La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 2 de març de 2019

Lula aconsegueix permís per anar a l’enterrament del net sota atacs d’adversaris

Després de molta expectativa durant tot el divendres, Lula da Silva ha aconseguit permís per sortir de la presó a Curitiba i anar a São Paulo per assistir avui dissabte a l’enterrament del seu net Arthur Araújo Lula da Silva, de set anys, mort degut a una meningitis. Abans que es confirmés l’autorització de la justícia, al vespre, l’ex-president brasiler i la seva família han patit una sèrie d’atacs, incomprensibles davant d’una situació com aquesta.

El primer cop baix ha estat la filtració de la mort del nen per la premsa abans que membres de la família fossin informats, fins i tot el propi Lula da Silva. Arthur s’ha mort a les 12h11 (horari de Brasília) i els familiars que eren a l’hospital han rebut la notícia pràcticament al mateix temps que el periodista del diari O Globo, Ancelmo Góis, que ha fet una publicació al seu bloc a les 12h20. O sigui, nou minuts després de l’ocorregut.

Després han passat hores esperant la resposta de la justícia a la sol·licitud perquè Lula pogués participar de la vetlla i l’enterrament del net. L’angoixa era pertinent perquè l’ex-president va ser impedit de comparèixer a la vetla del seu germà gran, Genival Inácio da Silva, que va morir d’un càncer el 29 de gener passat i fou enterrat el 30 del mateix mes. En aquell moment la justícia va al·legar que no tenia com garantir la seguretat de Lula i no tenia a disposició aeronaus per transportar-lo a São Paulo.

Les agressions a la família de Lula s’han donat més a les xarxes socials, de mans de seguidors de l’actual president del Brasil, Jair Bolsonaro. El diputat Eduardo Bolsonaro, fill del mandatari, ha dit que es tractava d’un absurd que es considerés la sortida del petista de la presó. “Només deixa el lladre en posició de pobre”, ha escrit al seu Twitter. A més, ha afirmat que “Lula és un pres comú i hauria de ser en una penitenciària comuna”. “Quan un parent d’un altre pres mori també serà escoltat per la Policia Federal a l’enterrament?”, ha qüestionat.

L’infeliç comentari d’Eduardo Bolsonaro ha provocat que importants periodistes brasilers reaccionessin. Ricardo Noblat, de la revista Veja, ha dit: “Comentar el què? Aquesta gent respira PT. Necessita del PT com el dimoni necessita de Déu (per existir)”. Kennedy Alencar, de la Ràdio CBN, ha estat més explícit: “Legal, just i humanitari el permís per Lula vetllar el net Arthur. Només monstres es manifesten en contra. Actuen com els torturadors que idolatren. Són una amenaça a la democràcia. No haurien de causar sorpresa. Sempre han sigut així. Són coherents a l’utilitzar la barbàrie com arma política”.

Una horda de seguidors dels Bolsonaro també ha publicat comentaris semblants que no paguen la pena de ser reproduïts per la manca d’humanitat amb una persona que ha perdut un ésser estimat. Lula da Silva és conegut per ser un pare i avi amorós, sempre a disposició de tots. Segons gent propera a l’ex-president, ha plorat molt al ser informat pel fill Sandro Luís de la mort del net.

Arthur, davant la presó federal on Lula està ingressat complint pena.

Arthur va néixer el gener del 2017, quan Lula da Silva feia un tractament contra un càncer i va ser el sisè net. Segons gent propera a la família, el naixement va ser interpretat per Lula i la seva dona Marisa com una llum d’energia i d’esperança en aquell moment tan difícil. L’ ex-ministre del govern Lula da Silva, Alexandre Padilha, ara diputat federal, ha publicat a Twitter: “Hem de redoblar la nostra estima a Lula, Sandro, Marlene (la mare) i a tota la família. Que l’energia es renovi i l’esperança no s’apagui”.

Encara que les paraules siguin renovadores, el divendres al Brasil, anterior al Carnaval, s’ha esdevingut en un dimecres de cendra amb el drama de la família Lula da Silva. La mort prematura del net ja és una tragèdia, però la sordidesa amb què  ha sigut tractada per aquesta gent que està al poder al Brasil és insuportable. És pròpia d’aquella mena de polítics que tracten els adversaris com si fossin enemics.

Prenc per a mi les paraules del periodista Luís Costa Pinto, que actua a Brasília,  que sàviament ha recordat que Lula da Silva “mai més ha merescut això”. “Mai més Lula, el seu net, la seva família, mereixeran l’odi que una minoria cridanera i repugnant devota contra ells”.

Realment ha sigut un dia trist, no només per la família de Lula da Silva, sinó per a tot el país. Exactament pel que ensenya del Brasil: la seva pitjor cara.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent