13 de novembre de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Un perímetre de mil hectàrees!

Ahir i abans-d’ahir es va parlar força de l’incendi del Baix Empordà. Sol passar —i aquesta vegada també— que les avinenteses calamitoses fan córrer una munió de notes d’agència, declaracions, notícies, reportatges, piulets… I, igual que en incendis anteriors, aquests dies hem pogut sentir i llegir que el foc havia cremat ‘un perímetre de X hectàrees’. Alguns, la primera vegada que ho vam sentir vam esclafir a riure, però quan t’adones que les ràdios, les televisions, els diaris i les xarxes en van plens… ja no fa tanta gràcia.

Per poc llargs de matemàtiques que siguem, hem de saber que una hectàrea és una superfície, exactament d’un hectòmetre quadrat, és a dir, 10.000 metres quadrats. En canvi, el perímetre és el contorn, la línia que l’envolta. Així doncs, un perímetre és una longitud, que hem d’expressar en metres (o quilòmetres) lineals.

Si barregem perímetres i hectàrees ens pot passar com aquell que va voler fer la conversió d’una hectàrea: com que 10.000 metres de perímetre fan un quadrat de 2.500 metres de costat, resulta que la línia enclou una superfície de 6.250.000 metres quadrats. Déu nos en guard!

No ens compliquem la vida: quan hi hagi un incendi i vulguem parlar de la zona cremada, és molt senzill: diguem-ne ‘superfície’ (o ‘àrea’, o ‘espai’, o ‘bosc’, o ‘terreny’…), però no pas ‘perímetre’.

PS: A la web Bon català, hi trobareu una explicació molt convincent sobre aquesta imprecisió matemàtica (i sobre unes quantes més, com ara ‘fer un gir de 360 graus’).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!