La Forastera

Taíza Brito

Bolsonaro convoca la militància a un acte contra el Congrés Nacional del Brasil

El Congrés Nacional i el Suprem Tribunal Federal de Brasil (STF) s’han despertat aquest dimecres de cendra amb un gran problema. En ple dimarts de Carnaval, quan la gent encara estava respirant la gran festa que atura el país durant una setmana, Jair Bolsonaro disparava des del seu telèfon personal, amb el símbol de la Presidència de la República, un missatge perillós a través dels seus grups de WhatsApp: un vídeo convocant la població a les protestes del proper 15 de març contra el poder Legislatiu, que estaria impedint el mandatari de governar.

La difusió del missatge ha sigut destapada per la periodista Vera Magalhães a través del portal de notícies BR Política. La columnista del diari O Estado de São Paulo, que ha comprovat la veracitat de la informació abans de fer-la pública a les xarxes socials, també signa una columna d’opinió avui en la qual es pregunta si el Congrés i el Suprem Tribunal Federal reaccionaran a aquest afront de l’ultradretà als poders institucionalitzats.

Bolsonaro, com recorda la periodista, fereix la Constitució brasilera al incitar els seus seguidors contra el poder legislatiu. A més, segueix sense cap remordiment en la seva deriva autoritària, segur que no li passarà res un cop que està acompanyat dels generals que ocupen la majoria dels càrrecs al seu govern.

En el vídeo d’un minut i quaranta segons, que té com a música de fons l’himne nacional, una veu diu que Bolsonaro gairebé mor en defensa del Brasil, contra l’esquerra sanguinària, i que ara és el moment d’anar al carrer contra els “traïdors de la pàtria”. El missatge íntegre, signat pel capità Bolsonaro i pel General Heleno, ministre més proper del president brasiler, és el següent (traducció d’una servidora):

“Ell ha sigut cridat a lluitar per nosaltres. Ell s’ha posat en problemes per nosaltres. Ell ha desafiat els poderosos per nosaltres. Ell gairebé ha mort per nosaltres. Ell està enfrontant l’esquerra corrupta i sanguinària per nosaltres. Ell pateix calúmnies i mentides per fer el millor per nosaltres. Ell és la nostra única esperança de dies millors. Ell necessita del nostre suport als carrers. Dia 15 anem a mostrar la força de la família brasilera. Anem a mostrar el nostre suport a Bolsonaro i contra els enemics del Brasil. Som capaços i tenim un president treballador, incansable, cristià, patriota, capaç, just i incorruptible. Dia 15 tothom als carrers donant suport a Bolsonaro.” El missatge de veu ve acompanyat d’imatges de l’atac amb ganivet contra Bolsonaro durant la campanya presidencial, en l’hospital i després en actes públics.

Després de la publicació del missatge, a la nit del dimarts, moltes veus s’han alçat en públic per fer-se l’única pregunta possible: “Què esperen el Congrés Nacional i el Suprem Tribunal Federal per aturar la deriva autoritària del capità Bolsonaro?”

 

 

La revolta de Bolsonaro contra el Congrés Nacional es deu al fet que els presidents de la cambra baixa i del Senat han aconseguit desactivar la major part dels projectes de l’Executiu, com els que alliberaven la compra d’armes o que modificaven el Codi Penal. El mandatari tampoc ha trobat suport per nomenar ambaixador del Brasil als Estats Units el seu fill, el senador Eduardo Bolsonaro, a més d’una sèrie de derrotes en les dues cambres legislatives.

Després d’un any de mandat, l’ultradretà només ha promogut l’enfonsament del Brasil. No ha donat cap resposta per millorar l’economia ni tampoc per resoldre altres problemes greus. Només ha sembrat la destrucció: dels òrgans de fiscalització de tota mena, de la cultura, de l’educació, de la salut. A més, ve enderrocant drets dels menys afavorits, entre ells negres, indis, LGBTIs i dones, executant una llista de barbaritats que omplirien fulls i fulls.

Envoltat de militars, Bolsonaro ja hi ha instituït una nova dictadura al Brasil. Sota l’ombra de la defensa de la família, intenta fer un país a la seva mida. Ras com el seu pensament i minúscul com la seva trajectòria política.

L’oposició, que sembla desorientada enmig d’aquesta bogeria, intenta convocar una reunió amb els presidents de la cambra dels diputats, Rodrigo Maia, i del Senat Federal, Davi Alcolumbre, que fins ara no s’han pronunciat. Hi ha gent que fins i tot han activat un cronòmetre a les xarxes socials esperant l’hora que els senadors, diputats i magistrats de la més alta cort del Brasil es pronuncïin obertament.

A veure si tots aquells que van contribuir al cop d’estat contra Dilma Rousseff i ara són víctimes del monstre que han ajudat a crear, tenen un mínim de coratge per barrar el pas d’aquest dèspota. El Brasil mereix una nova oportunitat!



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent