La Forastera

Taíza Brito

Indígenes denuncien que garimpeiros envaeixen una aldea i maten el seu cacic a l’Amapá

Indis Waiãpi, del poblat Pedra Branca do Amapari, a l’estat de l’Amapá, al Brasil, han fet una crida per demanar auxili després que un grup de garimpeiros (cavadors de minerals) envaïssin les seves terres i assassinessin el seu cacic. Els fets haurien ocorregut aquest divendres. Els indis s’han refugiat en terres veïnes i han enviat missatges al senador Randolfe Rodrigues, del partit ambientalista Rede.

Al assabentar-se dels fets, el cantautor Caetano Veloso, que es troba de gira a la ciutat de Mèxic, ha gravat un vídeo demanant que les autoritats brasileres donin suport als Waiãpi. “Jo demano a les autoritats brasileres que, en nom de la dignitat del Brasil i del món, escoltin aquest crit”.

La Policia Federal ha sigut alertada per a que actui, així com la Fundació Nacional de l’Indi (Funai). “Un líder ens ha contactat informant sobre la invasió dels garimpeiros i l’assassinat del cacic”, ha relatat el senador Randolfe Rodrigues, que es de l’Amapá. Amb por, els indis han buscat refugi a la comunitat veïna d’Aramirã, on han amagat les dones i els nens. Rodrigues ha estat alertat pel regidor Jawaruwa Waiãpi, que l’hi ha enviat gravacions d’àudio demanant ajuda.

Imatge del cacic assassinat

Hi ha informacions de que els indis s’estan preparant per fer fora la cinquantena de garimpeiros que romanen ara mateix a les seves terres. “Hi ha un potencial greu de conflicte”, ha alertat Rodrigues. Amagats al bosc, els indis prometen reprendre l’aldea si les autoritats no actuen en el cas.

El senador ha destacat que l’escalada d’odi i d’intolerància ve creixent després de l’elecció del president Jair Bolsonaro, que ja ha parlat públicament d’ajustar el marc jurídic per permetre l’extracció de metalls preciosos a les terres indígenes del Brasil, cosa que avui és prohibida. Aquesta possibilitat està prevista a la Constitució, però mai ha estat regulada. Bolsonaro ha afirmat que espera obtenir suport internacional per legalitzar l’activitat minera a la regió.

La sang que s’està vessant és responsabilitat del govern federal, els organismes de control del qual estan sent omisos davant dels fets. “Qui viu del crim es sent protegit en poder envair les terres dels indis”, ha declarat el senador.

Des del gener, quan Bolsonaro va prendre possessió de la presidència del país, hi ha hagut la proliferació d’assentaments d’extracció irregular de minerals (garimpo) cap al Nord del país. Coincidentment, s’ha produït també l’augment de la desforestació, com ja ha constatat l‘Institut Nacional de Recerques Espacials (Inpe).

Indígenes i ambientalistes responsabilitzen el govern Bolsonaro pel creixement de l’activitat il·legal, constatat en diversos punts dels estats del Nord, especialment al Pará i a Roraima, i critiquen la manca de fiscalització. “Ara és viu un temps en que sembla que tot està permès”, critica Rodrigues.



  1. Esto ocurre por que el poder absorbido en los últimos comicios, desata la impunidad fascista y criminal que lleva tiempo esperando para cambiar los valores y los territorios.
    Los nazis no perdieron la guerra, negociaron la paz

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent