La Forastera

Taíza Brito

Amb un cuc de president, el Brasil encara l’arribada del COVID-19

“És difícil haver de tractar amb un virus i un cuc al mateix temps”. La frase, pronunciada per Fernando Haddad, un dels liders del Partit dels Treballadors (PT), defineix bé el moment que viu el país amb la crisi del COVID-19 sota el comandament de Jair Bolsonaro. En discurs transmès a tota la nació aquest dimarts (24/03) el mandatari ultradretà ha fet befa de la pandemia del coronavirus i de les recomanacions del propi Ministeri de Sanitat. Bolsonaro ha dit que el coronavirus és només una “petita grip” que no fa mal a gent amb antecedents d’atleta com ell mateix i ha convocat els alumnes a tornar a l’escola i els treballadors a la feina, una vegada que el confinament seria indicat només per a la gent gran i les persones amb problemes greus de salut.

Mentre es produïa la retransmissió radio-televisiva oficial, a moltes ciutats del Brasil sonava una gegantina caçolada contra Bolsonaro. El seu discurs ha encès les xarxes, entre partidaris i defensors del president, bocabadats amb la seva falta d’humanitat. Bolsonaro ha incentivat la gent a desobeïr les ordres i mesures recomanades per les autoritats sanitàries i els governadors del país, que han ordenat el confinament i el funcionament només de serveis especials. Alguns han tancat les seves respectives fronteres, mentre d’altres estan fent controls en aeroports i carreteres.

Encara que els governadors estan demanat reiteradament solucions d’emergència per atendre a la població més vulnerable i als treballadors, les mesures que Bolsonaro està prenent són totes en sentit contrari. L’última ordre presidencial autoritza que els empresaris puguin suspendre el contracte dels seus treballadors per quatre mesos sense haver de pagar cap salari, desentenent-se el govern federal de qualsevol contrapartida. L’ordre només indica que en aquest període els empresaris hauran d’impartir cursos en línea als treballadors.

Al dir que el Brasil està enfrontant un virus (COVID-19) i al mateix temps un cuc, Haddad ha tret les paraules de la boca de tota la nació. Bolsonaro no es només un líder extremista i sí un home sense caràcter, un criminal, que poc li importa el destí dels brasilers. Amb el seu ministre d’economia, que té forts lligams amb empreses d’assegurances de salut, ha treballat de valent per enderrocar el Sistema Únic de Salut (SUS). Aquest era una refència internacional al ser el sistema de salut pública que cobria el nombre més gran de població a tot el món i havia sigut un dels grans avenços de la Constitució del ’88, resistint els embats del neoliberalisme durant els anys noranta.

La única preocupació de Bolsonaro són els empresaris i els brasilers que el van votar ara estan descobrint això de la manera més crua possible. Enmig d’una crisi sanitària mundial sense precedents i en un país amb greus problemes d’habitatge, educació, salut i infraestructures.

És amb raó que a les xarxes socials va dominar el hashtag #BolsonaroGenocida, que va ser trending topic a Twiter, amb 3,5 milions de piulets criticant el seu discurs. Ni els governadors aliats de Bolsonaro han donat crèdit a les seves paraules. Ronaldo Caiado, que és metge, i governador del Goiás ha parlat directament a la població del seu estat: “les decisions del president de la República en relació a la salut pública no arribaran a Goiás. En el moment en què el món demanda ajuda i s’uneix contra el coronavírus, ell es renta les mans, responsabilitzant altres persones per un eventual colapse del nostre país”, ha criticat a Twitter.

A les xarxes, el cosí de Luis Mandetta, actual ministre de la Salut, ha fet una crida al seu parent: “Mandetta, et conec fa més de 40 anys. Et dono un consell de qui té la teva sang a les venes: la dignitat d’un home està per damunt dels càrrecs. No fugis del jurament (hipocràtic) que vas fet a la teva graduació (de metge). Quedat amb la ciència. Si això et costa el ministeri, paciència. La sang no es transforma en aigua!”.

En el seu discurs, Bolsonaro també ha atacat la premsa, a la qual culpa d’estar sembrant el pànic, i a un dels més reconeguts metges del Brasil, Drauzio Varella. Tots aquests atacs no semblen res davant de la possibilitat d’haver contribuït a la propagació del coronavirus a Brasília. Fa dues setmanes que el president va tornar dels Estats Units i 23 persones de la seva comitiva estan infectades pel COVID-19. Malgrat el protocol sanitari, Bolsonaro no va fer cas a la recomanació de quarentena, va fer-se fotos i va donar abraçades a les persones que cada dia l’esperen davant del Palau del Planalto. Fins ara, s’ha negat a fer públic el resultat del seu exàmen, en una mostra més que és un president que no està a l’alçada del seu càrrec. Realment, amb un cuc sentat a la cadira de la máxima autoritat del país, el Brasil no està en condicions de fer front a l’epidemia global més temible dels últims cent anys.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent