El Cau de l'Ós Bru de Taradell

lluisdetaradell.net - des del 14 de juliol del 2004

Les ànimes del Concurs

Deixa un comentari

Som a punt de superar la primera setmana postconcurs de Castells.

Aspecte esplèndid de la TAP a l'inici del Concurs de Castells
Aspecte esplèndid de la TAP a l’inici del Concurs de Castells. Font: Tarragona.cat

El millor concurs de la història per nivell de construccions assolides i volum de castellers participants. Una diada castellera que dura tres jornades.

N’estic segur que hi ha castellers que encara no han marxat mentalment de la Tarragona Arena Plaza (TAP) després de la tercera de les jornades castelleres. De fet, aquest apunt mateix, n´és una mostra. Una mostra signada per algú que va viure les jornades com un historiador es mira el passat, és a dir, des de la distància i a través de la documentació disponible. En aquest cas, les xarxes socials i les televisions locals, entre joc amb la menuda, parque i carrer.

Però deixem la clara i penetrem al rovell de l’ou casteller.

Els castells, i no per sobada és menys real, són la perfecte combinació de cinc ingredients màgics:

força, equlibri, valor, seny i germanor.

Normalment, els cinc valors es combinen a la perfecció, però a la TAP i en diumenge, l’esperit competitiu sol avantposar el primer dels valors – portat a l’extrem – per damunt de la resta, tot desequilibrant la pràctica castellera.

I és que la força no només s’empra en alçar la construcció, sinó també a la graderia. I els espectacles amb graderia, des dels temps de l’Imperi Romà… sinó abans, són un valvula per a treure tota la ràbia acumulada en l’esdevenir vital: crits, xiulets, insults, …

En qualsevol cas, diumenge, a la TAP, novament la sana competència entre colles va derivar de nou en una batalla entre els crits d’alegria dels campions i els xiulets que, passada l’actuació, sembla que no ha fet ningú. I, si he d’estar al que diuen els assistents, els xiulets ja van fer acte de presència abans de començar l’actuació. Tota una fita que em fa preguntar-me:

– Eren els xiulets una estratègia per a posar nerviosa i desequilibrar a la colla que novament va alçar el trofeu de campions?

Si la resposta fos positiva, els castells haurien perdut la millor aportació que, parida en la pràctica castellera de l’Avi Emili, van adoptar els Castellers de Barcelona des de llur fundació ara fa 45 llargs anys: la germanor.

La germanor permet la competició, però la competició neta, joliua, festiva, la competició que fa que les colles se superin a base d’esforç. Un esforç que es tradueix en el bell quartet de força, equilibri, valor i seny.

La germanor, l’altra ànima de la festa, es manifesta per diverses vies. Essent les dues principals, la germanor interna i l’externa.

La germanor interna és aquella que es viu en el caliu de la pròpia colla castellera com a col·lectiu humà, aquella que fa d’un grup de gent diversa i dispersa una gran família d’amics, coneguts, saludats i més.

La germanor externa és aquella que va recórrer la plaça de braus castell rere castell: Castellers de colles que havien participat, o no, en les jornades anteriors, donant pit a peu de plaça, membres de colles en competició posant el granet de sorra per a la millor consecució dels seus rivals.

Potser la mostra més fefaent d’aquesta germanor, fou la viscuda entre dues de les quatre colles que, baixades del Pla de Barcelona, no van fer ni una sola llenya a la plaça de braus. Elles van portar la germanor a plaça, assolint els seus millors registres en un concurs casteller amb venerables resultats. Les tripletes, gracienca l’una i vilafranquina l’altre, no haguessin estat possible sense l’engruiximent de les respectives pinyes amb membres de la colla rival.

En qualsevol cas, dues ànimes tenen els castells, dues ànimes que s’inflen al Concurs fins a límits estratosfèrics: la rauxa de la competició i el seny de la germanor. Dues ànimes que fan de Tarragona un espectacle post-modern i no apte per a pusil·lànimes.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.