La Forastera

Taíza Brito

El president que menystingué una quarta part de la seva població

El Brasil està bullint amb crítiques i reprensions contra el president Jair Bolsonaro, que aquest divendres s’ha tornat a superar en el nombre de disbarats que ha deixat anar en una trobada amb periodistes internacionals. Entre les “perles” es destaca l’afirmació que “menteix qui diu que al Brasil hi ha fam”. Bolsonaro també va difamar el nom de l’experimentada periodista Miriam Leitão (O Globo), mentint sobre la seva presó i tortura durant la dictadura, i va amenaçar d’extingir l’Ancine, agència estatal de suport al cinema, per suposadament finançar pel·lícules que atempten contra les famílies.

Per acabar-ho d’adobar, els micros dels periodistes van enxampar Bolsonaro referint-se despectivament als governadors de la regió Nordeste del país com a “paraíbas”. En la gravació, el president ulta dona ordre al ministre de la Casa Civil, Onyx Lorenzoni, per a que no faci res per ajudar l’Estat del Maranhão, per compte del governador Flàvio Dino, del Partit Comunista del Brasil (PCdoB). Bolsonaro diu a cau d’orella a Onyx: “’D’aquests governadors de ‘paraíba’, el pitjor és el del Maranhão. No s’ha de donar res per a ell”.

L’expressió “Paraíba”, nom d’un dels nou estats del Nord-Est, és utilitzada informalment en el Sur i Sud-est per a referir-se genèricament al conjunt dels habitants d’aquesta regió brasilera, que deté els pitjors indicadors socio-econòmics del país. En aquest cas, Bolsonaro l’utilitza per a refererir-se als nou estats del Nordeste on viuen 57 milions de persones, una quarta part de la població del Brasil.

L’expressió, a més d’emprada de mode despectiu, és reduccionista i amaga la diversitat identitària de la regió, on no només existeixen paraibans (no paraíbas), sinó també pernambucans (com jo), baians, sergipans, alagoans, cearenses, norte-riograndenses, piauienses i maranhenses. Salta a la vista que Bolsonaro, com a elitista que és, imboqui al prejudici socio-econòmic contra els nordestins, encarnat en les identitats macro-regionals brasileres. Però també  és molt probable que Bolsonaro odiï el Nord-Est pel fet d’haver sigut l’única regió del país on va perdre l’elecció presidencial.

El governador Flávio Dino no ha trigat en respondre a Bolsonaro. En el seu compte a Twitter ha reproduït el vídeo amb el comentari del mandatari, parlant que no entén aquesta mena de comportament i lamenta el fet. “En aquest vídeo, s’escolta més clarament què ha dit el president de la República. Sembla anomenar tots els nordestins de “paraíba” e m’amenaça, amb un odi estrany. Lamento i espero explicacions, perquè això és realment inèdit i incompatible amb la Constitució”.

Tot i això, el governado del Maranhão ha dit que com que coneix la Constitució i les lleis del Brasil continuarà dialogant respectuosament amb les autoritats del govern federal i col·laborant administrativament en el que sigui possible. “Respecto els principis de legalitat i impersonalitat”, ha afirmat.

João Azevêdo (PSB), el governador de l’estat de Paraíba, ha condemnat “qualsevol postura que vingui a ferir els principis bàsics de la unitat federativa i les relacions institucionals. La Paraíba i la seva gent, així com el Maranhão i els altres estats brasilers, existeixen i necessiten de l’atenció del govern federal independentment de les diferències polítiques”.

L’exministre Ciro Gomes, de l’estat del Cearà, que fou un dels candidats a president en les eleccions pel Partit Democràta Treballista (PDT), ha sortit en defensa del governador del Maranhão. “Flávio Dino és un dels millors quadres del Brasil. Bolsonaro és un ‘despreparat’ que pensa haver guanyat una granja particular anomenada Brasil”, ha escrit al Twitter.

Una de les reaccions més fortes ha vingut de la cantant maranhense Alcione, que va fer carrera com a sambista a Rio de Janeiro, encantant tot el Brasil amb la seva potent veu. La ‘marrom’, com és coneguda, ha difós un vídeo a Instagram demanant a Bolsonaro respecte per la gent del Nordeste. En poc temps la gravació s’ha tornat viral a les xarxes.

https://www.instagram.com/p/B0JKf4WBHBU/?igshid=k4th8fan9w1i

La cantant comença parlant que no ha votat en Bolsonaro i no es penedeix d’aquesta decisió. Però que desitja que faci un bon govern perquè això serà bó per a tot el país. Amb tot, parla d’una lliçó que ha rebut del pare i de l’àvi: “Qui vol respecte, ha de respectar els altres. Vostè no està sent respectuós. Cal respectar la gent del Nordeste. Respecti el Maranhão.”

Alcione continua: “Vostè té por de ganivetada, té por de rebre un tret, però cal tenir por del pensament. El pensament és una força. S’imagina milions de nordestins pensant contra vostè? Comenci a respectar-nos. RESPECTI ELS BRASILERS!”, ha finalitzat.

L’advocat i escriptor Walfrido Art ha destacat que amb els comentaris i l’ordre de no atendre el governador del Maranhão, Bolsonaro està anant contra la Constitució brasilera. “Bolsonaro ha donat ordres a Onyx per maltractar Flávio Dino i no atendre’l. Segons sembla perquè són adversaris polítics. Sobre aquesta conducta cal observar el que diu l’article 6, incís 2 de la Llei de l’impeachment, que tracta dels crims contra l’exercici dels poders de l’estat”, ha alertat.

En els seus primers mesos de govern, Bolsonaro ha iniciat una política d’escanyamenent de la regió. Com a reacció, els nou governadors del Nordeste, han fet un front comú per sobreviure al boicot financer del govern federal i poder continuar oferint polítiques públiques a la seva població. Ara, han enviat una carta al president del país demanant-li explicacions pel fet de donar orientacions de càstig als governs estaduals durant una trobada amb periodistes internacionals. “Aguardem aclariments per part de la presidència de la República i reiterem la nostra defensa de la Federació i de la democràcia”.

Després de tot, Bolsonaro ha criticat la premsa a Twitter, dient que distorciona les seves paraules. Això no en referència al governador Flàvio Dino, la polèmica entorn del qual ha ignorat, menystenint-lo una vegada més, sinò a tot el ressó negatiu dels comentaris que va fer durant la roda de premsa i que també han causat indignació. 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent