Llibre del Pirineu

Associació que agrupa escriptors, editors, il·lustradors, llibreters i lectors del Pirineu

Bases del Concurs de Whatsapp-relats 2019 per a alumnes de 4t d’ESO o nivells equivalents de l’Alt Pirineu, Aran i Andorra

Publicat el 4 de desembre de 2018 per Llibre del Pirineu
 1. Participants

Hi poden participar els/les alumnes de 4t d’ESO o nivells equivalents dels centres educatius de l’Alt Pirineu i Aran i el Principat d’Andorra.

 1. Tema

El relat haurà d’estar relacionat amb un tema concret, que es donarà a conèixer el mateix dia que tindrà lloc el concurs.

 1. Data, hora i lloc

Els relats s’hauran d’escriure i enviar el dia 15 de gener de 2019. Els treballs es realitzaran al centre escolar.

 1. Llengua

El relat ha d’estar escrit en llengua catalana o en llengua aranesa.

 1. Originalitat

Els relats presentats han de ser originals i haver estat escrits en el dia i l’horari establerts al punt 3 d’aquestes bases.

 1. Extensió

El relat tindrà una extensió màxima de 100 paraules. Només s’admetrà un relat per alumne.

 1. Suport

El relat s’ha descriure amb un telèfon mòbil com a missatge de Whatsapp.

 1. Identificació

Cada alumne participant haurà de signar el relat amb el seu nom i cognoms, el curs i el centre a què pertany.

 1. Procediment

El dia 15 de gener de 2019, a les 9.00 h, els/les professors/es responsables del concurs a cada centre escolar rebran al seu telèfon mòbil un missatge de Whatsapp en el qual se’ls indicarà el tema en què s’haurà de basar el relat que escriuran els/les alumnes participants. Els/les professors/es comunicaran el tema als alumnes participants, els quals disposaran d’una hora de temps per escriure’l i enviar-lo per Whatsapp al número de telèfon mòbil que l’organització facilitarà als centres. S’estableixen dos centres de recepció dels relats: un per als participants de l’Alt Pirineu i Aran i un altre per als participants d’Andorra. Posteriorment, tots els relats passaran a una única base de dades, des de la qual es trametran al jurat.

 1. Trasllat al jurat

L’organització del concurs atorgarà un codi identificador a cada relat rebut, que és el que traslladarà als membres del jurat juntament amb el relat corresponent, de tal manera que els membres del jurat no coneixeran el nom dels autors dels relats mentre els estiguin llegint i valorant ni tampoc en el moment d’emetre el veredicte.

 1. Jurat

El jurat estarà integrat per 10 persones designades per l’Associació Llibre del Pirineu, entitat sense ànim de lucre integrada per escriptors, editors, llibreters i altres actors relacionats amb el món del llibre al Pirineu.

 1. Criteris de valoració

A l’hora de valorar els relats presentats a concurs, els membres del jurat tindran en compte, preferentment, l’estructura de la narració, la coherència, l’originalitat, la riquesa de vocabulari, la sintaxi i l’ortografia. El llenguatge propi de la comunicació per Whatsapp serà tingut en compte en un sentit positiu, neutre o negatiu en funció de com s’utilitza i de la relació que l’autor estableixi amb el propi relat.

 1. Premis

Se seleccionaran, a criteri del jurat, 10 relats finalistes, entre els quals, amb posterioritat, s’escolliran un primer, un segon i un tercer premi. Els premis consistiran en:

1r premi: un Ipad
2n premi: un smartwatch
3r premi: una motxilla Thule
Finalistes (7 premis): auriculars sense fils
Centres escolars dels tres primers premis: un lot de llibres

 1. Lliurament dels premis

L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el dia 7 de març de 2019, a les 18 hores, al Centre Cultural i de Congressos Lauredià, a Sant Julià de Lòria (Andorra)

 1. Publicació de les obres

Els deu relats finalistes seran publicats al bloc de l’Associació Llibre del Pirineu: https://blocs.mesvilaweb.cat/llibredelpirineu/

 1. Drets d’autor

Els autors dels relats premiats cedeixen els seus drets a l’organització del concurs, que podrà publicar-los en qualsevol suport, ja sigui directament o encarregant-ne la publicació a un tercer. En qualsevol cas, sempre es garantirà el reconeixement a l’autoria dels textos.

 1. Protecció de dades

L’organització garanteix que les dades dels participants recollides durant el concurs només s’utilitzaran per al seu desenvolupament.

 1. Acceptació de les bases

La participació en aquest concurs pressuposa l’acceptació de les seves bases.


 1. Benvolguts
  En primer lloc felicitar-vos per la iniciativa, molt probablement a escriptor s’hi arriba començant de molt jove. I crec que calen iniciatives fora de la disciplina escolar normal. Per experiència, sempre agrairé a «CocaCola», independentment de si en bec, que allà pels anys seixanta fes un concurs de redacció —això sí, en castellà que era en ple franquisme— on als tretze anys vaig poder escriure el que a escola no hagués gosat.
  Però us volia retreure un petit problema amb les bases: doneu per fet que tots els nois tindran un mòbil amb accés a internet i que s’hauran donat d’alta de l’aplicació Whatsapp. Mantinc contactes amb nois, no puc dir que ara, jubilat hi treballi, i sé que hi ha casos en que això no és cert. El primer motiu assetjament escolar, hi qui per no patir-ne, prescindeix del mòbil o diu que no en té —o en un cas, en té dos. Un que no connecta mai i un altre que és el real i secret, bon tema per a un relat, però és la crua realitat—. En altres casos és la pobresa.
  També hi podria haver casos més «folosòfics» però que mai no he vist personalment en adolescents, jo mateix no tinc internet al mòbil, i la meva esposa sí, però no empra Whatsapp per raons de privacitat o seguretat.
  Crec que a les bases haurien de preveure, ni que fos per motius ètics, alguna alternativa per a qui no pogués participar des de Whatsapp. Penseu que si algú no pot, probablement no ho dirà i posarà una excusa.
  Perdoneu la intromissió d’una persona totalment aliena, només pel fet que estic escrivint una novel·la que passa al Pirineu, no exactament ambientada, la localització va ser per motius de geografia física, vaig entrar al vostre bloc. La connexió, a posteriori, és que l’estic escrivint pensant en distribució electrònica, com ja vaig fer fa uns quinze anys en el que crec que va ser la primera novel·la en català publicada només en suport informàtic. Però vaig intentar que fos el màxim independent possible de qualsevol dispositiu o programa específic.
  I perdoneu que m’allargui, mai de la vida podria participar en un concurs limitat en extensió; ja ho diuen al meu poble —de la costa— «cada qual és cadascú».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.