La Forastera

Taíza Brito

La cort suprema del Brasil vota per l’alliberament provisional de Lula da Silva

El Suprem Tribunal Federal (STF) del Brasil ha finalitzat la votació sobre la polèmica presó en segona instància de Lula da Silva. El tema era al calaix de la més alta cort del país des que els advocats de l’ex-president van qüestionar-ne la seva detenció. Els lletrats van apel·lar als drets fonamentals recollits en la constitució brasilera, com el que reconeix el dret d’un reu primari (sense antecedents) a no complir pena de presó fins que no hi hagi condemna en sentència ferma. En aquestes circunstàncies, el STF ha decidit, per sis vots a cinc, vetar la presó de Lula da Silva abans de la sentència ferma, que aviat podrà sortir en llibertat.

La decisió ha generat un allau de celebracions al Brasil, en un moment en què les denúncies del diari digital The Intercept mostren com jutges i fiscals es van saltar la llei per incriminar l’ex-president, en una trama que el va impedir de concórrer a les eleccions presidencials del 2018 i que obriren el camí a la victòria de l’ultra-dretà Jair Bolsonaro.

Lula da Silva està a la presó des de fa 518 dies, condemnat pel llavors jutge Sérgio Moro i actual ministre de Justícia de Jair Bolsonaro. El STF semblava cohibit davant de les amenaces dels militars que donen suport al govern de Bolsonaro. Aquests, diverses vegades, han fet missatges intimidant públicament la cort suprema.

El judici del recurs d’apel·lació s’ha estès per quatre dies i cinc sessions plenàries, amb l’enteniment que un condemnat té el dret d’esperar en llibertat la decisió definitiva de la Justícia fins al final de tots els recursos.

Així el STF ha conclòs el judici del mèrit de les accions promogudes pel Consell Federal de l’Ordre dels Advocats del Brasil (OAB), el Partit Comunista del Brasil (PCdoB) i Patriota, que tracten sobre l’execució anticipada de la pena. Les accions demanaven que fos confirmada la validesa de l’article 283 del Codi del Procés Penal (Llei d’enjudiciament brasilera), que fa previsió del trànsit en sentència ferma — quan tots els recursos jurídics son esgotats — com el requisit necessari per establir les condicions de presó. Aquest dispositiu va ser inclòs pel Congrés Nacional el 2011. “Si la voluntat de la Cambra dels Diputats i del Senat ha sigut expressada em aquest dispositiu, aquesta ha sigut la voluntat del Parlament”, ha destacat el jutge Toffoli al donar el seu vot favorable a l’alliberament de Lula da Silva.

 

 

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent