Laia Jurado i Canadell

Mestra de la República Catalana

22 de maig de 2012
Sense categoria
18 comentaris

LA ROBA BRUTA, ES RENTA A CASA

Com a vigatana he de dir que la gent de Vic moltes vegades som una mica “tocats del bolet” en els afers que fan referència a la nostra ciutat. Que ens vingui gent de fora (em refereixo aquí a gent d’altres comarques) a dir-nos com ho hem fer per millorar o trobar solucions a problemes de la ciutat, amb les seves particularitats, sembla que no ens agrada gaire.

A Vic tenim un personatge distorsionador, un artista inventant fal·làcies i aconseguint que la gent li faci cas i amb una capacitat extraordinària per dirigir el  rumb de la política de la ciutat en favor seu i que els partits que formen part del consistori, per una causa o una altra, vagin caient de potes en les seves trampes.

Per què ho dic? Doncs ho faig pensant en la manifestació a favor de la convivència convocada pel proper dissabte 26 de maig. Crec que ens cal reflexionar si aquesta manifestació solucionarà el problema o encara donarà més ales al personatge i l’inflarà com un paó pel protagonisme que aconsegueix?

Pels que creuen que la manifestació aportarà solucions, m’agradaria que expliquessin extensament quines són, ja que si ens limitem a manifestar-nos sense que hi hagi a més un treball constant el dia següent i a l’altre i a l’altre, tan sols serviria per posar el problema sota els flaixos i res més. Si es fa és perquè es vol posar fi al problema, i com un element més, sinó, no s’entén. Però el fet que es faci una crida a la manifestació a nivell nacional, sense comptar amb la participació dels agents locals, penso que encara pot empitjorar les coses, començant a crear una esquerda dins la societat vigatana, que en aquests moments no hi és i això pot acabar afavorint a PxC en lloc d’ajudar a que deixi d’existir.

Jo estic a favor de la convivència pacífica, i qui no! M’agrada poder-me moure tranquil·lament per Vic (anar pels carrers i barris que em vinguin de gust, entrar als locals que vulgui, poder saludar als meus veïns…) vosaltres ho podeu fer? Jo si, i vull seguir fent-ho, sense que m’importi la classe, la raça o l’orígen dels meus veïns i penso que aquest és el treball que hem de fer. Tinc el convenciment ple, que la única solució al creixement de grups xenòfobs passa per un treball de formiga en foment de la convivència i això ho he defensat sempre.

Que s’ha de buscar una solució als problemes que hi poden haver? Hi estic d’acord. Que manifestar-nos ho és? Probablement, però cal més i amb el màxim de consens.

I, per mi, la roba bruta, es renta a casa!

image extreta del CAVALL FORT 

Tercera carta oberta a l?Alcalde de Vic
20.06.2011 | 8.17
A Sense categoria
ROCK’N’ROLL
17.10.2008 | 12.35
A Sense categoria
Últim ple d’aquestes legislatura
02.05.2011 | 7.05
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1. Completament d’acord Laia, dins aquest treball de formiga, lo més coherent és assistir a la manifestació del 26 de Maig. Un pas més per acabar amb el racisme, únic problema per a la convicència.
 2. Desgraciadament el racisme és un problema de la societat actual, si fas un anàlisi més ampli t’adonràs que no es tracta d’un fenòmen vigatà, sinó d’un problema que s’extén arreu d’Europa, això és així no? Llavors no entenc que haguem de mirar-nos el melic i fer veure que és un problema que tenim només a casa nostra.

  El capitalsime en els seus moments de decreixement, quan s’estanca, això que alguns anomenen crisi, facilita l’ascens del racisme. No es tracta, només de convivència, que també ho és. Es tracta del triomf de l’individualisme i de la divisió del poble que es baralla entre si buscant unes millors condicions de vida. No es tracta que la gent sigui racista o no, si no tenim les eines adequades per entendre la situació actual tots podem caure en la comptetència per la supervivència.

  Comparteixo la teva opinió que s’ha de treballar dia dia, però discrepo de la divergència que proposes: treballar dia a dia o anar a la manifestació. A la meva opinió hi arribo perquè penso com he dit  que el racisme no és només un problema de convivència. Entenc que el treball dia a dia passa també per deixar molt clares quines actituds són tolerables i quines no, siguin aquestes en els carrers de la nostra ciutat o bé en els plens de l’ajuntament.

  Les expressions de solidaritat en vers el menyspreu i les agressions són també convivència i cohesió, és dir som tots un, i no permetrem que ens insulteu ens agrediu i per exepmle que ens derroqueu drets, tant sols per haver nascut aquí o allà. Som un i buscarem solucions collectives als problemes collectius. Les manifestacions encara que sovint no es tingui en compte són un espai de socialització molt més important del que ens pensem.

   

 3. Hola Laia,

  Intentaré fer alguna reflexió sobre el què dius.

  1- Que vingui gent de fora a la manifestació és normal. La cohesió social i el racisme són temes globals, no només de Vic.

  2- Evidentment que la manifestació no solucionarà cap problema, però no és incompatible amb la feina del dia a dia. La CUP ha fet propostes com la campanya antirumors que podria donar bons resultats (tal com s’ha demostrat en altres ciutats) però el govern no va voler donar-hi suport.

  3- S’ha fet una crida a nivell nacional, però també a nivell local. Hi ha 4 o 5 associacions de veïns, òmnium osona, el Casino, Cineclub, Bastos Vic…

  4- Quan dius treball de formiga també estaria bé que concretessis una mica amb propostes reals i factibles.

  5- També crec que hi ha d’haver el màxim de consens en les polítiques sobre immigració, però tampoc s’ha de dir amén a tot el què vé del govern de la ciutat. La discrepància és normal, i a la passada legislatura, la CUP, potser li va faltar una mica de personalitat i oposició.

  Vinga Laia, cuida’t

 4. Precisament, entitats com SOS Racisme i Unitat contra el feixisme i el racisme, més curtides que ningú en el treball dia a dia en aquest camp donen suport a la marxa. 

  La mobilització social és un element imprescindible per combatre el racisme i el feixisme, i per això la manifestació ha rebut el suport d’aquestes i moltes altres entitats populars. 

 5. Bon dia, jo sóc dels de fora 😉

  llegeixo, rellegeixo, i encara no sé si estic o no d´acord amb tu..

  Com diu l´Albert, el problema no és només vigatà; de fet, en aquest tema concret, Vic ha esdevingut gairebé un símbol (pel bo i pel dolent) i és normal que la vostra vila adquireixi un rol “central” en aquest assumpte.

  Com diu el Pau, manifestacions i altres respostes no són incompatibles.

  I potser algún company/a de la CUP, que ni tan sols cites a l´article, et podria dir que no t´estàs “aplicant el cuento” i estàs rentant roba bruta en públic..

  Potser la clau estarà en que la gent normal, gent del carrer que ha votat PXC no se senti agredida per la manifestació, que aquesta sigui festiva i no vista com un intent de confrontació, perquè aleshores si que pensaran guaita aquests de fora que venen a dir-nos qué hem de fer.

  (Al cap i a la fi, jo t´he vist a tu i a altres companys de Vic a manifestacions a Barcelona, aguantant com podieu l´horripilant clima xafogòs de que “gaudim” al Cap i Casal. Per un cop a veure si pot ser el contrari i els de fora poden anar a una mani -d´altres no hi creiem gaire en les manis i no hi anirem- sense suar la gota grossa i disfrutant de la vostra ciutat 😉 )

  en tot cas, benvingut sigui el debat i salutacions

 6. Tot i la meva afinitat amb la ideologia de la CUP, a qui vaig donar el vot en les ultimes eleccions, sovint penso que és un partit polític que té un cor molt gran però de vegades un cap petit. Amb això, i sense intenció d’ofendre, intento explicar que tot i la meva simpatia amb la ideologia, moltes vegades discrepo en el mètode que segueix (en alguna ocasió, penso que els resultats dels seus actes són diametralment oposats als esperats)…

  i per desgràcia, aquesta vegada torno a sentir que amb la intenció de lluitar contra el racisme, no fan més que donar ales a un partit xenòfob que tot i la seva explosió inicial en vots, estava condemnat a l’estancament i/o declivi, fins i tot en un marc favorable, com és la societat actual que sembla que tomba cap a la ultradreta inexorablement.

 7. Laia primer de tot em sembla que t’equivoques, a l’hora, de donar aquesta opinó.
  Ningú no està plantejant que això sigui una sol#lució, sinó que ha de ser un punt d’inflexió, en un moment en què hi ha regidors que insulten indiscriminadament des de un ens democràctic, com és la sala de plens, per motius sexistes, racistes, espanyolistes… Quan l’equip de govern aprova pujar el preu de l’aigüa amb els vots d’un regidor que la setmana abans, borratxo, trencava el nas a un jove vigatà de 18 anys amb desenes de testimonis, per motius racistes.
  L’endemà de que el ple municipal aprovi integrar a PXC a la moció antiviolència, un jove ben conegut de Vic és detingut pels mossos de Ciu i obligat a passar nit a comissaria per una denuncia absolutament mancada de proves, feta pel mateix Anglada…
  La situació crec jo ha degenerat bastant els últims mesos, i l’equip de govern en comtes d’encarar la situació silencia i legitima la violència, verbal o física. Si els dos joves agredits haguessin estat de raça blanca o catalans de sang (si aixi ho prefereixen alguns vigatans). segurament la reacció seria molt diferent per part de tots els partits. Si la convocatòria de la manifestació se li hagués acudit a IC o ERC saps perfectement que la cup no hauria dubtat ni un moment de posar-se al seu costat.
  El tema jo crec és que tenim un problema i o l’encarem o seguim esperant a veure què passa… I el problema potser no es diu només PxC sinó que l’acompanya algu més poderós com CIU…
  Hi quan dic que l’encarem a part de fer mobilitzacions com hem fet tota la vida, vull dir que s’ha de fer aquesta feina de formigueta que dius, i que com tu i tothom sap la CUP també la fa, aixi com totes les entitats de VIC, que per cert n’hi ha bastantes adherides, la fan dia a dia i sort en tenim pq si depenguéssim de la que fan els partits potser estariem entrant en una guerra civil, i no ho dic jo sino les companyes de la Creu Roja de Vic.
  I que a Vic som raros potser si però dubto que més que altres llocs del país. Em sap greu que es digui això quan 5 AAVV de Vic han signat la convocatòria, Òmnium Osona, UGT, Ass. Immigrants de la comarca, entitats esportives, etc..
  No entenc aquesta obstinació quan aquest cop les coses s’han fet bé, com sempre hem cregut que s’han de fer, malgrat ens en sortim poques vegades, amb adhesions de gent representativa de la comarca i del país. I potser ens equivocarem, però estem aconseguint fer que s’encarin els problemes de VIC malgrat això sigui dur, costós i dolorós per tots… Les pressions que hem rebut aquestes setmanes son increïbles i sembla que preocupa més el que fa la CUp que no 86 entitats, 49 de les quals  son de la comarca, facin un toc d’atenció pq la classe politica redirigeixi la situació pensant en Vic i no en aprovar el programa politic d’alguns…
  Jo l’unic que pretenc amb la meva assistència a la convocatòria és mostrar que a VIc hi ha molta gent farta de la politica de CIu+PXC, i per fer veure que hi ha altres maneres de fer politica municipal i potser encara no l’hem trobat, però segur que normalitzant els pactes amb un personatge que agredeix i aplaudeix agressions com la de plaça o la de MAnresa no anem per bon camí.
  A!!! i com dius la roba bruta es renta a casa…
  Una abraçada Laia!
  Nil
 8. Felciitats per l’article Laia! Estic totalment d’acord amb tot el que dius!
  És una llàstima que algú com tu ja no sigui regidora perquè la teva passió per la ciutat de Vic és admirable.

  A mi tampoc m’agrada aquesta manifestació a Vic que, siguem realistes, no és contra el racisme, sinó contra Plataforma.

  No coneixia el teu bloc Laia, me l’apunto, m’agrada!

 9. Noia, no hi estic gens d’acord amb la postura. 

  D’acord que teniu unes quantes coses per solucionar i que aquestes són estrictament locals, una d’elles per exemple postures d’aquest tipus. Se’m fa molt difícil entendre com s’ha arribat al punt que una convocatòria que aglutina tantíssimes entitats de tots els sectors ha encès aquesta polèmica política. I fins aquí d’acord, és un tema domèstic perquè realment des de fóra es fa molt difícil de comprendre.

  Ara bé, considerar que el creixement del feixisme és un problema local si ho considero una errada. I més quan teniu la mala sort d’haver estat el lloc on neix una formació política plena de persones amb antecedents penals de tota mena, amb conductes associals i que està aconseguint estendre’s molt més enllà…

  Per mi Vic és casa meva, no surto pas dels Països Catalans quan m’hi acosto. I em preocupa i molt que gent que estimo, els vigatans, estiguin patint aquesta lacra. I és en aquest sentit de donar el suport que se’ns ha demanat que molts i moltes ens aproparem a Vic.

  I ara soc jo qui demano reflexió i suport, perquè està demostrat que per aturar el creixement de l’extrema dreta no n’hi ha prou amb el treball del dia a dia. A França van prendre aquesta postura, molts anys enrere, i així els va. Parla, per exemple, amb la gent de SOS Racisme Catalunya, que apostaren per aquesta estratégia i ara en canvi veuen que el que cal fer és sumar. Sumar la gent que treballa en l’educació social, en el món de la cultura, en les entitats veïnals i sindicals.. però també la gent que fa denúncia ferma, les organitzacions de joves… TOTHOM. Només des de la Unitat s’aconsegueixen èxits. 

  I ja veig que això de “els de casa” ha calat, i molt, en el discurs social… llàstima, però arribats en aquest extrem, quan el veí no llença les escombraries i empudega casa meva puc demanar-li que, sisplau, faci neteja… i si em demana ajut li donaré i potser trucarem una bona empresa de neteja de clavegueres…

  La unitat la fem entre tots i totes, quedant-nos a casa no la farem crèixer.  

 10. Et vull felicitar per donar la cara. Més clar l´aigua!

  Aquesta manifestació és com aquell-a que es passa el dia cuidant un malalt i ve una visita i es capaç de dir-te que has de fer, sense haver-te fet ni una pregunta.

  No és fàcil per una societat acceptar la diferència, és molt facil dir: jo no sóc racista, però conviure és una altra cosa. Molts volem una bona convivència a Vic, però cal saber ser oportú i no sensacionalista.

  El que sap més greu és el merder que ha muntat la CUP: una cosa és pensar diferent i l´altra creure que és té la veritat absoluta.

  Gràcies Laia, moltes vegades ja has mostrat la bona manera de fer

 11. …amb gran part del missatge de la Iolanda (que a més a més està molt ben argumentat) però voldria matisar el paràgraf on sembla insinuar que la retòrica (i potser també el contingut) de l´Anglada ha quallat i se li ha encomanat a la Laia: hi ha una gran diferència entre el primer, els de casa de l´Anglada d´una banda, i de l´altra afirmar que la gent que no som de Vic podem tenir un coneixement superficial del que hi passa.
 12. Benvolguda Laia,
   estic d’acord amb tu i, sincerament, només puc afegir-hi una cosa: tenim molta sort de tindre l’Anglada. M’explique: és un ignorant, un arrogant, no sap debatre i, vistos els saraus interns que té la PxC, tampoc sap dirigir una organització.
  T’imagines que a Catalunya tinguéssem dirigint l’ultradreta algú amb cultura, oratòria i capacitat de lideratge? La nostra societat està molt cremada, i algú com Marine Le Pen o Pim Fortuyn arrassarien a les eleccions.

  Doncs açò, encara sort que el líder dels fatxes és un garrulet i un incompetent. 

 13. Heu vist la peli “Arde Mississippi? Els del poble, també deien que “allò” era cosa d´”ells” i que ningún no els hi havia de donar lliçons. ¿El nazisme va néixer de cop a tot Alemanya? És prou evident que no. Cap idea, creença, moviment, revolució, o contrarevolució, no han nascut “espontàniament”; els ha calgut un focus inicial i, sobretot, gent que mirés cap a un altre costat. D´altra banda, ¿per ventura heu oblidat que els de PxC van treure regidors a altres llocs del Principat i que formacions semblants són escampades arreu de la Nació? Compte, doncs, amb “particularitzar” conflictes d´aquesta mena; si considerem que aquest problema només és vigatà, ¿també era només d´Arenys de Munt, la voluntat política independentista de base nacional-popular? No fotem! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.