La Forastera

Taíza Brito

París concedeix el títol de ciutadà d’honor a Lula da Silva i reconeix que la seva presó és il·legal

L’Assemblea Municipal de París ha concedit a Lula da Silva el títol de Ciutadà d’Honor en reconeixement a la seva presó il·legal i del seu esforç en defensa dels drets socials, de la justícia i de la democràcia. La distinció només és lliurada a personalitats o líders “en perill per les seves opinions polítiques”. És a dir, sota amenaça o en situació de presó, com ho foren Nelson Madela, Taslima Nasreen e Shirin Ebadi.

L’homenatge només ha sigut atribuïda disset vegades des de que fou creada, el 2001, i està dirigida “a personalitats en perill per les seves opinions polítiques”. En el cas de Lula da Silva, l’ex-president del Brasil (2003-2010) va ser condemnat l’any passat a vuit anys i deu mesos de presó per un més que discutible cas de corrupció, essent impedit de participar en els comicis presidencials del Brasil, on acabà elegint-se l’ultra Bolsonaro. Actualment, Lula està empresonat, tot i haver recorregut, sense que hi hagi encara sentència ferma en contra seva, el que contradiu la propia legislació brasilera.

L’Assemblea de París ha exposat les seves raons per lliurar aquest títol a Lula da Silva. “Considerant que la seva presó va ocórrer el 4 d’abril del 2018 mentre era candidat a les eleccions presidencials i era el favorit en les enquestes; (…) que va resultar en la seva  inelegibilitat i la necessitat del seu partit canviar de candidat; (…) que el Comitè de Drets Humans de l’ONU ha ordenat a les autoritats brasileres assegurar els drets civils polítics de Luiz Inácio Lula da Silva, com a candidat; (…) que en una altra ocasió, Sergio Moro [el jutge que el condemnà i empresonà, actual ministre de justícia de Bolsonaro] ha intervingut el juliol del 2018 per a revocar una decisió de la Justícia, que considerava il·legal la presó de l’expresident i demanant el seu lliurament immediat”.

El document subratlla “la il·legalitat de la detenció de Lula da Silva i llavors candidat polític” i destaca “les apel·lacions de excaps d’estat europeus, diputats francesos i juristes internacionals denunciant la inconsistència de les evidències presentades per la fiscalia i les condicions de la detenció de Lula da Silva.

L’Assemblea de París fa referència al principal responsable de la condemna i presó de l’ex-president brasiler, l’ex-jutge Sergio Moro, referint-se a ell com el “que després s’ha tornat ministre de Justícia en el govern de Jair Bolsonaro”. Moro ha estat denunciat recentment pel diari digital The Intercept (d’un ex-col·laborador d’Snowden), que “ha revelat que el mateix jutge hauria tingut converses en particular amb els investigadors responsables per l’Operació anticorrupció de la Lava Jato per a impedir que Luiz Inácio Lula da Silva s’hagi presentat a les eleccions presidencials del 2018”.

En nom de la ciutat de París, caracteritzada pel “compromís constant amb els drets humans”, ha conclòs el text dient que “el compromís de Luiz Inácio Lula da Silva amb els drets socials, la justícia social, la protecció del medi ambient i els pobles indígenes, valors compartits per la ciutat de París i el fet que Lula està sent amenaçat per aquest compromís, (…) i que a través de la figura de Luiz Inácio Lula da Silva, tots els defensors de la democràcia al Brasil estan sent atacats”.

L’homenatge arriba en un moment crucial per a Lula da Silva, que espera la decisió d’un recurs per part dels seus advocats al Suprem Tribunal Federal (STF), que porta molt de temps en un calaix. Després de les denúncies del The Intercept, que fins i tot demostren que Moro i els fiscals de la Lava Jato van intentar criminalitzar tres membres de la cort més alta del país que s’oposaven als seus actes, hi ha esperança que alguns magistrats analitzin la sol·licitud d’nul·lació del judici de l’expresident amb més cura. Lula da Silva al·lega sospita dels actes de l’exjutge que ara ja no té més com a escut la fama de justicier.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent