La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 24 d'abril de 2020

Crisi política al Brasil: dimiteix el ministre que va empresonar Lula da Silva

L’exjutge Sérgio Moro ha dimitit avui del Ministeri de Justícia i ho ha fet seguint una dita popular al Brasil: “ha caigut disparant a matar”. En la seva diana, el president Jair Bolsonaro, a qui ha acusat de voler interferir en el treball de la Policia Federal, cos subordinat a la seva cartera, i amb processos en curs al Suprem Tribunal Federal (STF). Moro no ha dit a qui l’ultradretà vol protegir, però se sap que és a si mateix i a dos dels seus cinc fills.

No és cap secret el lligam de la família Bolsonaro amb bandes criminals de Rio de Janeiro. El fill Carlos Bolsonaro, regidor que mai posa els peus a la Cambra de municipal de la capital carioca, és acusat de coordinar la “milícia virtual” que escampa notícies falses i campanyes difamatòries contra els adversaris del seu pare a través de les xarxes socials des de la cursa presidencial.

El senador Flávio Bolsonaro també és investigat per apropiació indeguda de la major part dels salaris dels seus llavors funcionaris durant el mandat de diputat al seu estat. Un esquema que li va rendir una fortuna en els quatre anys que va ocupar el càrrec a l’Assemblea Legislativa de Rio de Janeiro.

També hi ha rumors que Carlos i Flávio estan involucrats amb els responsables per l’assassinat de la regidora Marielle Franco, executada fa dos anys juntament amb el seu conductor. Dos dels acusats pel crim tenen relacions amb Carlos i Flávio, que estarien al centre de les investigacions de la Fiscalia Pública.

En roda de premsa en la qual ha anunciat la seva dimissió, Moro ha parlat amb totes les lletres que Bolsonaro vol que el nou director de la Policia Federal sigui una persona amb qui tingui intimitat. I que a cada estat brasiler, els directors regionals del cos també siguin de la seva confiança. Tot plegat amb la intenció de tenir accés als processos i interferir políticament en les investigacions en curs.

Moro ha saltat del vaixell de Bolsonaro dient que el president no ha complert els acords que li van fer acceptar el càrrec de ministre de Justícia. O sigui, tenir independència per comandar la institució, com fou durant els governs del Partit dels Treballadors.

Això volia dir que deixaria Moro lliure per triar els seus assessors, cosa que amb sis mesos de govern Bolsonaro s’ha oblidat. L’any passat, Bolsonaro va començar a pressionar el ministre per substituir el director de la Policia Federal, Maurício Valeixo. La insistència del president va generar la primera crisi amb Moro, que es resistia al canvi.

Aquest dijous, però, sense cap conversa prèvia, Bolsonaro ha decidit fer fora Valeixo. Avui la decisió s’ha fet oficial amb la publicació d’un decret en el qual es diu que el policia estava sent dimitit per sol·licitud personal, cosa que Moro ha desmentit. L’exjutge tampoc ha signat la dimissió del llavors company de ministeri i ha dit que Bolsonaro no li havia donat cap justificativa acceptable per prendre aquesta decisió.

Feia alguns dies es comentava en les esferes polítiques a Brasília que la Policia Federal estava a prop d’enxampar a Carlos Bolsonaro dins de les investigacions sobre fake news contra el STF. Bolsonaro tampoc estava content amb el curs de les investigacions contra la corrupció de l’altre fill Flávio.

Aquests són els motius per voler controlar el cos, responsable per les investigacions que poden arribar fins i tot al president de la república. Amb Moro ja són dos els ministres defenestrats per Bolsonaro. Setmana passada va dimitir el llavors ministre de Sanitat, Luiz Mandetta, perquè aquest es resistia a la idea de Bolsonaro de flexibilitzar el confinament preventiu a la COVID-19, que vol que la gent torni a la feina, negant que el coronavirus sigui perillós.

Impeachment a la vista

L’escandol que comporta la sortida de Moro, amb denúncies tan greus, obre la possibilitat real a que les 23 sol·licituds d’impeachment contra Bolsonaro que tramiten a la Cambra Federal surtin del calaix del diputat Rodrigo Maia, president del Legislatiu. Maia ha estat instat aquesta setmana per l’STF a respondre als processos que acusen Bolsonaro de cometre diversos crims de responsabilitat. Fins i tot posant en risc la salut de la població per participar d’aglomeracions i no adoptar les mesures de prevenció contra la pandèmia.

A més, Bolsonaro guanya un nou adversari que pot ser un seriós candidat a la presidència del Brasil. Moro es va guanyar la fama d’”heroi” per haver estat l’impulsor de la Lava Jato, una macro operació judicial, i per perseguir Lula da Silva, a qui va condemnar a pena de presó per corrupció en processos qüestionats fins a dia d’avui.

No es pot oblidar que Moro és el responsable per l’ascensió de l’ultradretà a la presidència del Brasil. Fou el llavors jutge qui va aconseguir treure de circulació Lula da Silva, apartant-lo de la cursa presidencial. La major crítica a Moro és que ja sabia qui era Bolsonaro, un polític mediocre, sense cap fet destacable en la seva trajectòria i un home amb idees extremistes, especialment en contra dels més vulnerables. I com a ministre seu, ha estat completament connivent fins avui amb les barbaritats comeses per l’ultradretà que ocupa la presidència del país.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent