Llibertats

Per vèncer, cal anar-hi, anar-hi i anar-hi. Bloc de Moisès Rial Medina

Inaugurant espai d´opinió i debat

La realitat del dia a dia ens dóna continuament arguments per opinar, contrastar i massa sovint ens dóna poc temps per copsar el que és veritablement important per analitzar i reflexionar.

Obro aquesta finestra d´opinió, esperant aportar un granet de sorra, en la atzagaiada diària de realitat social, econòmica i nacional d´arreu dels Països Catalans,des del compromís d´esquerres, amb una òptica personal vist des de Puig-reig (Berguedà),amb el coneixement de la realitat de país i el compromís que em dóna el treball sindical personal comunicatiu des de CGT Catalunya, des d´una visió llibertària oberta al pols de la societat, un que ve d´una comarca marcada pel moviment obrer del tèxtil i la mineria, els maquis..

Com que en època de retallades públiques en nom de la Troika, ens estan retallant drets i llibertats ens cal garantir la nostra autodeterminació en tots els àmbits, i com cal, aquest bloc du per nom LLIBERTATS.

I com a subtítol d´aques bloc “per vèncer, cal anar-hi, anar-hi i anar-hi” en homenatge a militant d´Esquerra Republicana, Antoní Massaguer , que vaig poder conèixer personalment. Recordar que el 1983 els seus advocats i els de Xavier Barberà i Ferran Jabardo van recórrer la sentència al Tribunal Constitucional d’Espanya. El 1984, la Comissió Europea dels Drets Humans admet la demanda feta al seu tribunal per Barberà, Massaguer i Jabardo. El 16 d’octubre de 1986, la Comissió Europea va donar avís a Espanya per possible existència de la violació dels drets humans.Davant la negativa del govern espanyol, la Comissió el 23 de setembre va dictar per unanimitat que s’havia violat l’article 6.1 de la Convenció Europea, i invitava Espanya a reparar la violació.

A tall de tarannà, també ens ha quedat com a llegat la frase “per vèncer, cal anar-hi, anar-hi i anar-hi” d´una persona que va patir tortures i va aconseguir la primera sentència on condemnava l´Estat Espanyol per tortures.

Un compromís que al seu dia va mobilitzar gent del Berguedà en la seva solidaritat i de gent d´arreu de país, i en favor d´aquesta unió pels drets civils,a qui dedico el subtítol d´aquest modest bloc personal. 
 
També podria afegir altres referents menys coneguts, com el Puig-reigtenc Faustí Llaverias, republicà i doctor,exiliat a Andorra, i afilat de la família de l´expresident d´Andorra, Òscar Ribas, a qui va fer d´assessor polític al seu pare,i que la seva germana tenia de marit a Joaquim Amat i Piniella, conegut per l´obra K.L.Reich , escrit al camp annex de Mathausen.
Benvinguts/des a aquesta petita illa personal de llibertats.

Moisès Rial Medina

  



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per llibertats | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent