La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 24 d'agost de 2019

BolsoNero el piròman, en el punt de mira internacional per la destrucció de l’Amazònia

Mentider compulsiu i sempre irrespectuós amb qui el confronta, el president brasiler Jair Bolsonaro es troba en una situació complicada després que els incendis a l’Amazònia han cridat l’atenció de l’opinió pública mundial. Moltes veus s’han aixecat en contra la desforestació que des de l’inici del seu govern ha crescut exponencialment estimulada per la seva política d’enderrocament dels òrgans de fiscalització i de l’institut que fa el monitoratge de les cremades a la regió.

Després de les crítiques d’artistes nord-americans de Hollywood, de la cantant Madonna i de futbolistes com Cristiano Ronaldo i Mbapé, el president francès, Emmanuel Macron, portarà el tema a debat durant la reunió del G7 aquest cap de setmana a Biarritz. La trobada del grup, que reuneix Estats Units, França, Alemanya, Regne Unit, Itàlia, Canadà i el Japó, debatrà els assumptes relatius a la preservació de l’Amazònia. El grup estaria estudiant sancions al Brasil i fins i tot l’exclusió del país de l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Mercosul.

“Degut a l’actitud del Brasil en les últimes setmanes, el president de la República només pot considerar que el president Bolsonaro el va mentir durant la cúpula (del G20) d’Osaka”, ha declarat el govern francès. Amb això ha estimat que “el president Bolsonaro ha decidit no respectar els seus compromisos climàtics ni comprometre’s amb la diversitat”.

Bolsonaro, que ha acusat Macron de colonialista, s’ha queixat a través del Twitter que el líder francès l’hagi acusat de “mentider”. Al mateix temps ha dit que Macron intenta macular la imatge del Brasil difonent fotos d’incendis fets anys enrere. Però el president ultra passa per alt que diaris de tot el món estan acompanyant les cremades criminals degudament enregistrades, fins i tot per l’Agència Espacial Nord-Americana (Nasa).

La crisi ha arribat a l’apogeu aquest divendres, quan protestes davant d’ambaixades i consolats del Brasil en diversos països es sumaran a les manifestacions en les capitals i ciutats del país en defensa de l’Amazònia. A Barcelona, per exemple, col·lectius com el grup Brasileres contra el feixisme, Fridays for Future i Rebel·lió o Extinció han fet una protesta davant del consolat, tallant l’avinguda Diagonal (veure foto a la capçalera).

Imatges cedides pel grup Brasileres contra el feixime

A Brasília, capital del país, manifestants han demanat la dimissió del ministre del Medi Ambient, Ricardo Salles, acusat d’estar promovent la desarticulació del treball de fiscalització i d’estimular la falsificació de llicències ambientals en terres de la regió amazònica. 

Emparedat, Bolsonaro ha convocat una reunió amb els seus ministres per donar resposta a la crisi diplomàtica desencadenada i agreujada per les seves constants sortides de tó, com les mentides i insults que ha difós a les xarxes socials contra els governs d’Alemanya i de Noruega. Els dos països no han dubtat a bloquejar recursos que destinaven a programes de protecció del bosc amazònic davant de les evidències que la desforestació s’ha agreujat amb les accions i discursos del mandatari brasiler.

Dies enrere, Bolsonaro havia dit que el Brasil no necessitava dels diners del govern alemany i que seria millor que els invertissin en la reforestació dels seus propis boscos, que Alemanya no podia donar lliçons perquè no hi havia arbres al seu territori. A Noruega, l’havia acusat de matar balenes i per això de no tenir condicions de preservar el medi ambient, difonent a les xarxes socials un vídeo fet a Dinamarca amb imatges de caça de l’animal marí. En resposta a Macron, el senador Eduardo Bolsonaro, fill del president i candidat a ambaixador del Brasil als Estats Units, ha difós un vídeo en què el titlla d’idiota.      

Però les crítiques internacionals en contra les polítiques de destrucció de l’Amazònia s’estan estenent per tot el món. Des de Finlàndia, per exemple, s’està promovent una campanya de boicot comercial a la carn brasilera, evidenciant que les terres cremades a l’Amazònia seràn destinades a pastures per al bestiar i l’exportació de carn.

La resposta donada pel govern brasiler després de la reunió d’emergència ha sigut autoritzar que les Forces Armades es mobilitzin per aturar les cremades a la regió. El que no passa de ser una simple operació cosmètica de cara a la galeria, donat que Bolsonaro ha tallat el 38% de les partides per prevenció d’incendis en la regió, ha bloquejat gran part dels recursos de l’Ibama (l’empresa oficial de protecció ambiental) i dels diners destinats al combat de l’escalfament global. En una prova que la destrucció ambiental no és un accident, com vol fer veure ara, i sí una veritable política de govern.

Coincidint amb un pronunciament oficial a la televisió pública, on Bolsonaro anuncià les noves mesures per fer front al seu desprestigi internacional, bona part de  la població reaccionà amb una sonora caçolada. Qui sap si la questió de l’Amazònia, en l’any que el món està començant a despertar davant de l’emergència climàtica no serà la guspira que finalment provocarà l’incendi del seu propi govern, el que suposaria un autèntic tret al peu.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent