La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 21 d'abril de 2020

Nova eina interactiva per conèixer l’evolució de la COVID-19 a Catalunya

Vols conèixer de primera mà l’evolució diària de l’epidèmia del Coronavirus al teu barri, la teva ciutat o la teva comarca? Una nova eina interactiva està disponible a la xarxa i permet comparar els nivells coneguts d’infecció en diferents unitats d’agregació territorial

El Quadre de Seguiment Epidemiològic (QSE) ha estat creat per a posar a l’abast de tota la ciutadania el perfil, la magnitud i les tendències de la Covid-19 a Catalunya i les seves àrees geogràfiques. Mitjançant els seus filtres jeràrquics es poden analitzar i comparar fàcilment informacions per Regió Sanitària, Sector de Salut i Àrea Bàsica de Salut, les quals es superposen sovint amb les divisions administratives més conegudes per la població. També s’han construït unes dreceres per accedir ràpidamena les dades agregades de les grans ciutats, facilitant la cerca.

Les dades corresponen als tests positius de la prova de laboratori PCR – la més confiable per a diagnosticar la malaltia. La font és el Registre COVID-19, del Departament de Salut, que disposa gairebé a diari les seves dades a la ciutadania a través del Portal del Govern Obert de la Generalitat de Catalunya. En el QSE també s’hi poden trobar informacions actualitzades sobre els principals indicadors de la pandèmia a Catalunya, recollits per l’Idescat.

Aquesta eina ha estat elaborada per Gerard Viader Sauret, sociòleg i analista de dades, amb experiència en epidemiologia de la violència al Brasil, i està inspirada en un quadre de comandament clàssic per a la gestió de serveis territorials (dashboard). “Resulta interessant perquè permet copsar ràpidament les àrees on s’ha detectat una major increment de casos en els darrers set dies”, afirma.

D’aquesta manera, el seu autor creu que pot ser una eina útil per a un ràpida presa de decisions i l’adopció de mesures preventives, tant entre els gestors i professionals de salut, com entre la ciutadania. La població té un grau de co-responsabilitat molt elevat per a la superació d’aquesta pandèmia i necessita està ben informada sobre el què succeeix al seu entorn inmediat.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent