La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 16 de maig de 2019

L’educació destrueix mites: el Brasil surt al carrer contra Bolsonaro

Estudiants, professors i treballadors de l’educació acompanyats per multituds han omplert des de les primeres hores del matí els carrers de setze estats brasilers i del Districte Federal en manifestacions en defensa de les universitats federals, de la recerca científica i de la inversió en l’educació bàsica. A les 11:00h (horari de Brasília) es comptabilitzaven protestes als quatre cantons del país – Acre, Amazonas, Bahia, Ceará, Espírito Santo, Goiás, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Pará, Paraná, Paraíba, Pernambuco, Piauí, Rio de Janeiro, Rio Grande do Sul, Santa Catarina, São Paulo i Brasília.

Les mobilitzacions han sigut organitzades després que el Ministeri d’Educació ha anunciat una congelació del pressupost que inclou els recursos des de l’educació infantil fins al postgrau, amb suspensió de bosses de recerca de nivell superior. A les universitats federals el bloqueig anunciat arriba fins el 30% dels recursos destinats a cobrir despeses com aigua, llum i serveis de manteniment.

Des de abans de prendre possessió, Bolsonaro ja demostrava menyspreu per l’àrea d’educació, que al seu parer, està impregnada pel “marxisme cultural” i pels ideòlegs d’esquerra. L’actual president es partidari d’un projecte – que encara no ha aconseguit tramitar en el congrés – de l’anomenada “Escola sense partit”, que seria la seva particular recepta per redreçar l’ensenyament al Brasil. Molts integrants de la seva sigla, el Partit Social Liberal (PSL), fins i tot defensen que els alumnes puguin gravar vídeos per denunciar els professors que desvirtuin l’educació, una mesura inquisitorial de cacera de bruixes.

Ja ha quedat clar que Bolsonaro i els seus seguidors segueixen cegament les orientacions de l’anomenat “guru” Olavo de Carvalho, que viu als Estats Units, el qual té l’equip del Ministeri d’Educació sota la seva influència. L’auto-anomenat filòsof és paradoxalment un contrari de la filosofia i de qualsevol altra disciplina de la branca de les ciències socials, on veu un camp fèrtil per a les “perilloses” idees d’esquerra.

Per justificar el bloqueig de recursos, el ministre d’Educació, Abraham Weintraub, ha afirmat que hi havia llibertinatge a les universitats, on segons ell els alumnes acostumen a anar despullats. Els comentaris han generat moltes crítiques dels professionals de l’educació, que jutgen que el govern adopta una visió distorsionada dels més importants centres de producció de coneixement del Brasil.

No cal ser massa espavilar per adonar-se de perquè els manifestants han ocupat els carrers del Brasil aquest 15 de maig, designat com Dia de Lluita en Defensa de l’Educació. No és només contra el bloqueig de recursos, sinó contra tot el projecte bolsonarista d’enderroc d’una àrea de vital importància pel creixement de qualsevol país.

A Dallas, als Estats Units, Bolsonaro ha menystingut les protestes titllant els manifestants de “massa de maniobra” i de “idiotes inútils”. Per Bolsonaro, els estudiants són manipulats per una minoria que comanda les universitats federals. “Si preguntes a ells quina és la fórmula de l’aigua, no saben, no saben res. Són uns idiotes inútils maniobrats per una minoria llesta que integra el nucli de les universitats federals al Brasil”, ha dit a la porta de l’hotel. El president ha negat que hi hagi retallades en els recursos per l’educació. “El que hi ha és una contenció de despeses degut a la caiguda en la recaptació. M’agradaria no tallar, especialment en l’educació”.

Experts en política que han testimoniat les protestes al Brasil creuen que les manifestacions en defensa de l’educació són l’inici del desvetllament del país, que estava immers en una apàtica letargia des de l’arribada al poder del president ultra. Finalment, la desorientació d’un govern ple de gent desqualificada, que en cinc mesos encara no ha donat respostes als problemes més greus del país – com l’alta taxa d’atur -, està motivant la tant necessària reorganització de la resistència popular.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent