El Cau de l'Ós Bru de Taradell

lluisdetaradell.net - des del 14 de juliol del 2004

Podria ser amic d’en Bernat Metge?

Deixa un comentari

Dimarts d’aquesta setmana vaig tenir un d’aquells dies pesats, bruts, barroers, en què el dubte s’instal·la en l’ànim i capgira tot el dia amb la força dels maldecaps d’origen incert.

A quarts de cinc era tafanejant llibres a La Central del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Hi era per furgar en una dèria que no em marxa del cap:

Barcelona amaga els seus orígens ibers sobre capes de romanització, lleis i arquitectura de plexiglàs.

I certament, els llibres que m’hi trobo parlen o de la Barcelona romanitzada o de l’arquitectura de la ciutat.

Surto al carrer i vagarejo inconscientment pels carrers que ocupen l’antic cim del Mont Tàber, del tendrum de la Barcino romana, d’allò que avui en diu el Gòtic, tot i ser una creació burgesa parida a cavall dels segles XIX i XX per a exalçar el què els historiadors consideren la Barcelona més dominant.

Veure els ramats de turistes pasturant entre aquesta falsificació neomedieval em fa venir basques. Marejat, em refugio a l’Anduriña, un gallec que viu arraulit en un dels carrers més petits de les vores de Palau. Aquí, una pel·lícula de la segona guerra mundial se’m barreja amb la lectura d’un panegíric de la resistència contra el franquisme que tenen com a passatemps dels parroquians.

En sortir, torno al MUHBA, a la llibreria. Cerco, encara que sigui, una referència a Laie, a Laiesken, a la Bàrkeno original, però res. Les úniques referències que hi trobo són un llibre de cuina i alimentació – que em certifica un gust força íber, ja que les galtes de porc són una de llurs herències – i la llegenda de la Laia, de Santa Eulàlia, el gruixut mantell que l’Església va llançar sobre el nostre passat més reculat. I, si tan bèstia és la llegenda, més ignot devia ser allò que fou amagat, no?

El Projecte Bàrkeno comença a prendre forma. Vés a saber si mai veurà la llum. Però el fil llançat per en Javier Calvo y en Vázquez Montalbán s’està congriant per a que fasi alguna cosa que pugui donar forma a aquest garbuix d’història del cap i casal.

Ja és l’hora. Una fracció bel·ligerant dels Amics dels Clàssics fem un tast del MUHBA. Jo, murri com sóc i entestat en la meva cerca, descobreixo les poques traces que, el museu, conserva de la Laiesken de Montjuïc i de les cases pastorívoles dels nostres més reculats avantpassats. La possible Bàrkeno resta oblidada sota estrats d’història tancada a pany i forrellat.

Feta la feina, segueixo als Amics que recorren els carrers recuperats de la Barcino comercial. Si algun dia la meva obra veu la llum, segur que hi apareixerà el vi de Barcino, el Don Simón de l’Imperi Romà, el vi que tancava les festes per llur baixa qualitat.

Dels romans anem saltant trams d’història fins arribar al Palau Reial on ens espera un somni: El Somni d’un bon jan que, carregat de cultura, era barallat amb els prohoms que, ja en aquells temps s’estaven construint la seva pròpia realitat.

I, ara que fullejo aquest nou i imperdible Tast de clàssics, em pregunto jo si el bo d’en Bernat Metge no era també un dels cercadors de la font d’on brollà l’essència d’aquesta nostra ciutat.

Llegint-lo a ell i sabent de les seves penúries, crec trobar aquí el motiu de totes les acusacions que va rebre i que el van fer un ésser tan solitari en el seu temps com valorat avui pels erudits d’un munt d’universitats.

En qualsevol cas, el somni d’un farmacèutic – i un dia d’insatisfacció vital -, van trobar una eixida en la visita a un mausoleu, el trasllat del qual va permetre descobrir la ciutat romana, però no pas les essències salvatges de la Bàrkeno laietana, aquella que, de fa uns dies, em va aparèixer com el somni d’un etimòleg i que s’està congriant en el meu magí per a gestar una novel·la que, vés a saber, si es parirà.

Aquesta entrada s'ha publicat en 01f. ...amb bona lletra el 23 de març de 2012 per Lluís Mauri Sellés

  1. Potser sigui qüestió de reconsiderar la perspectiva..

    ..si vols retrobar l’orígen Laietà de Barcelona, potser podria ser bo aprofundir una mica més en la condició laietana, i tinc la impressió de què això pugui ser més factible fora de Barcelona, on, una vegada trobat, sigui més fàcil tornar a buscar-la a Barcelona. Per a això, podria ajudar buscar en les ciutats més importants de l’época Laietana, entre les quals, ben possiblement, no estaria Barcelona. Llavors quines? Mataró? Alguna altra ciutat del Maresme o la vora (El castell de Borriac potser?)..

    Potser la resposta estigui.. ..”Sota Terra”.. 

  2. És ben cert que poc es coneix de Bàrkeno, el poblat iber que va donar pas a la Barcino romana.

    En el gran pla que avui forma Barcelona, voltat de muntanyes per una banda i limitat pel mar i dos rius: Llobregat (Rubricatus) i Besòs (Baetulo), es van establir pobles de la tribu ibèrica dels Laietans, que van aixecar els seus poblats als turons. El més important al pla de l’actual Barcelona va ser el poblat de Montjuïc, Bàrkeno, tot i que es considera que el poblat laietà que va exercir de capital política, administrativa i econòmica de tota la Laietània seria el de Cabrera de Mar, Ilturo, als peus del Castell de Burriac, el qual controlava el territori delimitat pel massís del Garraf al sud, el delta de la Tordera pel nord i la serralada prelitoral a l’interior (les actuals comarques del Barcelonés, Baix Llobregat, Maresme, Vallès Oriental i Occidental). Tot ique aquest nom ens recorda a la Iluro romana (Mataró), és possible que els ibers donessin al seu oppidum (poblat emmurallat) el nom Ilturo, ja que aquest és el nom que apareix en caràcters ibèrics a les monedes encunyades a partir del segle IVaC.

    Però tornant al pla, pobles del mediterrani com grecs, fenicis o púnics, arribaven al port de Bàrkeno per vendre els seus productes ja que era considerat un indret de concentració de matèries primes (cereals, fruit secs …) que venien de la zona interior de Catalunya seguint l’eix del Llobregat-Cardener i que a Montjuïc s’emmagatzemaven en sitges i magatzems per tal que posteriorment, via marítima, marxessin cap a altres zones del Mediterrani a canvi de productes manufacturats (oli, vi, ceràmica fina, perfums, teixits…).

    Els romans que van arribar a la península ibèrica al segle III aC – l´any 218 aC desembarcant a Empúries- van anar incorporant al seu imperi tots els territoris conquerits militarment. Aquests territoris mica en mica van adoptar el sistema de vida romà: la llengua, el dret, la idea de ciutat com a centre de l´organització política i administrativa, la religió… Roma va ser una civilització urbana, així que els romans van fundar gran quantitat de ciutats arreu dels seus territoris. Cap al 133 aC se sap que els romans ja s´havien fet amb el domini de la plana habitada pels laietans, així, la Bàrkeno ibèrica es transformava en la Barcino romana cap a l’any 10 aC, sota el regnat d’August a Roma, i es funda la colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino, ciutat que neix al voltant del que a l’època medieval es coneixeria com a Mons Taber, el punt més alt de la ciutat (16.9m).

     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.