractar amb aquesta lleugeresa que fa creure que qualsevol hi pot anar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.