El Brasil està en èxtasi amb el títol recent conquerit per l’Escola de samba Paradís del Tuiutí al carnaval del Rio de Janeiro. El premi ha sabut reconèixer la mordacitat de la contudent crítica política de la desilada de la Tuiutí, vinculant de forma original el passat esclau del país amb la duresa de la reforma laboral recentment aprovada pel govern federal.
En un context de crisi econòmica i política severa, la representació del passat diumenge al Sambódromo, va aconseguit aixecar els ànims dels brasilers, ridicularitzant les maniobres de l’elit per donar el colp contra Dilma Rousseff i imposar les seves polítiques regressives contra les classes populars. Tot i haver quedat en segona posició, el vice-campionat és el primer premi d’aquesta escola desconeguda, fundada el 1954, i ha ofuscat la campiona Beija Flor.
Un dels punts forts de la desfilada ha estat la caricatura de vampir del president Michel Temer, representat pel professor d’història Léo Morais, que s’ha convertit en un símbol de protesta dels descontents amb el govern de Brasília. L’escola va fer una passejada entre el passat i el futur retratant els esclaus d’abans i d’avui.
Amb el títol recent conquerit, la Paradís del Tuiutí repetirà la desfilada al proper diumenge durant la presentació de les escoles campiones amb transmissió per a tot el país en directe. Cosa que certament incomodarà la TV Globo, cadena televisiva amb dret de difusió en exclusiva. Aquests dies les xarxes anaven plenes de critiques al silenci dels periodistes de la Globo, que emmudiren en directe durant la desfilada, davant la sorpresa de la contundència de les crítiques al govern al qual dóna suport mediàtic.
La temàtica escollida, un homenatge a la Llei Áurea que fa 130 anys va posar fi a tres segles d’esclavitud al Brasil, ha guanyar nou significat per les mans del director artístic Jack Vasconcelos en “formes modernes d’esclavitud”.
L’escola de samba del barri de São Gonçalo va representar la vida dels esclaus africans que eren obligats a treballar per als senyors de la terra al Brasil i ha comparat aquella època amb el tema “nou vaixell negrer”.
Els esclaus d’avui van aparèixer envoltant una carrossa amb una gran llibreta de treball (carteira de trabalho), el document en el qual s’apunten el registres laborals de cada treballador. Desenes de ballarins lluïen rèpliques de llibretes destruïdes en senyal de protesta contra la reforma laboral imposada pel govern de Temer.
En una altra ala del bloc els participants apareixien disfressats d’aneguets grocs, símbol de la Federació d’Indústries de São Paulo, i caminaven com titelles de fils dirigits per mans gegantines, mentre feien sonar cassoles. Aquesta secció era una referència a les cassolades de grans proporcions amb les que les classes mitjanes donaren suport a principis del 2016 a l’impeachment contra Dilma Rousseff, secundades per la poderosa federació d’empresaris de São Paulo.
El tancament de la desfilada va ser fet per la carrossa de quatre pisos que portava el vampir Temer. El vehicle també estava envoltat per mans gegants que manegaven les titelles i altres mans amb grillons que realitzaven el gest de demanar almoina. El “mandatari Temer” duia la banda presidencial i un collar de dòlars.
“La protesta “és un camí que les ‘escoles’ reprenen perquè tenen un paper social: reivindicar les veus de les persones més pobres”, va afirmar Leo Morais, que va encarnar el Vampir Temer. La seva foto com a vampir va obrir les portades dels diaris del Brasil i de mitjans internacionals.
La campiona del carnaval del Rio va ser la famosa escola Beija Flor, que també va portar la crítica política al Sambódromo amb el tema de la corrupció. Una de les carrosses feia referència als desviaments de diners de l’empresa estatal Petrobrás i la xarxa política que s’alimenta de fons públics. Una altra mostrava que la violència arriba a tot arreu, fins i tot a les escoles dels nens. En una ala del bloc la gent duia maletes plenes de diners, representant les partides publiques desviades pels polítics denunciats en l’operació Lava Jato.
La lliçó d’aquestes escoles diu molt de l’esperit actual dels brasilers i demostra que malgrat el carnaval sigui concebut com un parèntesi destinat a oblidar els problemes quotidians, pot ser un dels millors moments per fer veure que la gent no està amb els ulls tancats.