La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 7 de gener de 2019

El clan Bolsonaro apunta la seva metralladora ideològica contra els professors

El diputat del Congrés, Eduardo Bolsonaro (PSL), fill del nou president del Brasil, ha fet una piulada a Twitter orientant als professors del país com deuen ensenyar a partir d’ara als seus alumnes. “Atenció professors: el seu alumne que comença ara el primer any de l’ensenyament mig no necessita saber sobre feminisme, altres llenguatges que no la llengua portuguesa o història d’acord amb l’esquerra, doncs la seva selectivitat serà al 2021 encara sota l’ègida de persones de l’estirp de Murilo Resende”, ha escrit el parlamentar.

I és que Murilo Resende ha estat triat pel president Jair Bolsonaro com a director de l’Institut Nacional de Recerques Educacionals (Inep), responsable per l’aplicació de l’Enem (examen d’accés a les universitats) i gestió del Saeb (Sistema d’avaluació de l’Educació Bàsica). Eduardo ha fet la piulada replicant missatge publicada a la xarxa pel seu pare, que ha dit que el nou director tindrà com a focus la “mesura de la formació acadèmica dels alumnes i no només el quant han sigut adoctrinats a les classes”.

L’historial de Resende i les idees polèmiques que defensa són suficients perquè els professors del país estiguin preocupats. Segons el periodista Gilberto Dimenstein, en text publicat en el canal de notícies Catraca Livre, “Resende és l’autor d’un dels atacs més ofensius de què es té notícia contra educadors”, a qui acusa directament de predicar l’avortament, l’incest i la pedofília. La frase destacada per Dimenstein al Twitter fou pronunciada per Resende el 2016 en una audiència pública a la Fiscalia de l’Estat de Goiás.

En la mateixa ocasió, Resende va atacar “la ideologia de gènere”, que seria un recurs utilitzat pels “manipuladors (professors) amb l’objectiu d’amagar la seva manca de preparació”. “No es diu això als pares, aquesta és la farsa de vostès (professors), que parlen que es tracta només d’una qüestió de respecte als homosexuals. El que els professors volen és poder, un poder per robar i segrestar la família”. Al parlar, Resende no va explicar cap fet consistent per justificar els atacs, només la seva teoria de la conspiració del “marxisme cultural”.

Resende, nou director de l’INEP

Per Bolsonaro, Resende és l’home adequat per a coordinar l’Inep. És professor universitari i es va treure el doctorat en Economia en una de les institucions més prestigioses del país. Abans, però va treballar a la Polícia Federal. Militant del moviment “Escola sense Partit”, Resende afirma que fou víctima d’adoctrinament marxista a l’escola privada on va estudiar.  Per acabar-ho d’adobar, és seguidor d’Olavo de Carvalho, guru ideològic de Bolsonaro que viu als Estats Units i s’autoanomena filòsof, tot i no haver acabat mai la primària.

En vídeo difós a les xarxes socials poc després de ser elegit a l’octubre, Bolsonaro anuncià que el seu govern sabrà el contingut de les proves de l’Enem abans de la seva aplicació als estudiants, mesura que confronta criteris tècnics i de seguretat de l’examen.

Segons va justificar, l’objectiu és conèixer la prova amb antelació per evitar qüestions polèmiques, com una que fou aplicada l’any passat que tractava d’un text periodístic que parlava d’un dialecte de la comunitat LGBT. La pregunta demanava a l’alumne la comprensió sobre el concepte de dialecte i no exigia que el candidat tingués coneixements sobre LGBT.

En entrevista abans de la presa de possessió, l’ara ministre d’Educació Ricardo Vélez Rodríguez ha afirmat que donarà autorització per la consulta prèvia abans de les proves de l’Enem pel president Bolsonaro. “Ningú el va impedir. Mol bo que s’interessi per la qualitat de les nostres proves”.

Amb tot, caldrà que Bolsonaro canviï les normes administratives per aconseguir accés amb antecedència al contingut de l’Enem a partir de l’any vinent. I si vol evitar recursos judicials, haurà de fer canvis en la legislació. La intenció ha provocat la reacció dels educadors, per a qui hi ha risc en la credibilitat tècnica i al sigil de l’Enem, que el 2018 ha tingut 5,5 milions d’alumnes inscrits.

Tot i això, l’Enem és només la punta de l’iceberg. Bolsonaro i els seus seguidors creuen que els professors són formadors de “socialistes” amb pensaments “marxistes”, i volen acabar amb la ideologia a les aules (sic). Qui coneix les dificultats d’aquests professionals per fer la seva feina, que en la seva majoria pateixen amb la falta d’estructura i de recursos per a fer les classes – a més de cobrar uns sous baixíssims – s’entristeix. En un país que tracta malament l’educació, lluitant contra un “socialisme” imaginari que només viu al seu cap, Bolsonaro pot empitjorar encara més un sistema que necessita de suport i no de botxins.



  1. Un article molt interessant! Costa d’entendre com la barbàrie s’ha fet amb la presidència d’un país, la societat del qual majoritàriament comparteix valors humanístics constructius. Fa temps que em crida l’atenció la propagació a varis països d’Amèrica Llatina d’organitzacions brasileres com la Iglesia Universal del Reino de Dios (IURD). M’agradaria que en articles futurs l’autora tracti quina relació pot tenir el seu impacte amb la victòria de Bolsonaro.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent