El Cau de l'Ós Bru de Taradell

lluisdetaradell.net - des del 14 de juliol del 2004

Demà farà tres anys

Deixa un comentari
Tot va començar un 14 de juliol de l’any 2004 i, la veritat és que no sé com fer-ne un comentari que no repeteixi els escrits fets després del primer any i després del segon any de vida del Cau.

Potser una manera de fer-ho és, allunyant-me del Cau i presentant Can Pepitu en Xarxa, un pessic de web que és cridat força vegades des del Cau i que, en alguns comentaris sobre blocs, han definit com a “calaixera de diversos enllaços”.

Internet és una “calaixera de diversos enllaços”, de fet, el llenguatge hipertextual es fonamenta justament en aixó, en escriure paraules vinculades a d’altres indrets de la xarxa i, d’aquesta manera, anar construïnt una densa malla de continguts interrelacionats. En aquest sentit, Can Pepitu en Xarxa és una part molt menuda d’aquesta “calaixera de diversos enllaços” que és Internet.

Més enllà d’aquesta apreciació, però, Can Pepitu en Xarxa es defineix com “un espai mediatitzat per la tecnologia en el qual m’agradaria que hi entressis amb els ulls de la infantesa i que deixessis a banda el bagatge de la tècnica que et pot estar fent adult. Recupera la capacitat de sorprendre’t de tot i mira’m com la canalla.” Una definició inicial que no s’allunya gaire del missatge de benvinguda del mateix Cau. De fet, es tracta de dues ànimes bessones.

Can Pepitu està estructurat en quatre grans àrees visibles i alguna d’invisible, però que es fa visible des d’altres indrets de la Xarxa. Són coses de la màgia tecnològica. Els quatre espais visibles són:

– El Bagul del Temps: L’indret on es guarden encara ordenats per categories temàtiques les primeres petjades del Cau de l’Ós Bru. Eren temps on el Cau no tenia aquesta opció i es va buscar una manera de cobrir la mancança. En aquest espai hi ha enllaços a totes les petjades del Cau fins el dia de Sant Jordi del 2006.

– La Jaça del Pastor: Un espai on descansar de la navegació pels mars d’Internet i l’assossegada lectura de dues menes de rondalles: Rondalles populars que tenen l’ós com a protagonista i que són en la base de la nostra tradició. Aixó sí, ambientades pels entorns de Taradell i explicades a la manera de l’ós; i Noves rondalles urbanes, rondalles que no s’explicàven, que no s’expliquen i que no sé si algun dia s’explicaran, però que vaig començar a escriure fa més d’una vintena d’anys i que intento rescatar de l’oblit de les calaixeres.

Dignes d’estudi: La veritable calaixera d’enllaços d’interès. Un espai compartit entre el Cau de l’Ós Bru i Can Pepitu en Xarxa. Un lloc que preten exposar i proposar, més no imposar una efimera associació d’enllaços a d’altres individus que viuen la Xarxa, amb la voluntat d’oferir una informació presentada des de la tolerància i el respecte personal i ideològic. La part bàsica i primordial d’aquest apartat, però, era la relació dels efimers enllaços a llocs web creats i mantinguts a Taradell. Però aquesta tasca està a punt de perdre el seu sentit i és que el Taradell internauta d’avui té poc a veure amb el Taradell internauta de tant sols fa tres anys! Fa tres anys hi havia pocs llocs web a Taradell, de mica en mica però, la familia ha anat creixent i ara ja comença a fer-se dificil el seguiment de les iniciatives que van sorgint al poble. Si més no, n’hi ha d’altres que han près el testimoni de la informació local amb mes gran coneixement de causa.

L’ós: Una carta de presentació de l’autor d’aquests dos espais. Una carta fresca i dinàmica que inclou una pàgina afegida on, de moment, es van entaforant versions hipertextuals de les col·laboracions de l’autor en mitjans de comunicació tradicionals (la Revista Taradell, la Revista dels Castellers de Barcelona, publicacions de Premsa Comarcal i, fins i tot, l’article d’opinió fet per al Taradell bloc, el mitjà d’informació pensat per fer la crònica de les coses que passen a Taradell. Una feina que, des del Cau de l’Ós Bru, s’ha fet de manera intermitent i personal i que troba en aquest jove mitjà una continuació menys personal i més periodística.

Can Pepitu en Xarxa és, doncs, una caixa de sorpreses que va sorgir per estirar el Cau vers informacions que van més enllà d’una quotidiana petjada d’ós. Si el Cau fa tres anys, Can Pepitu en Xarxa en fa poc més d’un. Per cert, ja coneixes el lloc on relligo les històries i les cabòries? No? Doncs, mira, mira, …


  1. Cansat de Telefonica, vaig camviar els seus serveis pels de Guifi.net, una xarxa que s’autoconstrueix des d’Osona al món.

    Amb els serveis de Telefònica va finir aquella experiència i, avui, 16 de maig de 2012, la meva empremta digital es distribueix des d’aquesta targeta de visita:

    sobre-mi/lluismauriselles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.