La trappola

La trappola che non acciuffa niente

16 de novembre de 2010
1 comentari

Ciutadans: La Lluna en un cove

Fa quatre anys van donar la sorpresa amb un discurs directe i innovador. Atiant l’enfrontament etno-lingüístic van aconseguir mobilitzar cert sector de les classes mitjanes urbanes, principalment entre el funcionariat clàssic, depenent sempre de l’estat central, i que veu en l’administració autonòmica una amenaça dels seus privilegis adquirits en el règim anterior. Passada la seva primera legislatura, sembla que el partit s’ha fet gran i han hagut de redefinir l’estratègia. Ara que poden disposar d’espai en els mitjans de comunicació, es troben que han de parlar de temes que van més enllà de les fòbies lingüístiques. Si els pregunten d’economia, sanitat, o inversions, han de saber donar una resposta, i no totes les mancances del país es poden imputar a les subvencions a la llengua catalana. Així els ha calgut redefinir un discurs que pugui donar respostes a la totalitat de qüestions que es puguin presentar durant la campanya. En un partit sense cap mena de patró ideològic -tret de l’enfrontament lingüístic- l’el·laboració d’un programa electoral resulta ben senzill. Es tracta simplement de dir que faran “tot” el que diuen els altres partits, i que faran “més” que cap altre partit. Ho podeu veure al seu programa electoral, aquí, on podreu trobar propostes interessants per qualsevol votant de qualsevol altre partit. Deixant ben entès que hi destinaran tots els recursos que calgui, sense que en cap punt del programa facin la més mínima referència a cap millora del sistema de financiació. Si alguna cosa he entès llegint el seu programa electoral, és que és absolutament irrealitzable sense aconseguir el concert econòmic i la reforma de l’Estatut. Alguns exemples:

– Establir una línia ferroviària de mercaderies entre Algesires i Escandinàvia (Ja posats podrien haver dit el Pol Nord!).
– Línia ferroviària d’amplada internacional entre Tarragona i la frontera francesa.
– Impulsar el corredor internacional de la Catalunya Central (Barcelona-Puigcerdà-Rotterdam), i el corredor internacional de ponent (Tortosa-Lleida-Vall d’Aran-Tolosa-París).
– Millorar el transport públic amb més oferta, velocitat, freqüència, nous trens amb horaris nocturns, amb cobertura telefònica, etc….
– Incorporar Girona, Lleida, i Tarragona a la xarxa de rodalia.
– Finalitzar el quart cinturó.
– Desdoblament eix transversal Lleida-Manresa-Vic-Girona.
– Noves rutes intercontinentals des de l’aeroport de Barcelona.
– Gratuïtat de les autopistes quan no es garantitzi certa velocitat mitja.
– Rescat dels peatges metropolitans.
– No renovació de les concessions vigents de peatges.
– Ampliar els carrils BUS-VAO a la zona Metropolitana de Barcelona.
– Foment de les energies renovables fins arribar al 20% de l’electricitat l’any
2.020.
– Generalització de la instal·lació de plaques solars tèrmiques en edificis oficials i fomentar el seu ús en vivendes antigues.
– Construcció de nous parcs d’energia eòlica.
– Llibres de text gratuïts.
– Educació infantil: De 0 a 3 anys, universal i gratuïta.
– Augmentar la inversió en investigació per passar del 1,48% del PIB, al 2,68%.
– Creació d’una Universitat Internacional Pública de referència.
– Major dotació de beques i consolidació d’una xarxa de residències universitàries.
– Família: Ampliació de les deduccions fiscals per fill a càrrec.
– Vivenda: Establir deduccions fiscals significatives (del 20% a 2.000 €) en el tram autonòmic de l’IRPF per inquilins.

Ja ens agradaria a tots. La gràcia de tot plegat és que ho pretenen pagar amb els diners que s’estalviaran de les subvencions a l’Eliseu Climent, a la Bressola de la Catalunya del Nord, i a les ambaixades d’en Carod. I realment s’ho creuen.

  1. A mi la línia aquesta 

    Tortosa-Lleida-Vall d’Aran-Tolosa-París em recorda molt a l’alternativa que vol l’Estat Espanyol a l’Eix Mediterrani d’Algesires-madrid-Saragossa-París i que el govern francés ja ha dit que tururú perquè per allà haurien de fer tota una estructura ferroviària nova per travessar els Pirineus. Se’ls hi veu e llautó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!