La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 16 d'abril de 2019

El procés d’independència català explicat al públic lusòfon

Benvolguts,

aquest dimecres 17 d’abril, presento a Barcelona, el llibre “Catalunha, entre a esperança e a tempestade”, editat per la Companhia Editora de Pernambuco (Cepe). L’acte serà a partir de les 19:30, a l’espai Vilaweb, al carrer Ferlandina 43. Hi haurà xerrada amb en Vicent Partal, director del diari digital, que signa també el pròleg del llibre.

En el llibre-reportatge narro els esdeveniments que  han portat polítics i activistes catalans a l’exili i al banc dels acusats a Madrid degut a la repressió del procés independentista. La narrativa comença la matinada de l’u d’octubre del 2017, quan més de dos milions de persones van anar als col·legis electorals a Catalunya durant el referèndum d’autodeterminació.

Com a corresponsal de premsa internacional vaig poder acompanyar aquella jornada que va quedar marcada per l’atac de la policia espanyola contra els electors, resultant amb més de mil ferits. El relat segueix pels episodis que es van succeir en endavant, entre ells la declaració d’independència, la intervenció de l’estat central amb la dissolució del govern i del Parlament, a més de l’empresonament i l’exili dels líders independentistes acusats de rebel·lió i sedició. Tracta encara del periple i lliurament del president Carles Puigdemont a Alemanya i dels intents frustrats de la justícia espanyola per aconseguir la seva extradició. La narrativa s’estén fins el novembre del 2018, quan la Fiscalia Pública espanyola anuncià les penes per els presos catalans.

En el pròleg, Partal destaca els perquès del somni independentista i realitza un paral·lelisme entre Brasil i Espanya en relació a la criminalització de determinats projectes polítics a través de tribunals judicials. En el contingut del llibre hi ha entrevistes amb corresponsals internacionals d’Alemanya, França i Argentina, que expressen les seves mirades sobre el cas català. També hi ha el testimoni del llavors cap de premsa del Diplocat, Martí Estruch, que explica la lluita mediàtica dels cossos diplomàtics d’Espanya per sufocar la internacionalització del relat independentista.

La novetat de l’edició està en els recursos emprats per facilitar la comprensió del litigi entre Catalunya i Espanya per al públic de llengua portuguesa. Codis QR al llarg de la narrativa donen accés a enllaços a internet de reportatges de diaris i emissores de TV, a més de diversos vídeos publicats a les xarxes socials. Captures de pantalles de publicacions a Twitter i a Instagram se sumen per il·lustrar els fets exposats, a més de les fotografies cedides pel fotoperiodista Albert Salamé. Com l’excel·lent instantània de la portada, de la manifestació pel l’alliberament dels presos polítics de l’11 de novembre del 2017.

La major part del material del llibre prové dels apunts al meu blog Mundo Afora (en portuguès) i de textos publicats com a col·laboradora per al Jornal do Commercio (Recife). L’edició inclou glossari, línia del temps i enllaços d’interès relacionats amb el tema,  per tal que un lector que sigui avesat amb la realitat catalana pugui entendre el context, que és complex i té diverses dimensions històriques, socials, culturals, polítiques i econòmiques”.

 

 

Què? Presentació del llibre “Catalunha, entre a esperança e a tempestade”.

Quan? 17 d’abril, a les 19:30

On? Espai Vilaweb, carrer Ferlandina, 43, Barcelona



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent