30 de juliol de 2009
Sense categoria
5 comentaris

Lectures d’estiu

Les vacances d’estiu acostumen a esdevenir el torrent de petits plaers que no et pots permetre la resta de l’any, atrafegats, sempre amb la llengua fora i obeint l’implacable ritme que ens marquen la feina i les obligacions diàries, que no són poques. Però arriba el dia en que l’atmòsfera decideix canviar d’atrezzo, l’aire que respires és diferent, fins i tot sembla més oxigenat, els biorritmes són uns altres, com el caràcter… En fi, són els signes que t’indiquen que han arribat les vacances. Llavors, pots fer dues coses: o et comences a martiritzar pensant a cada moment que el compte enrere per tornar a treballar ja ha començat, i que cada segon que passa és un valuós temps perdut; o et relaxes i fas aquelles petites coses, aquells petits plaers, que el dia a dia de la resta de l’any t’impedeix fer i et prohibeix disfrutar. A mi, que m’agrada molt la lectura, destino una part d’aquest temps extra a llegir. I avui he pensat en compartir amb vosaltres algunes lectures que m’han divertit, que m’han emocionat, que m’han fet conmogut, que m’han ensenyat. Espero que us agradin. Bona lectura!

1. Sobre els plaers: Manual de l’optimista, de Joan Barril. No és que es tracti del meu llibre de referència i per això hagi decidit de posar-lo en primer lloc, no. L’ordre, vagi per endavant, no hi té res a veure. Només que he pensat en ell per dues raons bens senzilles. En primer lloc, perquè em considero un optimista de mena, i en segon lloc, perquè és dels darrers llibres que he llegit i val a dir que ha complert amb les expectatives que m’havia generat. Pel que fa a l’argument, ho resumiria dient que els petits plaers del dia a dia són molts i gratuïts, i sovint arriben sense buscar-los. Per gaudir-ne només cal saber veure’ls quan passen. Aquesta obra d’en Barril m’ha fet recordar un altre llibre similar que us comento tot seguit.

2. El primer glop de cervesa i altres plaers minúsculs, de Philippe Delerm. Aquesta obra descriu, com en el cas del llibre d’en Barril, els petits plaers de la vida, amb tendresa i ironia. Des del primer glop de cervesa, fins al diari de l’esmorzar, passant per l’olor de la fruita, la ràdio en el cotxe, el cine o el Tour de França. Segur que molts de vosaltres us sentireu identificats amb la majoria de descripcions que fa l’autor, i que n’afegirieu de pròpies.

3. Joana E, de Maria Antònia Oliver. És una novela autobiogràfica de l’escriptora menorquina. A mi, que sempre m’ha interessat la psicologia, aquesta és una obra referent, amb contínues reflexions sobre les persones. Escrita en primera persona, explica la història de Joana E, que provenia d’una família benestant però a qui, de cop i volta, li comencen a arribar un seguit de desgràcies amb la mort dels seus pares.

4. El amor en tiempos del cólera, de Gabriel García Márquez. Un llibre, aquest, que també retrata les persones, dissecciona les relacions humanes, ressalta les misèries i també les virtuts… En aquest cas concret, l’obra posa en escena el cercle amorós entre els tres personatges principals: Juvenal Urbino, Fermina Daza y Florentino Ariza.

5. La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina, de l’Stieg Larsson. Ho confesso, jo també he caigut. No en sóc massa de best sellers, però la veritat és que me n’havien parlat tan bé i gent tan diferent, que no me n’he pogut estar. I he de dir que el primer llibre de la trilogia (Els homes que no estimaven les dones) el vaig devorar en un tres i no res. Ara he començat el segon, i espero ventilar-me el tercer (La reina al palau dels corrents d’aire) ben aviat. Novela negra de qualitat amb uns personatges, uns ambients i uns països que ens queden molt lluny. Per cert, de pas recomano la pel·lícula que s’ha fet del primer llibre de la trilogia. Aposta segura.

6. El mite de l’etern retorn, de Mircea Eliade. És el repte d’aquesta sèrie de recomanacions. Nova filosofia, espiritualitat, enfrontament dels homes amb allò que és sagrat. El llibre està considerat com una original introducció a la filosofia de la història amb un objecte d’estudi: els mites i les creences de les societats tradicionals, mogudes per la nostàlgia del retorn als origens…

7. L’Odissea, d’Homer. Un dels clàssics que més m’agrada, juntament amb La Ilíada. Relata les aventures d’Ulisses, des que va partir de la conquerida Troia fins que torna a casa seva a Ítaca. Traduïda a centenars de llengües, L’Odissea està considerada com un dels poemes fundacionals del cànon de la literatura occidental.

8. La consolació de la filosofia, de Boeci. Pot semblar dur d’entrada, ho reconec, però es un llibre molt recomanable. Boeci va escriure aquesta obra a la presó, mentre esperava la seva execució després de ser condemnat per preservar les fonts gregues del saber i el llegat de la cultura antiga per al turbulent món que s’estava gestant després de la desaparició de l’Imperi Romà d’Occident. El llibre sintetitza els pensaments de Ciceró, Sèneca, Aristòtil, els estoics i els neoplatònics seguint principalment les directrius de Plató i sant Agustí, el que va fer d’ella una de les obres cabdals en l’Edat Mitjana.

9. Mil cretins, de Quim Monzó. Una de les obres de Monzó que més m’han commogut. El llibre consta d’una sèrie de breus relats, com si fossin contes, amb finals inesperats. La majoria d’aquestes històries són petits fiblons que se’t claven a la pell. Històries que, segur, passen a cada ciutat, a cada societat. Amb algunes d’elles t’identifiques plenament, amb d’altres, voldries que mai et passessin. Ràpid de llegir, juga amb una fina ironia que fins i tot pot sonar a moralina. Molt recomanable.

  1. Que em fas la competència potser?

    El primer glop de cervesa i altres… m’encanta! En tinc un bon record.
    Els Mil cretins té relats excel·lents.
    No et deixis perdre Olor de colònia de la Sílvia Alcàntara i Los días contados del Miklos Bánffy

  2. Es respecte del llibre Joana E de Maria Antònia Oliver, que veritablement és mallorquina i ha escrit altres novel.les, totes elles esplèndides. Auqesta en concret recorda el Mite de Bearn de lleorenç Vilallonga.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!