La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 8 d'agost de 2019

La maldestra venjança de la Lava Jato contra Lula da Silva

Acorralats per les denúncies que venen sent publicades per The Intercept Brasil, en col·laboració amb diversos mitjans de comunicació, un dels jutges de l’operació anti-corrupció Lava Jato ha autoritzat la transferència de Lula da Silva de Curitiba a una presó comuna de São Paulo. Atenent sol·licitud de la Policia Federal, ara sota el control del ministre de Justícia, Sérgio Moro, ex-jutge de l’operació, La jutgessa federal Carolina Lebbos ha decidit aquest dimecres al matí que l’ex-president Lula da Silva fos traslladat en una cel·la comuna de la presó de Tremembé, a l’interior de São Paulo.

Tanmateix, el Suprem Tribunal Federal (STF) atenent una petició llampec de la defensa de Lula da Silva ha emès una primera decisió contrària a la seva transferència immediata, donat que la màxima cort del país encara té pendent jutjar una petició prèvia demanant el seu alliberament. I és que la decisió de la jutgessa havia causat una reacció immediata dels advocats de Lula perquè l’ex-president té dret, com ex-cap d’estat, a ser allotjat en una cel·la individual, l’anomenada sala d’estat major.

La defensa de Lula, bé com el Partit dels treballadors i altres polítics de diverses sigles que s’han pronunciat, veuen la mesura com una persecució política i una venjança de diversos membres del sistema judicial, integrants de la Lava Jato. Això es deuria al fet que venen perdent la fama de “superherois de combat a la corrupció” des de que s’estan publicant reportatges amb base a filtracions de converses de jutges i fiscals a Telegram, que demostren que s’han saltat la llei per perjudicar l’ex-president i fins i tot tacar la imatge de membres del Suprem Tribunal Federal.

De les converses filtrades queda clar que el llavors jutge Sérgio Moro va actuar amb finalitats polítiques com a jutge de l’operació de combat a la corrupció al Brasil per treure Lula da Silva de la disputa presidencial. I com comandava l’equip de fiscals públics que té encara avui com a cap el fiscal Deltan Dallagnol. Els reportatges publicats per The Intercept en col·laboració amb la Folha de São Paulo, Revista Veja, El País, UOL i el periodista Reinaldo Azevedo (Band News). des del 9 de juny, revelen mètodes poc republicans del jutge Moro i els fiscals durant l’operació que es vantava d’estar acabant amb la corrupció al Brasil.

Per això els defensors de Lula da Silva creuen que transferir Lula da Silva a una cel·la comuna, en la qual la seva integritat física no està garantida, és la forma insidiosa que Moro ha trobat per venjar-se de l’atac públic que ve patint. Els advocats de l’ex-president i una comissió formada por polítics del PT i d’altres sigles han demanat reunió amb el president del STF per tractar d’impedir el compliment de la decisió judicial. A més, demanen que la màxima cort posi en votació el recurs d’habeas corpus que sol·licita l’immediat alliberament del petista. De moment, han aconseguit una pròrroga processal que pot ser vital per a guanyar temps.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent