9 d'abril de 2012
0 comentaris

Sí a la nostra llengua

Són unes setmanes on s’està vivint tot un seguit de respostes cíviques als intents de diferents vessants per tal d’afeblir o anihilar l’ús i la presència del català arreu. En el darrer article ja varem fer esment de la situació a les Illes. En aquest voldríem esmentar precisament una resposta que no voldríem passar per alt, i que  és la dels dos membres de “Jubilats per Mallorca”, els senyors Jaume Bonet i Tomeu Amengual,  que un després de l’altre, han endegat una campanya de vaga de fam fins que s’aturin els atacs del govern del PP de Bauzá al català a l’àmbit públic. El senyor Bonet va passar-s’hi 26 dies, amb el que suposa per a la  salut de qualsevol persona passar-se tants dies sense menjar, havent iniciat la vaga l’u de març, Dia de les Illes. Aquesta acció extrema ha rebut un munt de suports de tot l’àmbit lingüístic català, i ens sembla en un moment on alguns valors col·lectius es posen en entredit, que aquest sacrifici personal honora als seus protagonistes.

Un altre fet destacat va ser  la manifestació del dia 24 de març a Mallorca per  la llengua, manifestació que va comptar amb una concentració de suport a Barcelona també. A Palma es van aplegar 50.000 persones sota el lema “Sí a la nostra llengua”.

Per altra banda, varem assistir a la sentència del Tribunal Superior de Catalunya sobre el recurs que busca imposar l’ús del castellà a l’ensenyament. És una sentència més, que no aclareix definitivament la situació, sinó que deixa la possibilitat que els litigants segueixin buscant el suport d’altres instàncies i que la batalla legal perduri en el temps.

A nivell de l’ àmbit del nord, destacar el “lipdub” pel català que es va rodar en el marc de la jornada en favor de les dites allí llengües regionals a França (veure article en occità, Llengües vives, 27.03) jornada que compta amb activitats i manifestacions en favor de les llengües com el cors, el basc, el bretó, l’occità,… totes elles en situació minoritzada per la política secular de l’estat francès.

Cal felicitar els organitzadors del “libdub” també per estendre aquesta iniciativa tan actual a l’ àmbit de la llengua catalana al nord de les Alberes, iniciativa que ha comportat un record de participants amb més de 7.000 persones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!