La Forastera

Taíza Brito

Bolsonaro pretén nomenar el seu fill ambaixador dels Estats Units

Els crítics de Jair Bolsonaro diuen que ja no resten més motius per a que els seus electors es sorprenguin amb les mesures que l’actual president del Brasil ha pres en els sis mesos de govern – com l’obertura per l’explotació de l’Amazones, l’alliberament de pesticides prohibits en altres països, la venda de les empreses estatals més lucratives, l’incentiu a l’armament de la població, entre d’altres. Ni amb el seu discurs racista, misògin, homòfob i contra altres col·lectius vulnerables. Però el president brasiler aconsegueix superar-se cada dia, per a desesperació dels qui encara tenen un mínim de seny.

La darrera del mandatari és l’anunci de que indicarà el seu fill Eduardo Bolsonaro, conegut com el Zero Três (el tercer), com a ambaixador del Brasil a Washington, als Estats Units. El propi Bolsonaro ha presentat les credencials de l’actual diputat federal per prendre el càrrec. “Ell és amic dels fills de Donald Trump, parla anglès i espanyol, té una vivència molt gran al món. És la persona adequada”, ha sentenciat el president. L’anunci ha sigut fet pel president a través d’una transmissió en directe al Facebook i confirmada en entrevistes a diversos mitjans.

Per acabar-ho d’adobar, Eduardo Bolsonaro, que acaba de fer els trenta-cinc anys – edat mínima per al càrrec – ha enumerat una série de qualificacions sorprenents, que farien que sigui el candidat ideal, a ulls del seu pare. “Tinc una trajectòria de treball, soc president de la Comissió de Relacions Exteriors de la Cambra Federal, tinc una vivència al món, ja he fet intercanvi, ja he fregit hamburgueses als Estats Units, en el fred de Maine, en el fred del Colorado, he millorat el meu anglès, he vist com és receptiu el tracte del nord-americà amb els brasilers”, ha reblat. Les xarxes socials, sempre a punt, no s’han fet ersperar i enseguida han fet befa de les histriòniques declaracions amb memes com la que reproduïm a continuació, muntatge on surt Eduardo amb una gorra de Trump i servint hamburgueses gegants. 

Analistes polítics brasilers consideren la indicació com impròpia, insultant i una falta de respecte. Aquesta és per l’exemple l’opinió del periodista Josias de Souza, que escriu pel portal de notícies UOL. “És impròpia perquè es l’acomodació d’un fill en un càrrec públic de rellevància, cosa d’autocràcia nepotista. Serà un insult perquè preterirà nombrosos ambaixadors d’Itamaraty (la seu d’afers exteriors).  Serà una falta de respecte perquè tirarà a la brossa 1,8 milions de vots obtinguts per l’Eduardo com a diputat federal perquè tindrà que renunciar al mandat”, ha dit.

La qüestió del nepotisme està tipificada en una decisió del Suprem Tribunal Federal (STF), que assenta jurisprudència sobre el tema, referint-se al “nomenament de cònjuge, company o parent en línia directa, colateral o per afinitat, fins el tercer grau, fins i tot, de l’autoritat nomenant o de servidor de la mateixa persona jurídica, investit en càrrec de direcció, cap o assessorament, per exercici de càrrec en comissió o confiança, o encara en funció gratificada en l’administració pública, en qualsevol poder de la Unió,  dels estats, del Districte Federal e dels municipis, viola la Constitució”.

Però sembla que Bolsonaro no ha tingut en comte la decisió de l’STF doncs, segons sembla, sorprenentment, el seu equip jurídic l’hauria informat que la decisió del STF deixa de fora d’aquestes regles les indicacions polítiques, el que permetria el nomenament d’Eduardo, menystenint el fet que les indicacions polítiques són precisament els càrrecs de confiança a què es refereix la sentència de l’STF. El diputat, fins i tot ha anat a conversar amb el ministre de Relacions Exteriors, Ernesto Araújo, que li ha donat suport. Tant el pare com el fill han dit que la decisió serà presa aquest cap de setmana i Bolsonaro ha dit que tot depèn només del sí d’Eduardo. En cas de ser confirmat el nomenament, Eduardo haurà de sotmetre’s a una sessió de la Comissió de Relacions Exteriors del Senat Federal, on el seu nom haurà de ser aprovat en votació secreta en el plenari. El que es considera que serà un tràmit, donat el context polític.

La major crítica contra aquesta iniciativa és que a més de caracteritzar nepotisme, cal que la persona indicada tingui qualificació diplomàtica, econòmica i administrativa. Cosa que hi ha entre els diplomàtics brasilers a disposició de l’Itamaraty. A més no hi ha precedents d’indicacions de “forasters” per aquest càrrec, encara menys de fills de polítics. Per completar el quadre d’indignació generat al país, ha circulat la notícia que Donald Trump estaria planejant indicar també un fill seu (Eric) per prendre possessió del càrrec d’ambaixador dels Estats Units al Brasil. Seria un acte de reciprocitat entre els dos mandataris o potser una notícia falsa més entre tantes altres que venen circulant.

Normalment el càrrec d’ambaixador als Estats Units és ocupat pels diplomàtics brasilers de més prestigi, essent sempre triat entre el primer esglaó i mai entre polítics inexpressius. Però tenint present el patètic perfil de l’actual president de la república pot ser que la indicació d’Eduardo faci sentit. Quina llàstima de país!



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent