El Cau de l'Ós Bru de Taradell

lluisdetaradell.net - des del 14 de juliol del 2004

No fa pas tant!

Deixa un comentari
Masia de Ca l'Alegre l'any 1906, segons una pintura de Tusquellas.
Masia de Ca l’Alegre l’any 1906, segons una pintura de Miquel Tusquellas i Tarragó. FONT:  Elsa Castellà (2006) Les masies de Gràcia. Vestigis d’una ruralia històrica. Ed. Taller d’Història de Gràcia.

Des que em va cridar des de les lleixes de la Biblioteca Jaume Fuster m’agrada mirar aquesta fotografia i jugar a endevinar quina part de la plaça correspon a cadascun dels píxels d’aquest bucòlic pessebre.

Com a referències, l’Església que treu el cap rere el mas, i el virginal Turó que s’eleva rere la casa.

Al 1906, moment referenciat pel retrat, l’indret encara separava el conegut, la ciutat, del desconegut, la muntanya. Encara era punt de descans, tot i que menys que abans, entre el brogit i la calma. I, tradició turística mana, la finca acabava de ser comprada pel Senyor Riba Garcia, amb negoci de teles encara viu pels volts d’Urquinaona, per a tenir-la com a casa d’estiueig.

Quan la miro, m’imagino que la figura que es dirigeix cap a la casa és la de la “pubilla Juvillà” qui sap si encara soltera o ja maridada amb el seu xicot amerenc. Ambdós estimaran la casa i en patiran la desaparició lenta i dolorosa com tota vera malaltia.

Però m’allunyo de la debacle i, en baixar al carrer, cerco els horts sota el ciment i l’ermita vora el Torrent. Que bonic que era aquest tros! Que bell poder-se abstreure, tancar els ulls i sentir el mugit de les vaques i els bels de les cabres, tot remugant entre la moderna circulació de cotxes i motocicletes.

Ca l’Alegre de Baix és l’actual plaça Lesseps i un xic més. Història que viu a través de les tres rebels palmeres que, com delinqüents presos, malden per desfer-se de les cadenes que els lliguen a terra tan dura.

Un servidor, en llur modèstia personal, no s’atreveix ni a proposar que la plaça de nom altiu i senyorial perdi llur llinatge i faci homenatge a qui en va cuidar el terreny sota el jou senyorial.

I, digues-m’ho tu, que no en seria de bonic que la plaça reves el nom del matrimoni masover, primer, i llogater, després, que la va cuidar fins al darrer dia?

Per decència i memòria popular, caldria que aquesta plaça fos rebatejada com la Plaça dels Juvillà. Apa!

Aquesta entrada s'ha publicat en 01b. Gràcia i Poblenou el 11 d'abril de 2016 per Lluís Mauri Sellés

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.