9 de setembre de 2016
0 comentaris

La importància d’un bon govern

Per què un bon govern és la clau del progrés d’un país?

Molts són els motius, cap d’ells obvi. Cal rascar, aprofundir, anar amb escalpel al rovell de l’ou de la idea. Comencem per un de brutal: la regulació dels governs afecta aspectes ínfims de les nostres vides. I a tall un exemple: un pagès dels anys 50 podia viure confortable sense més intrusió que la del cobrador del Delme. Avui no. Avui cal estar pendent de regulacions ambientals, salut animal, subvenció de la producció, ajudes a l’agroturisme…

La regulació afecta tot en les nostres vides. Des de com vestim fins a com ens estimem. Una administració deixada, maldestre i ignorant provoca grans pèrdues de qualitat de vida. Moltes vegades respon a interessos que no són els generals, sinó els de les seves xarxes clientelars que els mantenen a la poltrona. Fins i tot i a vegades, les seves decisions van directament en contra de la seva població. Potser per narcisisme.

Però en el seu millor vessant, un govern pot ser la millor eina de progrés de la societat. Pot introduir i gestionar com ningú els recursos comuns, crear protecció social, prendre decisions difícils que a priori no són desitjades per la població. Pot arriscar capital en recerca que no sempre funciona, en pensions amb poc sentit econòmic, en la cultura intangible sense la qual ens ofeguem en la mediocritat.

Una eina de tal calibre necessita estar ben esmolada. Cal motivar el seu funcionariat. També fer lleis eficients i contrastar-les, sense apriorismes ideològics. Cal tenir objectius clars i alhora ser flexible en l’aplicació. Cal introduir el mètode científic (modelar, estudiar resultats, modificar) i els incentius empresarials (creativitat, remuneració variable, promoció meritocràtica).

Un estat que lluiti per reduir la desigualtat (que tensiona la democràcia), una llei electoral que faci la política més permeable a la gent, un cos de representants enganxats a les seves circumscripcions i en general una societat que senti que l’estat juga al seu equip. Que fa gols pel seu marcador.

Veient els reptes que afrontem com a societat, i estic pensant en el canvi climàtic i el trasbals poblacional que s’apropa (immigració africana i natalitat enfonsada), només un estat extraordinàriament eficient pot respondre amb èxit els desafiaments de la segona meitat del s.XXI.

Sigui quin sigui el seu nom, anem tard en crear-lo.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!