La trappola

La trappola che non acciuffa niente

21 de desembre de 2008
0 comentaris

La quarta dimensió

De la novel·la “La forja de l’exili”, de Lluís Racionero:

  Molt més alliçonadora per en Martí va ser l’arribada de l’Einstein a Barcelona, convidat pel Municipi i la Universitat a dictar una lliçó magistral sobre la seva tot just estrenada teoria de la relativitat. L’Einstein es presentà d’incògnit a Barcelona amb la seva dona, vestit amb el suèter característic, i tot despentinat; prengué habitació en un modest hotel de les Rambles i anà a la Universitat a xerrar amb els estudiants sense donar-se a conèixer. El dia de la seva arribada oficial, va fer les maletes i se’n tornà a l’estació de França; va pujar a l’exprés de París per una banda i en baixà per l’altra, on l’esperaven les autoritats que, després de donar-li la benvinguda a la nostra ciutat, el deixaren instal·lat a l’hotel Ritz.
  Quan l’insigne físic es presentà a donar la conferència, els estudiants el reconegueren amb alegria i comentaven divertits: “És aquell que venia pel pati a parlar amb nosaltres”. En sortir de la conferència, el senyor Bohigas va demanar a en Francesc Pujols:
  – Escolteu, Pujols, vós que estudieu totes les ciències, ¿em podríeu fer cinc cèntims del que ha dit l’Einstein?
  – Per menys d’una pesseta no puc dir-vos res.
  – Això de la quarta dimensió.
  – Bé, vol dir que el temps pot ser considerat intercanviable amb l’espai i ser posat a les equacions com una altra dimensió.
  – Sí, sí, això ja ho he entès; però ¿quines són les altres tres?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!