La trappola

La trappola che non acciuffa niente

22 de setembre de 2009
1 comentari

Planificació econòmica i minories nacionals

Ara que ja estem ben engrescats amb els referèndums, sembla que ja s’han oblidat altres temes que no deixen de ser prou importants, com és tema del FROB. Està molt bé anar caminant cap a l’autodeterminació, però si deixem que l’estat central segueixi planificant la nostra vida econòmica, tot pot acabar en una cortina de fum. Ja ningú parla del FROB, de la invasió de competències, i de la inconstitucionalitat del fet.

Text de F.A.von Hayek, The Road to Serfdom:

L’experiència dels diferents països de l’Europa Central ha demostrat clarament fins a quin punt inclús el reconeixement formal dels drets individuals o de la igualtat de drets de les minories perd tot significat en un estat que s’embarca en el control complet de la vida econòmica. S’ha demostrat que allà és possible seguir una política cruel de discriminació contra les minories nacionals mitjançant l’ús de coneguts instruments de la política econòmica, sense infringir ni una lletra de l’estatut de protecció dels drets de la minoria. Facilità enormement aquesta opresió per mitjà de la política econòmica el fet que determinades indústries i activitats estaven en gran mesura en mans d’una minoria nacional, de manera que moltes disposicions orientades aparentment contra una indústria o classe es dirigien en realitat contra una minoria nacional. Les quasi il·limitades possibilitats per una política de discriminació i opresió proporcionades per principìs tan innocus aparentment com el “control oficial del desenvolupament de les indústries” són ben patents per tot el que desitgi veure quins són a la pràctica les conseqüències polítiques de la planificació.

Quan el senyor Zapatero reparteix milionades a tort i a dret, s’ha d’entendre que està decidint quines indústries, bancs o caixes li convé preservar. I és obvi imaginar que només seran aquelles que no estiguin controlades per les minories nacionals. Un bon exemple dels resultats de la planificació estatal el tenim en les lleis audiovisuals que impedeixen canals en llengua catalana que abastin la totalitat del territori, amb una clara intencionalitat d’afavorir el mercat audiovisual en la llengua majoritzada.

  1. M’has fet recordar un tema que va sortir fa unes setmanes i que és de gran trascendència i malgrat això no se’n va parlar gaire. Em refereixo al fet que estan prioritzant la construcció de connexions a França a travès de l’Aragó com a alternativa al Corredor Mediterrani. Això no és gens innocent. I a banda d’això és antieconòmic ja que la connexió “natural” es a trave`s de la Jonquera i estan construint una de nova sense que hi hagi cap connexió (ni crec que França hi tingui gaire interès a fer-la) a l’altra banda dels Pirineus. A banda del dany ecològic en una zona practicament verge (On sou ara ecologistes?). O com la ximpleria de les zones protegides per a aus del canal Segarra-Garrigues. Una infraestructura que es reclamava de fa segles i ara surten amb això? Amb tot el que s’ha construit i urbanitzat arreu i maui ningú s’ha preocupat dels ocellets fins ara que es fa una obra en benefici de l’agricultura? Au, va!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!