La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 11 de juny de 2019

Filtracions posen contra les cordes el ministre-jutge que va condemnar Lula da Silva

El periodista nord-americà Glenn Greenwald, que el 2013 va destapar amb el famós ex-agent de la CIA e de la NSA, Edward Snowden, les irregularitats del sistema de monitorització d’informacions privades pel servei d’intel·ligència dels Estats Units, ara fa història al Brasil. Editor del The Intercept_Brasil, Greenwald i el seu equip han encetat aquest darrer diumenge una sèrie de reportatges on demostren que l’ex-jutge i actual ministre de Justícia, Sérgio Moro, va manipular i actuar de manera indeguda en la Operació Lava Jato (autorentat) per impedir que l’ex-president Lula da Silva es pogués candidatar en les darreres eleccions presidencials i perquè fos condemnat.

Batejada irònicament a les xarxes com a Vaza Jato (vazar en portuguès vol dir filtrar), la serie de reportatges està basada en missatges filtrats de converses a Telegram entre Moro i el fiscal que coordina la Lava Jato, Deltan Dallagnol. Les filtracions revelen que en el temps que era jutge, Moro va guiar les investigacions i hauria anticipat informacions al fiscal sobre els casos de la Lava Jato.

Aquesta mena de conxorxa entre els poders judicials és expressament vetada en l’entramat jurídic brasiler, doncs el jutge s’ha de mantenir imparcial i el fiscal actua com a acusació, en representació d’una de les parts implicades en el judici. Per a situacions anàlogues a les revelades entre Moro i Dallagnol, el Codi del Procés Penal, en l’article 254, determina que el jutge sigui considerat “sospitós”. A més, l’article 129 estableix que la Fiscalia Pública és l’únic òrgan amb prerrogativa de conduir una acció penal pública. I l’article 95 de la carta magna prohibeix els jutges d’exercir qualsevol “activitat política partidària”.

El jutge Moro i el fiscal Dallagnol

Segons The Intercept Brasil, el llavors jutge va anticipar decisions, va donar instruccions – com per exemple, d’inversió de l’ordre de les etapes de la Lava Jato – i fins i tot va demanar celeritat dels fiscals. En una xerrada realitzada el 2016, Moro va dir: “Jo no tinc cap estratègia d’investigació. Qui fa això o qui decideix el que farà és la Fiscalia Pública i la Policia federal. El jutge és reactiu”.

Les filtracions han sacsejat Brasília, on es comenta que molts polítics no han aconseguit dormir tranquils aquestes nits. El motiu és senzill. Greenwald i seu equip han anunciat que tenen molt més material i que en faran difusió de tot. La por s’ha instal·lat als despatxos del centre de poder perquè hi ha molts peixos grossos que temen que converses seves amb Moro també puguin haver estat filtrades.

Formadors d’opinió comencen a considerar que les revelacions haurien d’utilitzar-se per anul·lar la sentència contra Lula da Silva, que va ser condemnat per Moro en un procés qüestionat per molts juristes i polítics més a l’esquerra. En una entrevista recent, l’ex-president va dir que la seva obsessió era desemmascarar Moro. “Jo puc dormir tranquil, ell no”, en referència a l’ex-jutge, a qui acusa de mentir expressament per apartar-lo de la vida política.

A les xarxes socials, els hashtags #VazaJato i #MoroCriminoso han ocupat els primers llocs a Twitter al Brasil, amb molta gent demanant explicacions sobre la conducta de Moro i del fiscal general. Entre els missatges difosos hi ha la celebració de Moro quan va filtrar a la premsa – sense autorització de la cort suprema – converses de la llavors presidenta Dilma Rousseff per tal d’impedir que aquesta nomenés Lula da Silva pel càrrec de ministre. També s’ha difós un altre missatge en que celebra les manifestacions al carrer contra Rousseff, donant-se l’enhorabona a si mateix i als fiscals de la Lava Jato.

Hi ha converses que mostren com Moro i Dallagnol van actuar per impedir que Lula da Silva pogués ser entrevistat pels diaris Folha de São Paulo i El País Brasil durant la campanya presidencial, amb por a que l’aleshores candidat del Partit dels Treballadors (PT), Fernando Haddad, guanyés les eleccions.

Els reportatges de The Intercept_Brasil han guanyat ressò a tot el món, amb reproducció en diaris com Le Monde, The Guardian i El País. Tots associen la conducta de Moro a una trama per impedir que Lula da Silva i després Haddad fossin elegits presidents del Brasil.

En les converses queda clar, per exemple, com Bolsonaro va convidar Moro per ser ministre abans de les eleccions. I que l’ex-jutge va interferir en el procés electoral al difondre, sis dies abans de la primera tanda – i sense qualsevol justificació legal, parts de la delació de l’ex-ministre Antonio Palloci contra Lula da Silva per perjudicar Haddad.

Molta gent ha demanat la dimissió de Moro, que per ser ministre va abdicar de la carrera vitalícia de jutge, i que manté l’ambició de ser indicat per Jair Bolsonaro a una cadira al Suprem Tribunal Federal (STF). El PT i altres partits han anunciat que entraran a la justícia amb recursos per anul·lar la condemna de Lula da Silva, davant de tantes constatacions que el procés va estar viciat des de l’inici.

Les properes hores sembla que seran d’infart per als qui seguim de prop la política al Brasil, on es veu ara amb més claredat que realment hi hagut un cop coordinat per la justícia i la fiscalia pública per apartar el PT del poder a qualsevol preu. No es sap encara exactament què més sortirà publicat a The Intercept, però Greenwald, ja ha avisat que té més material que el del cas Snowden, que ja li va valdre un premi Pulitzer.

Després de la difusió dels reportatges hi hagut molta gent que ha intentat desacreditar el periodista, pel fet de ser gai i estar casat amb el brasiler Davi Miranda, diputat federal (PSOL) que substituí l’exiliat Jean Wyllys. Pel contingut de les converses sembla que això no funcionarà. Molts dels brasilers que van votar Bolsonaro semblen ara estar obrint els ulls i entenent el què ha passat realment al país aquests últims anys.

Ara s’espera justícia i reparació. Bolsonaro, que es comunica molt per les xarxes socials, ha passat 24 hores callat, sense fer cap referència sobre el tema. Com s’acostuma a dir al Brasil, la mentida té les cames curtes. Potser ara ha arribat l’hora de la veritat. Estarem amatents a l’espera d’interceptar les properes notícies-bomba.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent