La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 7 de març de 2019

El carnaval fa perdre els estreps a Bolsonaro

El primer Carnaval de Jair Bolsonaro com a president del Brasil ha sigut tempestuós. El mandatari ultra ha estat sacsejat per una onada de protestes durant la festa que es celebra pels quatre cantons del país. Les crítiques han estat presents en músiques, disfresses i desfilades d’escoles de samba, ressonant després amb força a les xarxes socials. El pitjor ha arribat aquest dimarts, quan el president ha decidit respondre als seus detractors desqualificant la major i més estimada festa popular brasilera al penjar al seu compte de Twitter un vídeo amb contingut pornogràfic.

El vídeo està acompanyat de la següent frase: “No em sento confortable en ensenyar, però tenim que exposar la veritat per a que la població tingui coneixement i sàpiga triar les seves prioritats. És en això que alguns blocs de carrer han convertit el carnaval brasiler. Comenteu i traieu-ne les vostres pròpies conclusions”.
La gravació mostra un home a sobre d’una parada d’autobús a São Paulo que participa d’un bloc de carnaval. En determinat moment es posa el dit al cul i, en la seqüència, s’ajup i un altre home li pixa a sobre. La publicació ha aixecat polseguera. No només per ser d’extrem mal gust, sinó per haver sigut vehiculat pel president del país en una conducta impròpia d’un cap d’estat.

Molts dels corresponsals estrangers que actuen al Brasil s’han fet ressò de la publicació. Bocabadats, alguns han preguntat si aquell era realment el compte oficial de Twitter del president brasiler. Altres han afirmat que Bolsonaro havia embogit al compartir un contingut com aquell amb els més de tres milions de seguidors que té a la xarxa, donant una pèssima imatge de la festa més important del país.

A més, l’actitud del president brasiler pot configurar falta de decòrum i justificar l’obertura d’un procés d’impeachment (cessament presidencial). Aquesta és l’opinió del jurista Miguel Reale Júnior, ex-ministre de Justícia i autor de la sol·licitud que va culminar amb la deposició de Dilma Rousseff. En entrevista al diari O Estado de São Paulo, Reale ha afirmat que es tracta d’un comportament inadequat per a un president, amb punició prevista a la constitució. “Per què difondre escenes abjectes per als brasilers?”.

Enmig de la polèmica, Bolsonaro ha fet una altra publicació a Twitter que ha provocat encara més indignació. “Què és un golden shower?”, ha preguntat, encenent la xarxa amb respostes de tota mena sobre la pràctica sexual en la qual una persona orina sobre l’altra.

Molts han aprofitat per confrontar-lo amb ironia. El senador Randolfe Rodrigues, de la Rede Sustentabilidade, ha contestat: “President @jairbolsonaro,“golden shower” pot descriure el fenomen per mitjà del qual un fill seu contracta diversos funcionaris-fantasmes, mou set milions de reals en tres anys i ingressa 24 mil reals al compte de la primera dama: és una dutxa d’or en el compte corrent de la família Bolsonaro!”.

La resposta fa al·lusió a la pràctica d’alguns polítics coneguda com contractació de “taronges”. Són persones que tenen els seus noms com a funcionaris dels despatxos de parlamentaris, sense ser-ho, però amb l’acord de tornar la major part del sou que reben. És doncs una forma de desviar diners públics.

La crítica a aquesta pràctica, de la qual Flávio Bolsonaro, fill del president, està essent investigat a Rio de Janeiro, ha motivat moltes protestes durant el carnaval. Molta gent s’ha disfressat de taronja en una crítica directa a la família Bolsonaro i a integrants del Partit Social Liberal (PSL), sigla de Jair Bolsonaro, enxampats per la justícia electoral mentre realitzaven blanqueig de diners durant la campanya presidencial de l’any passat.

Brasilers disfressats de laranjas (funcionaris fantasmes), portant caixers automàtics del parlament de Rio de Janeiro

Durant la festa, la gent també s’ha inventat moltes cançons criticant el vincle del clan dels Bolsonaro amb les bandes criminals de Rio de Janeiro, coneguts com a milicians. “Doctor, jo no m’enganyo, la família Bolsonaro és de milicianos”, cantava la gent als blocs de carrer durant el carnaval. A més hi ha hagut moltes altres manifestacions contra el president durant les desfilades d’escoles de samba a Rio de Janeiro, durant les festes de carrer més populars del Brasil.

El diputat Kim Kataguiri, del partit Demócratas, aliat del govern, ha escrit: “Hi ha bones raons per a criticar el carnaval. No falten problemes que poden ser evidenciats i evitats. Així i tot, no es justifica mostrar una obscenitat per a milions de famílies per mitjà d’una xarxa social amb la pretensió de criticar la festa”.

Com es veu, amb menys de cent dies de govern, Bolsonaro es mostra com el seu propi pitjor enemic. Ell i la seva família no paren de disparar-se trets al peu. Generen crisis, polèmiques estèrils i baralles amb opositors en un país que espera que el president es posi a governar d’una vegada, generant frustració en electors que el votaren amb l’esperança que la situació millorés. El que sembla molt difícil davant un home tan desqualificat. Mai la institució de la presidència del Brasil havia caigut tan baix.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent