La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 6 de maig de 2019

Nova York rebutja homenatge a Bolsonaro

L’exemple de Nova York fa que Bolsonaro desisteixi d’homenatge

El discurs d’odi del president brasiler no ha tingut cabuda a Nova York. Des de que es va noticiar que seria premiat com a Personalitat de l’Any 2019 per la Cambra de Comerç Brasil-EUA, en cerimònia que s’havia de celebrar el proper 14 de maig, s’han generat nombroses protestes al país nord-americà. El sopar de gala estava previst que fos inicialment al Museu d’Història Natural, que es va negar a acollir l’esdeveniment després de la pressió d’activistes, polítics i de la societat civil.

La campanya de rebuig a Bolsonaro va guanyar el suport de l’alcalde de Nova York, el demòcrata Bill de Blasio, que en una entrevista a l’abril a una ràdio va titllar el president brasiler de racista i homòfob, a més d’una persona perillosa, i va afegir que l’ultraconservador no era benvingut a la ciutat.

La pressió es va dirigir, posteriorment, contra els patrocinadors i l’hotel New York Marriott Maquis, que va acceptar acollir l’esdeveniment promogut anualment per la Cambra de Comerç Brasil-EUA. En la cerimònia són premiades dues personalitats, un brasiler i un nord-americà, amb un sopar de gala per a més de mil persones del món de les finances, dels negocis i de la diplomàcia dels dos països. Cada convidat paga 30 mil dolars per participar de la festa.

Al saber que l’hotel New York Marriott Maquis havia acceptat l’encàrrec, el  senador demòcrata Brad Hoylman, representant de la comunitat LGBTQ, va impulsar una petició pública, a través d’Internet, en la qual s’exigia la cancel·lació de l’esdeveniment i va enviar una carta a l’administració de l’hotel demanant el mateix. Amb el hashtag #CancelBolsonaro, la petició ja havia aconseguit més de 53 mil firmes l’últim divendres.

“Normalitzar a un president anti-LGBTQ que vol causar danys i fins i tot matar població LGBTQ no reflecteix els valors de Nova York. Punt”, va dir en una piulada al seu compte al Twitter.

La pressió va sortir efecte i va fer que la companyia aèria Delta, la consultora Bain & Company i el diari Financial Times retiressin el suport financer a la festa. En una entrevista a la CNN, la consultora va afirmar que la decisió es va basar en el principi “essencial de celebrar la diversitat” de l’empresa. Després de la retirada del finançament, el diari Folha de São Paulo va informar que l’estatal Banc del Brasil va decidir pagar 12 mil dòlars per una taula per a deu persones en el sopar.

El consolat-general del Brasil a Nova York també va voler ajudar a finançar la cerimònia, que recapta fons per fer lobby per a empreses brasileres i nord-americanes als EUA. Entre els patrocinadors també hi ha els bancs brasilers Itaú i Bradesco, a més d’entitats financeres com Merrill Lynch, Credit Suisse, Morgan Stanley, Citigroup i HSBC.

La pressió de grups d’activistes, principalment els més propers a la causa LGTBQ i a l’ambiental, que havien promès dur a terme actes diaris de protesta fins al dia 14, va resultar ser més fort i Bolsonaro ha desistit de rebre l’homenatge. En nota oficial emesa pel Palau del Planalto la nit d’aquest divendres es diu que “a causa de la resistència i els atacs deliberats de l’alcalde de Nova York i la pressió de grups d’interessos sobre les institucions que organitzen, patrocinen i acullen l’esdeveniment anualment, ha quedat evidenciada la ideologització de l’activitat”.

La nota, signada pel portaveu Otávio do Rego Barros, diu encara que “el president Bolsonaro ha decidit cancel·lar la seva assistència a aquesta cerimònia i els compromisos previstos a Miami”, en referència al viatge a Florida que el president tenia previst fer el dia següent per trobar-se amb parlamentaris republicans, entre ells el senador marc Rubio, un dels principals opositors nord-americans al règim de Nicolás Maduro.

La notícia ha estat celebrada pel senador Brad Hoylman que ha fixat una piulada al seu compte en la qual diu: “Ens hem enfrontat al president homòfob del Brasil Jair Bolsonaro i hem vençut. D’acord amb informacions de la premsa brasilera, ell s’ha retirat de l’esdeveniment en el Marriott Marquis i ha cancel·lat el seu viatge als EUA. L’odi no té casa a Nova York”.

L’exemple de Nova York dona un baló d’oxigen als que combaten diàriament el discurs d’odi de Bolsonaro i dels seus aliats. Qui viu al Brasil sap quant de mal això està fent a la societat, que camina sense rumb enmig del desgovern instal·lat al país. Falta que es planti cara ara a aquest home dins de terres brasileres.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent