La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 5 de març de 2016

Nou terrabastall polític al Brasil

L’opinió pública brasilera s’ha vist fortament trasbalsada després que la policia federal dugués l’ex-president Lula a declarar per presumpta participació en la trama de  corrupció a la Petrobras, la companyia estatal de petroli (veure post anterior). Els fets provocaren la reacció airada dels militants del Partit dels Traballadors (PT), que als darrers mesos es trobaven amagats, en funció del gran nombre d’alts carrecs implicats en casos recents de corrupció i les constants manifestacions contra el govern de la també petista Dilma Rousseff.

El terrabastall polític d’ahir es va reflectir en diferents fronts: al carrer, amb manifestacions i aldarulls diversos; a intenet, amb espectaculars registres d’audiència a les xarxes socials, i als gabinets jurídics, amb acalorats debats entre magistrats i membres d’associacions de la Fiscalia Pública.

Un dels punts polèmics va ser la decisió de la justicia brasilera d’autoritzar la “conducció coercitiva” – quan una persona és portada per la força a declarar davant l’autoritat. Un ministre del Suprem Tribunal Federal (STF) – màxima autoritat judicial del país – va dir que d’acord amb la constituició brasilera la mesura només pot ser utilizada quan el sospitós es nega a comparèixer. No seria el cas de Lula, que ja comparegué davant la justícia en tres citacions anteriors. Per això, els defensors del carismàtic líder del Partit dels Traballadors (PT) van qualificar el fet d’ahir d’autèntic intent de colp contra Lula da Silva i l’actual govern de la presidenta Dilma Rousseff.

Al Twitter, on el cas va generar 816 mil piulades en tot el món en poques hores, el hashtag “golpe” (colp) va superar “Aletheia”, nom amb què s’ha batejat l’operació policial que investiga el cas i que en grec significa “cerca de la veritat”. Aquestes expressions han figurat entre els trending topics mundials. També van ser disseminats a la xarxa al voltant de deu mil notícies i prop de tres mil apunts en blocs, segons un estudi fet per la consultoria Bites, especialitzada en internet.

En general, ‘Lula’ encara és el tema més buscat al Twitter. El hashtag amb el nom de l’ex-president també es convertí en trending topic a l’Argentina, a Mèxic i als Estats Units. Altres hashtags, com ‘São Bernardo’, municipi de residència de Lula, o el terme ‘condução coercitiva‘, també es trobaren entre els més compartits pels usuaris de xarxes socials al Brasil.

En diversos punts del Brasil es van realitzar manifestacions en contra i a favor de Lula da Silva, el que va generar aldarulls i intervencions policials. Els més violents van ocorrer davant de la casa de l’ex-president i a l’Aeroport de Congonhas, a São Paulo, on es troba  la comissaria federal on l’ex-president fou dut a declarar. Al vespre es succeiren més protestes i els militants petistas, en un mostra d’orgull i de defensa del seu tòtem sagrat, varen treure del fons de l’armari les tradicionals banderes i samarretes vermelles del partit.

confusao-congonhas1

L’ex-president va fer pronunciaments dues vegades. Una, a la seu del PT, a São Paulo, imediatament després de sortir de l’oficina de la Policia Federal. I l’altra, a la nit, a la seu del sindicat dels treballadors dels bancs. Lula digué entre llàgrimes que s’havia sentit com un presoner i que no calia obrigar-lo a declarar per la força, doncs no tenia res a amagar. També va dir que ja havia declarat en tres ocasions anteriors, responent les mateixes preguntes que li van fer ahir.

Lula, que continua sent un animal polític amb molt d’olfacte, va manifestar que el que succeí l’estímula encara més a sortir a viatjar pel Brasil en defensa de la democràcia. I que els que pensen que van intimidar-lo estan equivocats. A la setmana passada, en la festa de l’aniversari del PT, l’ex-president va dir que té intenció de candidatar-se a la sucessió de la presidenta Dilma, al 2018.

Així les coses, sembla que Lula ha trobat l’oportunitat que estava esperant per a retornar a primera pàgina de l’actualitat política i iniciar anticipadament la campanya que el dugui de volta a la presidència del Brasil.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent