La Forastera

Taíza Brito

Bolsonaro impulsa fàbrica de disseminar infàmies contra periodistes

El president brasiler, Jair Bolsonaro, està alimentant una campanya de difamació contra la periodista Constança Rezende, del diari O Estado de São Paulo, que segons el seu parer té la intenció de destruir la vida del seu fill, el senador Flávio Bolsonaro, i enfonsar el seu govern. En una piulada feta a la nit de diumenge el mandatari ultra ha escrit: “Constança Rezende, del Estado de SP, diu voler arruïnar la vida de Flávio Bolsonaro i buscar l’Impeachment del President Jair Bolsonaro. Ella és filla de Chico Otávio, professional de O Globo. Volen destruir el Govern, amb xantatges, desinformació i filtracions”.

A la piulada ha afegit la gravació d’una conversa entre Constança i un suposat periodista francès identificat com Jawad Rhalib. L’àudio ha estat difós aquest diumenge a la pàgina web Terça Livre, que reuneix activistes conservadors i simpatitzants de Bolsonaro. El text, signat per Fernanda Salles, que integra el partit de Bolsonaro (PSL) a Minas Gerais, atribueix falsament a la reportera la intenció de “destruir Flávio Bolsonaro i el govern” al tractar de la cobertura feta per la periodista sobre els ingressos bancaris sospitosos de Fabrício Queiroz, ex-conductor de Flávio Bolsonaro.

Tanmateix, durant el diàleg, en anglès, Constança no parla res d’això que afirma el president. La conversa té frases truncades, amb pauses, i només ha tingut parts seleccionades difoses. En determinat moment, la reportera avalua que “el cas pot comprometre” i “està arruïnant Bolsonaro”, però no relaciona el comentari al seu treball i tampoc demostra intenció d’estar conspirant contra la família Bolsonaro.

La web Terça Livre, basada en la “denúncia” del periodista francès, també atribueix falsament a la professional la publicació del primer reportatge sobre les investigacions del Consell de Control d’Activitats Financeres (COAF) sobre els moviments atípics de capital, per valor d’1,2 milions de reals en el compte de l’ex-assessor de Flávio Bolsonaro. L’autor del primer reportatge fou Fábio Serapião, també del diari O Estado de São Paulo.

“Des de que Constança va iniciar la temporada de caça als Bolsonaro al Estadão, emissores com la Rede Globo i diaris com la Folha de São Paulo han seguit el mateix camí”, diu el text del Terça Livre. “Una inundació d’acusacions en horari noble, portades de revistes i en les primeres pàgines de diaris han posat la integritat moral del fill del president en xec”, afegeix la publicació.

Segons el diari O Estado de São Paulo, Constança no ha parlat amb el periodista francès citat per Terça Livre. Les frases de la gravació van ser filtrades d’una conversa que la periodista va tenir el 23 de gener amb una persona que va presentar-se com Alex MacAllister, suposat estudiant interessat em fer un estudi comparatiu entre Donald Trump i Jair Bolsonaro.

Basats en les informacions publicades pel Terça Livre, grups governistes han promogut a Twitter un linxament virtual de Constança i del diari, acusant-los de mentir en la cobertura del cas Flávio Bolsonaro. Després de massacrar-los a la xarxa, Bolsonaro ha entrar en camp amb la seva piulada, a les 20h51 (horari del Brasil), inflant els seus seguidors contra la premsa.

En l’atac de Bolsonaro a Constanza també s’han llençat dards contra el pare de la periodista, Chico Otávio, que treballa al diari O Globo. Qui coneix el professional entén perquè. Otávio ha publicat diversos articles sobre l’acció de les milícies a les favelas de Rio de Janeiro. Amb les denúncies sobre la desviació de recursos públics per Flávio Bolsonaro s’ha descobert que el fill del president mantenia com a funcionàries al seu despatx en el Parlament la filla i la mare d’el cap del “Escritório do Crime”, una de les milícies més perilloses de la ciutat i que poden haver sigut els executors de la regidora Marielle Franco, assassinada fa un any.

L’actitud del president brasiler ha generat moltes reaccions de periodistes brasilers i estrangers. Dom Phillips, britànic que viu a Rio de Janeiro i escriu per The Guardian i Financial Times, ha piulat: “Els millors periodistes s’alineen al costat de la periodista de l’Estado, Constança Resende sobre les mentides que estan essent difoses sobre la seva cobertura del cas Queiroz, en un intent ben feble de reprimir-la”.

Raphael Tsvkko Garci, que escriu per Al Jazeera i France Press ha dit: “Aquest és Bolsonaro, president brasiler, utilitzant un àudio manipulat per atacar una periodista. Malgrat la manipulació, en l’àudio no se sent la periodista parlant que vol derrocar el govern. Aquest és l’estil criminal de Donald Trump”.

El periodista brasiler Ricardo Noblat, de la Revista Veja, encara ha sigut més dur: “és un irresponsable, fins aquí ja se sabia. Una vegada electe, ha passat a la condició de president frívol. Comanda directament o per mitjà dels fills una xarxa de pàgines web de lloguer per disseminar infàmies”. La columnista Vera Magalhães, de l’Estado ha destacat que les publicacions de Bolsonaro tenen la finalitat d’amagar les males notícies sobre el seu govern. “Amb l’atac a la premsa, al carnaval, als artistes, sigui qui sigui, ell intenta desviar l’atenció de notícies que provoquen ressò negatiu entre el seu electorat”.

L’escriptor Pablo Villaça ha recordat que els grans mitjans brasilers estan patint amb un monstre criat per ells mateixos. “Els grans mitjans han demonitzat l’esquerra durant anys amb acusacions que volien fer callar la premsa, cosa que no va succeir. Ara, aquests mateixos mitjans han posat un feixista al poder, descobrint el que es de fet la intimidació, l’amenaça i els intents de censura. Massa tard”.

El que està clar és que Bolsonaro no accepta crítiques i intenta desmoralitzar els mitjans tradicionals perquè considera que no els necessita per comunicar-se amb la seva horda de seguidors. Resta saber si amb les seves mentides i atacs a la premsa sortirà il·lès. El temps ho dirà.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent