La trappola

La trappola che non acciuffa niente

15 de desembre de 2005
0 comentaris

El Cava i l’Exèrcit del Fènix

Algunes reflexions del boicot als productes catalans:

Freixenet i Codorniu no han donat o no han fet públiques dades de l’efecte del boicot a Catalunya. Sense una comparativa del nombre d’ampolles venudes a Catalunya no té cap sentit afirmar que el boicot ha provocat un descens de vendes a la resta de l’estat, es podria donar el cas que a Catalunya el descens també fos del 4% i per tant aquest podria ser degut a altres causes. En tot cas els mitjans de comunicació no n’han donat dades precises, i només s’ha parlat de nombre de vendes a l’estat o a la resta de l’estat, al no poder fer comparativa "Catalunya-resta de l’estat" aquestes dades són insubstancials. El posicionament dels dos principals cavistes per tant és de moment polític i no pas econòmic.

Es parla molt del posicionament ambigu del PP en el tema del boicot, però en canvi ningú critica la manca de resposta per part del PSOE, són poquíssimes les declaracions -fora de Catalunya- en contra del boicot, i quasi sempre referides exclusivament al cava. En aquest sentit PSOE i PP estan actuant de manera semblant, els dirigents critiquen tímidament -encara que amb posat contundent-, però per altra banda les bases somriuen i segueixen les crides al boicot. Si algú no creu que sigui així que es pregunti, perquè surten 122.000 entrades al Yahoo si escrius "boicot al cava"?

Ningú parla del veritable altre boicot, el que impedirà que València i Barcelona estiguin connectades per tren d’alta velocitat. Amb l’augment del preu del petroli que s’espera, en un futur el transport de mercaderies s’haurà de fer majoritàriament per tren i només aquelles regions que tinguin desdoblat l’eix ferroviari podran ser competitives, això provocarà un impacte econòmic molt més gran que una disminució del 4% en la venda d’ampolles de cava.

Si el boicot finalment triomfés i es generalitzés a tots els productes produïts o fiscalitzats a Catalunya, el principal perjudicat a llarg termini seria la Comunitat Autònoma de Madrid, cal tindre en compte que la seva economia és bàsicament de serveis, la resta de l’estat no podria suportar el fort augment de demanda i per tant tindria que anar a buscar fora de l’estat, el resultat seria un augment de preus generalitzat pels costos de transport que debilitaria la seva economia. Resumint, els perjudicats serem tots, no entenc en aquest sentit com PSOE i PP no es posen d’acord i fan una declaració conjunta desautoritzant el boicot, seria la manera més ràpida d’acabar amb aquesta ximpleria, això és el que haurien de reclamar els magnats del cava en lloc de criticar estatuts.

No s’entén que a un noi de 14 anys se li enviessin 20 guardia civils a casa, se li apliqués la llei antiterrorista, i li confisquessin l’ordinador per l’enviament d’e-mails amenaçant d’enviaments massius de correu amb la firma de l’exèrcit del Fènix a 3 empreses espanyoles. En canvi multitud de pàgines web on es crida al boicot de centenars d’empreses catalanes poden seguir obertes normalment, tot i mostrar continguts explícitament xenòfobs. No podem ni ser capaços de reclamar que la justícia actuï igual per tothom?

Penso que ara que la caixa de Pandora està ja oberta això ja no es podrà aturar i el boicot tindrà cada vegada més èxit, hi haurà qui veurà una oportunitat de guanyar mercat i en farà bandera, el consol si més no és que això ens separa cada vegada més d’Espanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!