La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 3 d'agost de 2019

El Nordeste aprova el consorci de la resistència contra Bolsonaro

Menystinguts per Jair Bolsonaro, els governadors dels nou estats del Nordeste brasiler han oficialitzat un consorci per intentar sobreviure davant de l’escassetat de recursos del govern federal per a la regió. L’associació jurídica entre els representants de les unitats federatives fou proposada el març passat, però calia l’aprovació definitiva dels parlaments de cada estat per a poder tirar-la endavant. La idea del consorci és fer economia en la compra de materials per les àrees d’educació, salut i seguretat pública. A més, pretén facilitar el desenvolupament de polítiques públiques conjuntes.

Els governadors, que s’han reunit a la seu de l’estat de Bahia, també tenen la intenció de desenvolupar un programa, “Més Metges Nordeste”, per poder contractar metges cubans i d’altres païssos per tal d’enviar-los a les zones més pobres i remotes. La idea està inspirada en el programa federal creat pel govern de Dilma Rousseff (Més Metges Brasil) en conjunt amb la Organització Pan-Americana de la Salut (Opas/OMS).

El programa de Rousseff fou un gran avenç en la l’extensió de la salut pública en àmplies capes populars del Brasil, especialment al Nordeste, però fou desmantellat per Bolsonaro. L’actual president ha dit aquesta setmana que els metges de Cuba pretenien crear “nuclis de guerrilla” al país.

Una altra proposta del consorci territorial és facilitar el desplegament d’operacions policials involucrant més d’un estat de la regió per tal de front conjuntament a les amenaces de seguretat. A més de llançar un grup regional semblant a la Força Nacional, que avui involucra el Ministeri de Justícia, la policia federal i les policies civils i militars de tot el Brasil. La Força Nordeste estaria composada per membres de les forces Civil i Militar, investigadors i agents penitenciaris de cada estat de la regió. Els integrants del consorci encara plantegen executar una agenda de viatges per l’exterior per cercar inversions estrangeres. La prioritat en un primer moment serà Europa, amb incursions previstes a Espanya, Itàlia, França i Alemanya. Hi ha la proposta de construir també relacions amb la Xina, Rússia i les dues Corees.

L’actual presidència del consorci està amb el governador de Bahia, Rui Costa, del Partit dels Treballadors (PT), però serà rotativa, un any amb cada mandatari de la regió. A més de Bahia, integren el grup els estats de Maranhão, Rio Grande do Norte, Alagoas, Sergipe, Ceará, Pernambuco, Piauí e Paraíba.

La formació del consorci fou commemorada a les xarxes socials, on molts comentaris deien que aquest era el primer pas per a la regió independitzar-se del Brasil, encara que els governadors no alimenten aquesta idea. El sentiment d’orgull regional al Nordeste es deu al fort sentiment anti-Bolsonaro generat durant les eleccions. La regió va ser l’única on l’actual president va perdre en número de vots. En moltes ciutats Bolsonaro no va arribar ni al 20% dels vots vàlids.

A més, el president brasiler no amaga el sentiment de repulsa per la població de la regió i pels seus governants, tots d’oposició al seu govern. Recentment el mandatari va titllar despectivament aquests governadors de “paraíbes”, utilitzant el nom d’un dels estats per referir-se al conjunt de la regió. En la mateixa ocasió, els micròfons el van enxampar ordenant a un dels seus ministres que no donessin res al governador del Maranhão, Flávio Dino, a qui té desafecte especial per ser del Partit Comunista. Aquestes declaracions, traient a passejar els prejudicis regionals, han caldejat l’ambient i les xarxes han rescatat un vell lema: “orgulho de ser nordestino”.

L’animadversió de l’ultra envers la regió ha fet que en aquests últims mesos el govern federal tanqués l’aixeta de recursos per als estats. En un reportatge publicat pel diari O Estado de São Paulo es mostra com el major banc estatal, la Caixa Econòmica Federal, ha rebut ordres de no contractar operacions financeres amb estats i municipis del Nordeste. Aquest any, per exemple, la regió, que representa el 25% de la població brasilera, només ha rebut el 2,2% dels préstecs alliberats a tot el país.

Amb tot, la iniciativa de la creació del consorci està sent vista com el primer acte polític de resistència nacional al govern Bolsonaro. I és que el Nordeste gairebé sempre s’ha destacat pel seu esperit federalista. De fet el lema del consorci és “El Brasil que creix unit”.

Els governadors signants han evitat fer crítiques a Bolsonaro durant la formació del consorci, però tenen clar que només podran sobreviure a l’onada repressiva del president brasiler estant units i lluitant conjuntament. Que l’exemple es propagui a altres esferes de poder.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent