El Cau de l'Ós Bru de Taradell

lluisdetaradell.net - des del 14 de juliol del 2004

Modestament, un nou pas

Deixa un comentari

El calendari va perdent els fulls a ritme d’un rellotge que escola la sorra empesa per la força de la gravetat i l’enginy del seu fautor. L’estiu, encara que aparentment llunyà, va guanyant terreny a una encara jove primavera. Al metro, no hi ha gaire gent. Llegeixo. Llegeixo un llibre. Un llibre d’històries i relats exquisits, sublims. Relats construïts amb la precisió del bon taxidermista.
Pels carrers de Barcelona, torejo cegament els ramats escopetejats que avancen com esperitats a la recerca de ningú. La lectura em fascina i no puc aixecar la vista del grapat de fulls impresos: ¿Quina és la propera sorpresa que m’espera en el bocí de realitat aparentment viva que destil•la la ploma d’aquest gegant de les lletres? La bonior de la ciutat persisteix i alço els ulls. Ja he arribat.

Un aparador mostra un cartell d’un ós bru passejant per un prat verd, sota l’ós amb bona i esvelta cal·ligrafia hom hi ha escrit “Ursus arctos”. Llibres d’astronomia, de botànica, d’animals, de muntanya, de… Alguna novel•la naturalista i romàntica, roba de lli, alguna camisa, estris d’acampada i de recerca, … una hamaca. És el meu destí.

En aquest comerç privilegiat, tot hi és en la justa mesura. Fins i tot, l’atenció que, ja d’entrada, em dispensa un agradable xicot de somriure franc i maneres de naturalista que em fa sentir com un veritable explorador de terres ignotes. ¡Que lluny que queda aquest indret de la falsa aparença d’algunes cadenes comercials que es volen i no poden!

Sóc a punt de fer un nou pas vers Chawpipacha. Sóc a les portes de deixar una nova petjada en el camí del verd i humit infern de la més amorosa natura. I em deixo seduir pels encants d’aquest negoci. Un negoci que m’ha de permetre completar la profilaxi per navegar amb seguretat post-industrial per la virginal natura que, regada per les aigües del Napo i el Pastaza, sedueix a tot viatger, malgrat la persistent influència dels impertinents mosquits. La guerra entre els somnis i el risc, la guanyen sempre els somnis, les il·lusions, Els somnis i les il·lusions de fer un tast d’un indret on descobrir com interaccionen entre si les forces de la natura i com influeix l’ambient geogràfic en la vida vegetal i animal.

Amb la mosquitera impregnada sota el braç, manifesto la voluntat de practicar el plaent exercici de la tafaneria. Amb la dispensa del dependent, m’endinso en les selvàtiques terres d’Henry Thoureau, Georg Adam Forster, Jean Jacques Rousseau, William Hazlitt, Simón de Rojas Clemente, Aimé Bonpland, Carlos Mondúfar, Dominique François Arago, … Torno, si és que hi vaig ser alguna vegada, als anys en què el món es farcia d’il·lustrats protagonistes farcits dels virus maligne de la curiositat, de la malaltissa i insana tafaneria dels fills de Sofia.

Botànica, zoologia, astronomia, viatges, natura, muntanya d’aquí i d’arreu. La botiga del naturalista del carrer Balmes és un palau pels que ens sentim fiblats a abandonar irreals seguretats empesos per la curiositat i la necessitat de saber, de conèixer, d’impregnar-nos del mestratge de la natura i de paraules que ens creiem forasteres. El mateix magisteri que, aprenent etern com soc, em fa caure, de nou, en la temptació de la compra. Restes d’arbres passades pel sedàs de la química són, altra volta, la causa d’una disminució en la cartera d’aquest lletraferit. No ho puc reprimir: el pas de la tafaneria a la compra torna a fer el seu camí.

De retorn a ciutat, fullejo la vida d’un dels personatges que van elevar Quito i els seus voltants a la categoria de mite científic. Alço els ulls de la lectura, i allà, davant dels meus ulls, l’Alexandre em somriu sorneguer.

Amb la imaginació infladamada pel geni de Tegel, miro el rellotge i m’entristeix adonar-me que encara falten molts ioctosegons per petjar els salvatges senders de Chawpipacha…

… si em miro els mesos, falta menys.

Aquesta entrada s'ha publicat en 09c. Camí de Chawpipacha el 4 d'abril de 2008 per Lluís Mauri Sellés

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.