La Forastera

Taíza Brito

Bolsonaro liberalitza la compra d’armes de foc

Nou decret signat pel president Jair Bolsonaro permetrà que quatre de cada cinc brasilers puguin tenir accés més fàcil a partir d’ara a una arma de foc. El text determina el lliurament de la compra per les persones que viuen en municipis amb taxes d’homicidis superiors als deu morts per cada 100 mil habitants. Dels 5.570 municipis del país, 3.179 es troben per sobre d’aquesta línia de tall. La flexibilització de l’ús de les armes de foc va ser una de les promeses de campanya de Bolsonaro.

Abans, la reglamentació requeria que hi hagués “efectiva necessitat perquè la compra fos autoritzada. Pel decret de Bolsonaro hi ha una llista d’hipòtesis en què es considerarà requerida aquesta necessitat. El tràmit seguirà a càrrec de la Policia Federal. 

“El poble ha decidit comprar armes i munició i nosaltres no els ho podem negar”, ha dit al signar desafiant el document amb una inofensiu bolígraf bic de color blau. I ha reblat: “la meva arma és aquesta”. La cerimònia ha cridat l’atenció per l’absència de convidats. Més de les meitat de les cadires estaven buides.

Bolsonaro, ho ha justificat adduint que no hi havia més gent perquè és l’època de recés a Brasília, quan moltes persones del món de la política tornen als seus estats de vacances. Amb tot el que es comenta és que fins i tot integrants de l’anomenada ‘bancada de la bala’, del congrés nacional, són crítics amb aquesta mesura que pot fer que la violència s’escampi encara més pel país.

Entre la població tampoc hi ha consens. Resultat d’una enquesta difosa recentment per l’Institut Datafolha apunta que sis de cada deu brasilers consideren que la possessió d’armes de foc ha de ser prohibida per representar una amenaça a la vida contra altres persones.

Tot i així, Bolsonaro ha criticat la llei vigent, coneguda com l’Estatut del Desarmament, que el nou decret ve a reglamentar en el referent a la compra, el registre i la tinença d’armes de foc. “El gran problema de la llei era la necessitat que les persones haguessin de demostrar perquè necessitaven tenir la possessió d’una arma. Els criteris eren subjectius”, ha dit. El nou mandatari ha afegit que ha decidit que les exigències siguin més clares a partir d’ara.

Pel decret, cada persona podrà posseir fins a quatre armes, però la quantitat podrà ser augmentada si demostra que en necessita més. A més la renovació de la tinença ha estat ampliada de tres a deu anys.

Actualment és possible adquirir legalment una arma de foc al Brasil a partir dels 4 mil reals (gairebé mil euros) i poden arribar fins als 10 mil reals (2,5 mil euros). Tanmateix, l’autorització per portar armes, que permet que el ciutadà pugui circular amb armes, dependrà d’una discussió al Congrés.

En un país on es van registrar més de 64 mil morts violentes al 2017, la decisió del president conegut per posar per a fotos fent armes amb les mans és temerària. A més de demostrar la incapacitat del seu govern de fer front a un dels problemes més greus del Brasil, deixa clar que no es preocupa en salvaguardar el més elemental dels drets, com és el dret a la vida, i en presentar projectes per millorar la seguretat. Al contrari, atribueix al ciutadà la responsabilitat de fer la seva protecció armada, imposant un risc innecessari a les persones que hi hagi al seu voltant.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent