La trappola

La trappola che non acciuffa niente

14 de gener de 2007
1 comentari

Curiositats, una mica de montillofília

Una altra de les evidències que ens condueixen a la catalanitat dels Montilla i els entronquen amb la més alta noblesa catalana és el seu escut d’armes. En podeu veure una reproducció aquí, (Heráldica Hispana), on podreu observar com al tercer quarter hi apareix la bandera reial en format de quatre bastons daurats. La descripció de l’escut seria la següent:

Escut quarterat; primer d’atzur, castell d’argent i sobre la seva torre dos coloms al natural; Segon d’or, castell de gules amb àguila de sable; tercer d’or, tres bastons de gules i entre ells cinc caps de serp d’atzur; Quart d’atzur, arbre al natural, lleó rampant d’or, coronat. Bordura general de gules amb vuit peces d’or.

Reconeguts historiadors, erudits, i heraldistes, han assenyalat raons sòlides per la hipòtesi de l’origen català d’aquest llinatge cordovès, tenint en compte les armes del seu escut. A més de la bandera reial els especialistes apunten altres signes com la bordura en vuit peces, o el fet que les armes es puguin relacionar fàcilment amb altres llinatges catalans. Tot fa pensar que els Montilla estarien emparentats amb els Colom de Barcelona car hi trobem entre les seves armes tres elements que els relacionarien directament, a més dels dos coloms del primer quarter hi podem veure el castell que conjuntament amb el lleó rampant dels Marimon conformen els dos primers quarters de l’escut d’en Cristòfor Colom del 1502. (Per als afeccionats a l’univers Bilbenyià, podeu comprovar a les pàgines 309 i 315 de "Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya" la gran similitud entre les armes dels Colom i les dels Montilla). Així que tot sembla indicar que s’obren noves línies d’investigació en la polèmica sobre els orígens dels Montilla. De fet reconeguts filòlegs han posat en dubte la teoria de la procedència ibèrica del topònim de la cordovesa localitat de Montilla, asseguren certs lingüistes que pot ser caldria trobar els orígens en èpoques més recents donat que la localitat geogràficament es troba alçada com en forma d’illa sobre una plana rodejada de tres monts. Nogensmenys hi ha qui posa en dubte els resultats de les darreres investigacions i ho atribueixen tot a una falsificació de l’escut per part d’alguns sectors, per tal de desprestigiar el Molt Honorable. Res és el que sembla.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!