EL BNG “S’INSPIRA” DE NOU EN LA VA-CA GALLEGA

La setmana passada, Vilaweb i El Periodico recollien que el BNG plantejarà properament que Galícia ha d’adequar el seu fus horari a la latitud on es troba en el globus terrestre. Actualment, Galícia està inclosa dins l’horari majoritari a la península ibèrica, o sigui una hora per davant de l’hora Zulu (Z), fixada convencionalment al meridià 0 o de Greenwich. El que no s’ha dit és que la proposta del BNG que a Galícia sigui a la pràctica una hora menys que Espanya, com a Portugal, no és una iniciativa original. La paternitat és de la l’extinta Via Anticolonial Activa (VA-CA). I ja en van dues.

La llegendària i també malograda web anticolonial celta va ser durant tres anys (2002-2005) un dels millors exponents del que es mal anomena moviment ridiculista. Els lligaires, que preferim que es parli de la lluita subversivo-barrilaire, en gallec subversivo-esmorgueiro, per la definició més genuïna i específica del terme, podem atribuir-nos (modèstia inclosa) la paternitat de la criatura gallega.

La maternitat però, és dels sub-comediantes vaqueiros, alguns d’ells com en Suso i l’Eugénio ara en solitari. Durant un temps massa curt, van impulsar una desenfrenada activitat dins i fora de la xarxa, amb manifestos, campanyes, festes commemoratives, banquets i manifestacions diverses. Amb el lema ¡Roubam-nos a hora! van fer les seves primeres remugades, reclamant la sobirania horària. Més endavant van impulsar la campanya en favor del gallec amb els NEOfalantes, uns personatges amb cap de vaca i vestits d’estètica Matrix. Aquesta darrera campanya també fou piratejada per una conselleria del govern gallec en mans del BNG, encara que finalment n’acabà reconeguent la paternitat a la VA-CA. Ara esperem de nou un reconeixement als primers impulsors d’aquesta original reivindicació. Tenir copyleft com feien els gallecs en el seu web, no vol dir haver d’ignorar-los com a creadors.

Justícia per la VA-CA!

Anticolonialment,

Dr. Cat

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *