La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 12 de maig de 2016

Michel Temer nou president del Brasil, un pont cap el passat

* Imatge d’arxiu de Dilma i Temer prenent possesió dels seus càrrecs

Aquesta tarda el vice-president del Brasil, Michel Temer, del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB) prendrà possessió com a president provisional del país. La majoria dels senadors que han participat en la maratoniana sessió de votació de l’impeachment (judici polític) de la presidenta Dilma Rousseff, s’han posicionat a favor d’iniciar el procés contra la cap de l’Estat. El resultat ha estat contundent: més de 2/3 parts dels senadors (55 de 81) han votat contra la presidenta i líder del Partit dels Treballadors (PT).

Talment, Dilma, que va ser reelegida al 2014 amb 54,5 milions de vots, serà apartada de la presidència per 180 dies, mentre el Senat analitza el procés i fa la votació final. En cas que sigui condenada, necessariament per majoria qualificada, serà destituída definitivament i perdrà els seus drets polítics per set anys.

La presidenta és acusada d’haver recorregut a crèdits bancaris per equilibrar els pressupostos nacionals, les anomenades “pedalades fiscals”. Un recurs prohibit per llei, però que fou utilitzat també pels anteriors presidents. Pecata minuta en una classe política com la del Brasil, on només els més cínics es poden mostrar escandalitzats. La majoria dels parlamentaris al Congrés són investigats per la justicia. Concretament, molts d’ells estan implicats en les denúncies de corrupció del cas de la petrolera estatal Petrobras. Entre els quals, el vice-president Temer, però Dilma no.

En aquests dies d’incerteses al Brasil, Michel Temer estava preparant com serà el seu nou govern. Rebia i parlava amb els aliats. Els mateixos que han fer part durant 12 anys dels governs del PT i que ja es barallen pels milers de càrrecs que ara quedaran vacants.

Temer ha passat de ser el principal aliat de Rousseff a beneficiari directe de la seva caiguda. Va estar al darrere de la votació del 17 d’abril al Congrés dels Diputats, en aquell moment presidit pel “carterista professional” Eduardo Cunha (PMDB). El diputat va ser apartat del seu mandat dies després per ordre del Suprem Tribunal Federal (STF), investigat per emblanquiment de diners.

L’expresident Lula ha estat el principal suport de Dilma durant aquestes setmanes. Després de deixar-se la pell per intentar aturar l’impeachment, l’expresident ja prepara el contra-atac. El PT escalfa motors per una estratègia d’oposició dura des del mateix instant en què Temer es faci amb la presidència.

Qui espera que el nomenament de Temer aturarà la crisi política al Brasil pot anar llogant cadires. Els actors polítics d’aquesta pel·lícula no han canviat. Només canviarà el director, però ells continuen els mateixos. No sembla precisament que vulguin salvar la pàtria i sí mantenir els avantatges polítics i econòmics dels quals han gaudit fins ara.

Cal tenir present que la meitat de la població dóna suport al govern del PT. I la majoria dels brasilers, segons enquestes recents, van dir que volien que Michel Temer també fos apartat del seu càrrec. Fins i tot ell també va practicar el mateix crim de responsabilitat que Dilma, doncs com a vice-president també va haver de firmar els documents que van permetre les anomenades “pedalades fiscals”. Ambtot la petició d’impeachment contra Temer, basada en els mateixos termes que la de Dilma, està aturada a la cambra baixa. I sembla que ningu ho questioni.

Com és veu, la caiguda de Dilma és només un nou capítol de la trista història d’un país que sembla jugar amb la democràcia. Aquests fets lamentables demostren que la classe política actual no se la pren seriosament. De lluny, pot semblar que ara mateix s’està construint un pont. Llàstima que aquest no porta cap al futur sino directament cap al passat.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent