BioSofia

Cercant la saviesa de l'art de viure

26 d'abril de 2011
3 comentaris

Senyor Jordi Pujol, el poder corromp?

El poder corromp, veritat o mentida? Bona pregunta. Interessant pregunta avui dia quan els polítics estan desprestigiats i el seu sou crida a l’escàndol. Atractiva pregunta quan l’adrecem a un dels més prestigiosos polítics del nostre país, el senyor Jordi Pujol. Perquè del president sempre podem esperar-ne una resposta intel.ligent i honesta, tot i sentir-s’hi implicat.

No ens decepciona pas el senyor Pujol. D’entrada no esquiva sinó que encara directament la resposta, que, a més, enriqueix amb  alguns matisos. “Que el poder corromp – o, almenys, que pot corrompre o que fàcilment corromp-  això és veritat”.

El senyor Pujol entén perfectament per què és a ell que li adrecen la pregunta. Per això afegeix: “De mi no em faci parlar; només li diria que he intentat de lluitar contra aquesta tendència i m’agradaria pensar que ho he aconseguit…” La noblesa i la humilitat li fan acabar la frase donant la veu i el judici a qui correspon: “… però ja no és cosa meva de dir-ho. I li diré una altra cosa: ningú, i jo tampoc, esclar, pot refiar-se només d’ell. ”Per acabar amb el corol·lari polític: “ I per això les societats evolucionades creen contrapoders, estableixen límits al poder”. Rodó.

Ara ve la guinda. Ens arriba per un revolt de la resposta que potser ningú no s’espera. La majoria tendim a extreure de la premissa que comentem una conclusió pessimista per, després, deixar via lliure al sentiment de rebuig envers el poder i les persones que l’ostenten. És el ressentiment del dèbil, que diria Nietzsche, és la ràbia de qui se sent sotmès a la voluntat d’un altre. Jordi Pujol, en canvi, deixa anar una reflexió final que reorienta aquest mal gust que ens deixa saber que el poder corromp.
 

“La manca de poder també és dolenta,
i una societat que no tingui una estructura de poder
acaba sent una societat salvatge.”
 
 

Més clar, l’aigua. Estar sotmès al poder d’un
altre no agrada, saber que el pot exercir de forma corrupta, enrabia i revolta,
però, tanmateix, pitjor estaríem sense una estructura de poder; per tant, no es
tracta d’intentar eliminar el poder, sinó d’inventar-se formes de contrapoder
que evitin tant com es pugui la corrupció. I jo afegiria, obrint més i més
canals de participació ciutadana de forma que el poder estigués repartit com
més millor.

Adolf Beltran i Xandri
tenia guardades aquesta i altres entrevistes en un calaix. Amb aquest material va portar el programa Veritat o Mentida? dintre d’ Els Matins de Catalunya Ràdio de l’Antoni Bassas. Era un programa llaminer per a l’esperit,  del qual me’n vaig fer ressò moltes vegades en aquest bloc. Els podeu rellegir dintre de la categoria de Filosofia i Vida. En el programa aquestes entrevistes d’una hora només apareixien uns minuts. La resta, al calaix.

Ara, l’Adolf Beltran les ha tret a la llum en un llibre. I m’he afanyat a comprar-lo. Per desgràcia no l’he trobat en cap pila en les parades de sant Jordi. L’he hagut de demanar expressament i no sempre el tenien. Ara que el puc llegir, el degusto lentament. Em deixonda la ment i no puc menys que recomanar-vos-el. Hi ha un moment per engolir una novel.la i un altre per alimentar reflexivament l’esperit. Sense esforços innecessaris perquè les idees llisquen fàcilment amb el llenguatge de la quotidianitat i el testimoni vivencial de les persones entrevistades.

Qui no se sentirà atret per com la monja Forcades encara les preguntes sobre Déu i els homes? O les respostes de la  Gabancho sobre els orígens i la identitat? O les de Monzó sobre si els de casa perdonen l’èxit? O les de Semprún sobre l’eròtica del poder? O les de l’Espadaler sobre si dient les veritats es perden les amistats? O les d’Elias Khoury sobre si quan vols la pau, has de preparar la guerra? O les l’Albert Sánchez Piñol sobre si en l’amor i en la guerra tot s’hi val? O les de Monika Zgustová sobre si tothom té un preu? O les de l’Alfons Tubeña sobre si el sexe allibera les tensions, però l’amor en crea? O les de Salvador Cardús sobre si és veritat o mentida que un optimista és un pessimista ben informat?

I més, molt més de bones preguntes i millors respostes. 

  1. Una abraçada, Narcís. I gràcies per tot. Aquell projecte no va sortir, però sense ell no hauria sortit aquest llibre, que em sembla prou digne, mal m’està el dir-ho.

    Adolf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!