La Forastera

Taíza Brito

Quan el terror ve del cel – Violència policial a Rio de Janeiro

Es pot dir avui que Rio de Janeiro viu en guerra. El més trist d’aquesta afirmació és constatar que la majoria de les víctimes estan morint per les mans de l’estat, sota les ordres de l’actual governador Wilson Witzel. Aquest polític, advocat, exjutge, exoficial de la Marina, afiliat al Partit Social Cristià (PSL), elegit durant l’onada Bolsonaro per comandar una de les ciutats més importants del Brasil, està escampant el terror en les terres més pobres de la ciutat. La seva última víctima és diu Ághata Vitória Sales Félix, de 8 anys. La nena va rebre l’impacte d’una bala a l’esquena disparada per un policia, quan tornava de l’escola en companyia de la seva mare, el divendres, 20, a la favela Complexo do Alemão.

El fet ha commogut el Brasil i ha generat protestes a la comunitat, que no és l’única que pateix amb l’estratègia que Witzel defensa per acabar amb l’actuació de les bandes criminals a les favelas. Públicament, l’actual governador ha autoritzat els cossos policials a disparar contra els “possibles criminals” sense fer cap pregunta. Una de les formes ara més utilitzades, i que ell mateix va provar, va ser disparar trets en direcció a les favelas des de helicòpters.

Ághata no va ser la primera a ser morta per la policia. Enguany cinc criatures van morir amb bales perdudes a Rio de Janeiro. La nena fou colpejada dins d’un transport escolar quan tornava de l’escola i va morir a l’hospital a la matinada del dissabte. L’avi va dir que és mentida la versió de la policia que diu que hi ha hagut una confrontació amb bandes criminals. Segons testimonis, la policia va disparar en un home amb moto que no va atendre l’ordre de parar.

“Fou la filla d’un treballador. Ella parlava anglès, feia classes de ballet, era molt bona estudiant. No vivia al carrer, no. Ara ve un policia i dispara a qualsevol que passi pel carrer. Ha acabat amb la vida de la meva neta”. Segons el govern de Rio, el policia que va disparar el tret forma part de la brigada de pacificació en les favelas.

Una de les moltes veus que s’han alçat per denunciar la política de seguretat del govern de Rio de Janeiro va ser de la periodista Vera Magalhães, del diari O Globo. “El que està passant en les favelas de Rio és una aberració i no es pot acceptar amb el justificant que cal combatre la criminalitat. Perquè ella continua donant les cartes, no hi ha intel·ligència ni preparació (de les policies) i el que s’està promovent és la mort d’innocents. Això és diu barbàrie”, ha dit al Twitter.

No només periodistes s’han alçat contra Witzel. Polítics, artistes i gent comuna han demanat que sigui denunciat per la seva política de seguretat. Això perquè els habitants de les favelas de Rio de Janeiro ara estan sota la diana de les armes de la policia. La por ve del cel, d’on agents de l’estat en helicòpters disparen contra les comunitats pobres a qualsevol hora del dia, fins i tot en escoles.

Aquesta setmana, per exemple, una imatge ha cridat l’atenció de tot el Brasil. Estudiants d’una escola del Complex de Favelas de la Maré han tingut que refugiar-se a terra per escapar dels trets disparats contra la comunitat per la policia. El periodista Rodolfo Schinaider, de la Band TV. ha piulat un imatge colpidora de les criatures a terra dient: “No, infeliçment això no és un confraternització d’alumnes amb activitat lúdica. És un refugi d’estudiants d’una escola del Complex de la Maré mentre hi ha un tiroteig entre policies i bandes criminals. Com no pot afectar l’estudi davant d’aquesta rutina?

El pitjor és que aquesta rutina no afecta només els estudis, sinó la vida de la gent més pobre de la ciutat, que no té més pau. L’horror viscut ha sigut retratat per nens i nenes del Complex de Favelas da Maré en mil cinc-centes cartes que han sigut enviades a la justícia amb una petició que sigui restablerta l’Acció Civil Pública que reglamentava i regulava les operacions policials a la zona on viuen.

Les cartes, moltes acompanyades de dibuixos, han sigut recollides per l’ONG Redes da Maré. L’Acció Civil Pública va funcionar en el segon semestre de 2017 i va ajudar a reduir l’índex de violència al llarg d’un any, però ha sigut suspesa enguany. Davant de la petició de la comunitat, s’ha reactivat el programa amb paràmetres mínims per les accions, com la presència d’ambulància i el vet a operacions policials durant l’horari d’entrada i sortida dels alumnes de les escoles.

Una de les cartes dels joves de Maré ha cridat bastant l’atenció. “No m’agrada l’helicòpter perquè dispara cap a baix i les persones es moren”, ha escrit un nen que no diu el seu nom. El dibuix que acompanya la carta mostra policials disparant des d’una aeronau. En la imatge hi ha un traficant de drogues, però també molts nens i nenes fugint de les bales. “Això està malament!”, afegeix el nen del conjunt de setze comunitats on viuen més de cent quaranta mil persones.

La nena Letícia també ha enviat una carta a la justícia. “Volia que paressin les operacions (policials) perquè moltes famílies estan sent mortes. Ara estic sense habitació perquè vosaltres la heu destruït (amb trets)”, ha escrit. Leticia continua: “Tots en la meva escola ploren. El meu germà per compte dels policies. I ells han pegat el meu cosí. Doncs, no vull veure més la meva família morint quan entren. Per favor, avisin abans d’arribar. Gràcies per llegir la meva carta. Letícia”, acaba.

Un informe semestral publicat per Redes da Maré mostra que vint-i-set persones van morir només en el primer semestre del 2019, o sigui, 10% a més que al llarg de tot l’any 2018, quan vint-i-quatre persones foren assassinades. Dels morts enguany, quinze foren durant les vint-i-una operacions policials ocorregudes en la regió i dotze durant enfrontaments entre les faccions criminals que actuen en l’àrea.

Quatre de les accions de les forces de seguretat d’enguany han utilitzat l’helicòpter– anomenat “calavera voladora” – com a plataforma de tir. “Senyors jutges, quan vosaltres envieu les operacions aquí en la Maré, ells ni ens avisen. Entren d’helicòpter disparant de d’alt a baix. Sembla que no tenen educació amb els veïns”, ha escrit un altre nen.

Segons dades de Redes da Maré, dels quinze morts enguany, catorze han ocorregut quan s’ha utilitzat l’aeronau. Per això, quan comencen a sobrevolar la favela, els nens i nenes s’amaguen a radere dels mobles. I qui està al carrer queda a l’atzar.

La violència policial ha crescut a Rio de Janeiro després de la presa de possessió del governador Wilson Witzel, un jutge que ha deixat la toga federal per la política. Ha vençut les eleccions amb la promesa d’abatre els criminals disparant al “cap”. Des que ve comandant les policies civil i militar ve posant en pràctica una política pública criticada per estimular la violència de la policia. Les víctimes sobretot són joves negres que viuen en la perifèria de l’estat.

En el seu dia a dia, Witzel es deixa fotografiar al costat de policies armats amb armes de llarg calibre. També ja ha pujat en un dels helicòpters de la Policia Civil, a Angra dos Reis, i ha presenciat a un agent disparant cap al sol. Les favelas són les més atacades. L’Institut de Seguretat Pública ha registrat 3048 morts violentes en tot estat de gener a juny del 2019. D’aquestes morts, 881 foren comeses per agents de l’estat, o sigui, gairebé el 29% del total.

Només entre els dies 9 i 14 d’agost sis joves entre 17 i 21 anys foren assassinats en comunitats pobres de Rio de Janeiro durant operacions de les forces de seguretat. S’ha fet viral al país la imatge d’un avi, Cristóvão Xavier, amb la samarreta tacada de sang del net Diogo, de 16 anys, que ha mort als seus braços. El jove anava a un entrenament de futbol quan va rebre tret per l’esquena.

“La gran calavera quan entra aquí és per matar-nos. No entra aquí per una senzilla intervenció. L’estat mata els somnis, mata vides, mata el futur de les persones que un dia podrien un dia estar en el lloc qualsevol de vosaltres jutges”, ha escrit un nen. Què trist!

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent