La Forastera

Taíza Brito

Lula pren possessió com a ministre i la justícia suspèn el nomenament

El Brasil viu dies convulsos. La crisi política arran de l’escàndol de corrupció que esquitxa el govern de Dilma i el carismàtic Lula da Silva, pel cas de l’empresa estatal petrolera Petrobras, no para d’agreujar-se. Els fets s’estan succeint a una velocitat dramàtica.

Ahir el vespre es va saber que Lula seria designat Ministre de la Casa Civil, un nou càrrec que ara seria responsable per l’articulació política de la Presidència. El nomenament converteix l’ex-president en aforat, amb el qual només podrà ser jutjat pel Tribunal Suprem, allargant, de retruc, el procés.

En saber de l’estratagema, el mateix jutge que actualment investiga Lula, el mediàtic Sergio Moro, va filtrar a la premsa unes gravacions entre Dilma i Lula que, suposadament, indicarien la intenció de la presidenta de protegir al seu mentor.

A la nit, la gent va sortir al carrer en setze Estats brasilers i a Brasilia,  convocada espontàniament des de les xarxes socials i protestant en contra el nomenament. Va haver-hi enfrontament entre partidaris i detractors de Lula. Fins i tot fou necessaria la intervenció policial en diversos llocs. Ha hagué mafifestants que intentaren envair el Palau de la Presidència i l’edifici del Congress Nacional.

Aquest matí, en un temps rècord, s’ha publicat l’acta de possessió del nou ministre en una edició extra del Diari Oficial i a les 10h s’ha celebrat la cerimònia a la seu del govern, a Brasília. Mentres, molt a prop, manifestants s’han confrotat violentament. Els grups que defensen Lula, vestits de vermell, i els contraris, que duien robes verdes i grogues, han intercanviat cops de punys i de banderes. La policia ha hagut d’intervenir per dispersar la gent.

Lula e Dilma 1

Ara mateix, s’acaba de saber que la justícia federal ha suspès el nomenament de Lula en resposta a una acció popular que denúncia el govern per crim de responsabilitat. El jutge considera que la creació del càrrec de Ministre en cap de la Casa Civil constitueix una irregularitat per part de la presidenta Dilma Rousseff. El govern ha anunciat que recorrerà la decisió.

A les xarxes socials molta gent es manifesta sobre els fets recents. El que més crida l’atenció és com tothom parla “amb el fetge”, sigui a favor o en contra del govern brasiler i l’actuació de la justicia, criticada per alguns per fer pública converses telefoniques de Lula i Dilma poc menys de 24h després  de la seva gravació.

La paraula “golpe” (colp) és la més utilitzada a la xarxa, d’una banda i d’altra. Els defensors de Lula da Silva acusen els enemics polítics del Partit del Treballadors (PT) – inclús la justicia, la fiscalia pública i la premsa – d’estar treballant per usurpar el poder d’un mandat aconseguit democràticament a les eleccions. Entre els dectrators del govern, la tesi més sentida és que colp és la presidenta intentar protegir Lula da Silva d’un possible empresonament amb la decisió de nomenar-lo ministre.

Els analistas polítics, però, difereixen sobre els efectes de l’acte de Dilma. Hi ha qui hi veu més que la intenció de protegir Lula da Silva de la justicia. Per alguns, Seria l’últim intent d’un govern gairebé mort per aconseguir un cop d’aire i reorganitzar les forces. Especialment a la Cambra dels Diputats, on s’intenta reactivar el procés d’impeachment, judici polític, contra Dilma, paralizat per una acció judicial del Suprem Tribunal Federal (STF).

Segons aquest punt de vista, Lula seria l’únic capaç de convèncer el gran aliat del govern, el PMDB – partir que amenaça d’abandonar el govern – a continuar fent costat a Dilma. I així, reunir un nombre suficient de diputats (que no hi és avui) per votar en contra del procés de cassació de la presidenta. D’altra banda, Lula, amb el seu carisma i la seva capacitat d’articulació amb els líders dels moviments socials tindria la missió de frenar la devallada en el suport popular del govern.

Tot plegat no sortirà de franc a Dilma doncs, per acceptar el ministeri, Lula hauria exigit a canvi un xec polític en blanc. Això ha motivat alguns analistes a afirmar que ja hauria començat, de fet, el tercer mandat de Lula da Silva com a president de la República.

Els anti-Dilma creuen que ja no hi ha més possibilitat de reconstrucció i que els mercats finacers es tornaran en contra del govern. El que, en un futur, empitjoraria encara més l’escenari polític i la greu crisi econòmica del país.

Des de una perspectiva històrica, es constata com aquest és el govern més debilitat des de la restauració de la democràcia, al 1985. La crispació política està a l’ordre del dia, al carrer i a les xarxes, generant una inestabilitat i una ansiestat indescriptibles. Ara mateix, és fa difícil de dir com evolucionarà la situació. Ja no sembla haver ningú que sàpiga cap a on va el Brasil.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent