La Forastera

Taíza Brito

La perillosa proximitat dels Bolsonaro amb els executors de la regidora Marielle Franco

A dos dies de completar-se un any de l’execució de la regidora de Rio de Janeiro, Marielle Franco, i del seu conductor, Anderson Gomes,  la policia ha arrestat aquesta matinada dos sospitosos d’haver comès el crim. Són l’ex-policia militar Élcio Vieira de Queiroz i el policia militar retirat Ronnie Lessa. Segons la investigació, el primer conduïa el cotxe des d’on l’altre va disparar els tretze trets que van matar Marielle. L’assassinat va causar commoció i protestes a tot el Brasil. Fins avui dia, el país sencer es pregunta qui és l’autor intel·lectual de l’assassinat de la regidora, nascuda en una favela, que lluitava pels drets humans i contra les milícies que extorsionen els habitants d’aquests racons de pobresa.

Aquest interrogant s’ha tornat viral a través del hashtag #quemmandoumatarMarielle (qui va manar matar Marielle) immediatament després que s’ha sabut que Ronnie Lessa és veí del Bolsonaro en un conjunt residencial de luxe a Rio de Janeiro. No hi ha cap menció de la implicació del president amb el crim, però sí moltes coincidències que estan fent molta gent inferir que el clan familiar està perillosament a prop dels executors de Marielle.

No és novetat per a ningú la simpatia de Bolsonaro i dels seus fills pels milicians. Quan era diputat, l’actual president va fer discursos al plenari del Congrés Nacional defensant el valor de la feina d’aquesta gent, que als seus ulls protegien els veins dels traficants de drogues. Tot això oblidant que les milícies, integrades per molts policies, extorsionen les persones obligant-les a pagar tarifes sota amenaces.

És públic que el fill del president, Flávio Bolsonaro, és el campió en homenatges a policies que actuen fora de servei com a milicians, quan era diputat al Parlament de Rio de Janeiro. A més, Flávio tenia com a funcionàries la mare i la dona d’un dels caps del Escritório do Crime, organització que domina una de les més poblades favelas de la ciutat.
Una altra coincidència està en el recent atac de Bolsonaro a la periodista Constança Rezende. del diari O Estado de São Paulo, i contra el seu pare, Chico Otávio, del diari O Globo. Otávio ve a ser el professional que publica, des de fa anys, reportatges d’investigació sobre les milícies a Rio de Janeiro. Hi ha qui veu el seu treball com a causa d’incomoditat als Bolsonaro.

El diputat federal, Marcelo Freixo (PSOL), del mateix partit de Marielle, i de qui era amic, ha dit que malgrat els dos arrestos, el cas encara no està resolt. “Qui ha manat executar la Marielle?”, ha repetit. Freixo ha remarcat que no accepta la versió d’odi o de motivació passional perquè coneixia bé qui era la regidora. “L’assassinat de Marielle fou un crim polític. Per això cal saber quin grup polític és capaç, en ple segle XXI, de manar eliminar una autoritat pública”, ha afegit.

En la investigació la policia ha trobat armes, municions i fins i tot explosius a la casa de Ronnie Lessa. Tot això al costat de la casa del president de la República. Serà només una coincidència?




Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent